Bătaie pe sprijinul financiar pentru păşunile comunale

Păşunile comunale uitate parcă de toată lumea până să apară sprijinul pe suprafaţă, par să-şi găsească în ultima perioadă din ce în ce mai mulţi adepţi (chiar prea mulţi!). Încă departe de un ordin care să reglementeze clar beneficiarul de drept al păşunilor, respectiv crescătorul de animale, forma de organizare şi perioada minimă de contractare a suprafeţelor de păşunat, acest subiect încinge chiar şi cele mai liniştite spirite.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, suprafeţele de păşuni şi fâneţe naturale însumează 185.000 hectare, reprezentând 34, 4% din suprafaţa totală a judeţului, respectiv 52,4% din suprafaţa agricolă.

Aşa cum se întâmplă în mai toate comunele din judeţ, de fiecare dată când vine vorba de contractul de închiriere sau concesionare a păşunii, se conturează, destul de clar, doi ,,adversar”: pe de o parte, Consiliul Local, adică cei care taie şi spânzură în comunitatea rurală, puterea absolută când vine vorba de elaborarea unor hotărâri, de multe ori subiective; de cealaltă parte se află Asociaţia crescătorilor de animale, o structură mai recent apărută în peisajul satelor româneşti, dar cu un rol extrem de important, dacă ne referim la starea actuală a efectivelor de animale, la condiţia socială a fermierilor, la slaba lor reprezentare naţională.

Mărul discordiei îl reprezintă, fără îndoială, sprijinul pe suprafaţă. Potrivit lui Florin Căpraru, director coordonator APIA B-N, în evidenţele instituţiei apar persoane fizice care exploatează păşuni de la Consiliile Locale, numite popular „capi de stână”, care încasează sute de mii de lei, iar pe deasupra, percep şi taxe de păşunat de la cetăţenii din zonă. Este cazul comunei Telciu. În acest sens, Căpraru a adus unele informaţii suplimentare în ceea ce priveşte sprijinul financiar acordat pentru păşunile comunale.

,,Beneficiarii măsurilor de sprijin pe suprafaţă pot fi persoanele fizice şi/sau persoanele juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. Şi consiliile locale pot depune cererea pentru sprijinul pe suprafaţă, chiar dacă în zona de interes funcţionează şi o asociaţie profesională a crescătorilor de animale”, a declarat directorul coordonator APIA B-N, în cadrul şedinţei de ieri a Colegiului Prefectural.

APIA va constata prin controale pe teren, dacă fermierul respectă reglementările naţionale în vigoare privind localizarea suprafeţelor solicitate, şi eventual supradeclararea acestora.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5