IN MEMORIAM

Baronul Alexandru Misiuga

În dimineaţa zilei premergătoare aniversării ratate a baronului, mă dădeam peste cap cu telefoanele pentru a vorbi cu prietenii săi, mai ales cu cei aflaţi în funcţii de conducere, pentru a le aminti şi a-i pregăti de sărbătorirea unui deosebit eveniment. Dar în aceeaşi zi de marţi, 17 februarie 2009, în jurul orei 19.00, inima baronului Alexandru Misiuga a încetat să mai bată, cu puţine ceasuri înainte de a fi împlinit 85 de ani.
Vestea primită prin telefon m-a înmărmurit. Nu-mi venea să cred că s-ar putea întâmpla aşa ceva. Am început să cred că Dumnezeu l-a iubit mai mult decât l-am iubit noi şi l-a luat. Uşa vieţii lui a fost închisă mai devreme decât ne-am fi închipuit, dar în acelaşi timp i-a fost deschisă o nouă poartă, prin care baronul a trecut din lumea noastră, în cea a veşniciei. Simplu, rapid şi fără suferinţă, la fel cum ar trece dintr-o cameră într-alta. Surprizele pregătite de prietenii săi s-au întors, lovind împotrivă, la fel ca un bumerang. Până şi cerul s-a întunecat de durere.
I-am compus un acrostih, primul din viaţa mea, pe care i l-am citit la căpătâi. L-am condus pe ultimul său drum. Înmormântarea s-a făcut cu onorurile militare cuvenite.
Alexandru Misiuga şi Valea Bârgăului
Multe din realizările lui Alexandru Misiuga au fost legate şi de Valea Bârgăului şi nu putem să nu amintim, în continuare, câteva dintre ele.
A înfiinţat în 1968 primul festival concurs al soliştilor de muzică populară întitulat „Regele brazilor”.
A fost în 1969 naşul primului festival folcloric Alaiul Nunţilor de pe Bârgău.
Acum patru decenii, din satele Bârgăului au ţâşnit primele alaiuri de nuntaşi, în sănii împodobite trase de cai nărăvaşi, cu druşte, stegari şi ceteraşi, care au ajuns până la Bistriţa, cucerind locuitorii vechii cetăţi, cu spectacolul lor. La iniţiativa lui Alexandru Misiuga, în 1969, a luat fiinţă Alaiul Nunţilor de pe Bârgău, acel festival zonal unic în ţară, care la fel cu Regele Brazilor, devenit internaţional, reprezintă blazonul bârgăuanilor şi cartea lor de vizită, deschise spre Europa şi lumea întreagă.
A construit Coroana de Aur din Bistriţa
A ridicat Castelul Dracula în Pasul Bârgăului
A construit, împreună cu Emil Albu şi Matei Albu, la Prundu Bârgăului, monumentul eroilor din cele două războaie mondiale, din Valea Bârgăului.
A făcut propunerea de acordare a primului Titlu de Cetăţean de Onoare al comunei Prundu Bârgăului, după 1989, pentru profeorul Matei Albu, veteran de război, care va împlini în 18 mai 101 ani.
Multe lucruri frumoase a relizat Baronul Casei Dracula, cetăţean de onoare al Municipiului Bistriţa, unde teatrul de păpuşi, înfiinţat de el, îi poartă numele.
Alexandru Misiuga va rămâne neuitat, în inimile tuturor celor care l-au cunoscut şi un important simbol al culturii care a depăşit limitele judeţului Bistriţa-Năsăud.

Acrostih dedicat baronului
Alexandru Misiuga

Baron ai fost şi vei rămâne
Amintire scumpă pentru noi
Român cu sânge viu în vână
Onest şi prieten mare la nevoi
Născut în Basarabia străbună
Un om adevărat cum altul nu-i
Locul sfinţind în glia noastră bună.

Artist născut şi creator de ansambluri
Luând model Cununa cea străbună
Epigramist neîntrecut peste meleaguri
Xilogravuri în lemn şi stampe pentru steme
Ai făurit, şi măşti. Ai scris în cărţi poeme
Neîntrecute epigrame în Cuiul lui Pepele,
Dogarilor din turn făcându-le minuni.
Război continuu cu soacrele ai ţinut
Umorul tău fiind mereu recunoscut.

Majestuos ca un adevărat baron,
Iubit precum Bram Stocker pe al lui bust
Solidar cu arta-n sufletul de mare om
Ierarhul înţelept, cu glume de bun gust.
Unic, dar nepreţuit destul în viaţă,
Giuvaer recunoscut vei fi în lume.
Adio trupule, rămâne al tău nume!

Niculae Vrăsmaş

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5