Barbarism !? Monumentul Memorialul Vieţii, din Piaţa Morii, vandalizat !
Doamna Suzana Silay ne atrage atenţia că Memorialul Vieţii, monumentul ce cuprinde numele tuturor familiilor evreieşti din judeţul nostru care au fost deportate în diferite părţi ale Europei după 1944, a fost vandalizat. "Prostie, ignoranță, lipsa celei mai elementare educații, barbarism - și mă opresc aici cu enumerarea" spune Suzana Silay. trist că nu avem educaţie !
Reamintim faptul că Memorialul Vieţii cuprinde numele tuturor familiilor evreieşti din judeţul nostru care au fost deportate în diferite părţi ale Europei după 1944. Cele monumentul cuprinde 1700 de nume ce reprezintă capii familiilor deportate provenite din Bistriţa, Năsăud, Rodna, Şieu, Lechinţa şi Prundu Bârgăului, iar numerele din dreptul lor arată câţi membri avea familia. Este vorba despre 5968 oameni. Monumentul conturează amintirea comunităţii evreieşti, la baza sa se află Steaua lui David, de pe laturile căreia se ridică numele evreilor deportaţi, deşi din exterior ansamblul poate fi perceput ca un labirint ermetic. Privit de aproape, acesta se deschide precum filele unei cărţi colectate la bază, simbolizând închiderea unui ciclu. Autorii acestui monument sunt arh. Delia Negruşa şi arh. Dacian Diţ, cu colaborarea arh. Mariana Michiu.
https://rasunetul.ro/75-de-ani-de-la-deportarea-evreilor-din-bistrita-na...
Citiţi şi:
- 75 de ani de la deportarea evreilor din Bistriţa-Năsăud. Memorialul Vieţii. Prim rabinul României, Rafael Shaffer: Dacă vom privi omul ca om, avem toate șansele ca Holocaustul să nu se repete!
- Memorialul Vieţii. Fredi Deac, fostul preşedinte al Comunităţii Evreilor din Bistriţa, comemorat la un an de la trecerea în eternitate
- 77 de ani de la deportarea a peste 6000 de evrei din Bistriţa-Năsăud. Să nu uităm!
- De Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului, la Bistriţa un sensibil omagiu adus evreilor deportaţi
- Bistriţa a comemorat victimele Holocaustului. Să nu uităm, pentru ca umanitatea să nu-şi piardă umanitatea
Adaugă comentariu nou