Bătălia pentru taxele plătite de Teraplast a fost câștigată după 10 ani de comuna Șieu Măgheruș

Grupul de firme Teraplast decidea în 2008 relocarea capacităților de producție pe un teren care a fost, mai apoi, revendicat atât de municipiul Bistrița cât și de comuna Șieu Măgheruș. Cert, procesul dintre cele două UAT-uri a debutat în forță, miza fiind una uriașă: taxele și impozitele locale pe care Teraplastul le achită la bugetul municipiului Bistrița și care sunt foarte mari, probabil de peste o sută de mii de lei.

Sorin Mititean: Vorbim de o sentință definitivă. Pe noi ne-a interesat terenul

Potrivit primarului comunei Șieu Măgheruș, Sorin Mititean, este vorba de dosarul nr. 6456/112 din 2013 al Tribunalului Bistrița-Năsăud și care a ajuns la Curtea de Apel Cluj. În urmă cu trei ani, Tribunalul Bistrița-Năsăud dădea câștig de cauză primăriei Bistrița, după cum sună și hotărârea instanței bistrițene din data de 1 aprilie 2015: ” Instanţa dispune respectarea limitei de hotar aşa cum aceasta este prezentată în documentele municipalităţii, precum şi în planurile parcelare ale O.C.P.I. BN, ceea ce certifică apartenenţa ridului „Milham” la teritoriul administrativ al Municipiului Bistriţa. Configuraţia limitei de hotar pretinsă de Comuna Şieu Măgheruş este rezultatul unei intervenţii neautorizate (frauduloase) făcută în anul 1970 de către o persoană neidentificată iar punerile în posesie care au la bază acel document nu respectă prevederile legale” .

După cum era de așteptat, ”primăria comunei Șieu Măgheruș a mers mai departe și cu mai multe dovezi care atestau dreptul de proprietate asupra terenurilor aflate în litigiu, ne-am adresat Curții de Apel Cluj”, rememorează primarul Mititean. Iată cum sună decizia Curții de Apel Cluj: ,,Respinge recursul declarat de pârâtul Mun. B N prin Primar împotriva sentinţei civile nr. 376 din 28.04.2017 pronunţată în dosarul nr. 6456/112/2013* al Tribunalului B N pe care o menţine în întregime. Obligă recurentul să plătească intimatei Com. Şieu Măgherăuş suma de 3.000 lei, cheltuieli de judecată în recurs. Decizia este definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 19.01.2018″.

Decizia definitivă a Curții de Apel Cluj obligă Grupul de firme Teraplast să achite taxele și impozitele locale la bugetul comunei Șieu Măgheruș, primarul Sorin MItitean mai confirmând faptul că mai există un alt process deschis pentru recupererea sumelor uriașe de bani pe care Teraplastul i-a achitat în conturile municipalității în ultimul deceniu: ” Se încheie odată cu această sentință definitivă acțiunile litigioase pe care le-am avut îndreptate împotriva Oficiului de Cadasru, primăriei Bistrița, respective Instituția Prefectului. În acest moment nu avem cuantificate sumele la care se ridică taxele și impozitele locale plătite municipiului Bistrița, însă suntem în așteptarea acestor date atât de la Teraplast cât și de la primăria Bistrița. Pentru banii achitați în anii trecuți în conturile municipiului Bistrița există o acțiune în instanță suspendată până la finalizarea delimitării terenurilor dintre cele două UAT-uri. Cum avem acum o sentință definitivă, procesul va fi reluat pentru recuperarea acelui prejudiciu, plățile urmând să fie făcute de UAT-ul care a încasat până în acest an banii respectivi”. Sorin Mititean mai spune că din momentul operării în Cartea Funciară a sentinței, grupul Teraplast va trebui să își modifice actele , documentele și să apară cu sediul administrativ pe teritoriul comunei Șieu Măgheruș.

 

Bani mulți pentru o comună bogată

Dincolo de sumele foarte mari de bani care vor intra începând cu 2018 în conturile primăriei Șieu Măgheruș, Sorin Mititean susține că miza a fost alta, aceia ” a nu pierde terenuri care revin legal UAT-ului nostru (…) Închipuiți-vă,  dacă procesul era câștigat de primăria Bistrița, Șieu Măgheruș pierdea 32 de hectare din teritoriul administrative ceea ce ar  fi fost un lucru greu de acceptat”, a conchis Sorin Mititean.

 

Grupul Teraplast

Este  cel mai mare procesator de PVC din România şi unul dintre principalii producători de materiale pentru piaţa construcţiilor şi a instalaţiilor, care are listată la bursa românească societatea Teraplast (TRP), a raportat pentru 2017 afaceri de 427 mil. lei, plus 7% faţă de anul precedent, estimând pentru anul în curs afaceri de peste 900 de milioane de lei.


În perioada raportată, profitul operaţional (EBITDA) al grupului a fost de 41 milioane lei, în scădere cu circa 34% faţă de 2016, pe fondul lipsei de investiţii în infrastructură care a impactat semnificativ compania Teraplast, în particular divizia de instalaţii şi amenajări.

 

Grupul a preluat în 2017  Politub, unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa ţevilor de apă şi gaz, care a intrat integral în portofoliul TeraPlast începând cu luna octombrie a anului trecut. Din decembrie 2017, Politub a transferat business-ul către TeraPlast ca un tot unitar, devenind divizia de ţevi polietilenă a TeraPlast.

Grupul TeraPlast include societatea TeraPlast (producător de ţevi, granule şi profile din PVC), filialele TeraSteel Bistriţa şi TeraSteel Serbia (producători de panouri sandwich şi structuri metalice zincate), TeraGlass (producător de ferestre şi uşi din PVC), TeraPlast Logistic (începând cu iunie 2016 coordonează activităţile logistice ale Grupului),  TeraPlast Ungaria (distribuitor), divizia de polietilenă (fosta Politub, producător de ţevi din polietilenă) precum şi societatea Depaco (producător de ţiglă metalică).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5