Bibliobuzul a dus cărți elevilor de la școlile din Dumbrăvița și Hălmăsău

Florin Săsărman

Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a organizat vineri, 23 februarie, o nouă deplasare a bibliobuzului în mijlocul elevilor din comunități mărginașe ale județului, iar primul popas a fost făcut la Școala Gimnazială „Theodor Cotuțiu” din Dumbrăvița. Elevii și profesorii de aici au așteptat momentul cu nerăbdare.
„Eu mi-am ales Basme românești! Iar eu mi-am ales Călătoria cu cartea! Iar eu mi-am ales Amintiri din copilărie! Noi suntem în clasa a doua și ne place să citim. Este prima dată când vine bibliobuzul la noi și ne bucurăm foarte mult!” ne-au mărturisit David, Cristi și Andrei. Văzându-și elevii încântați de cărtile pe care le țineau în mână, profesoara lor era numai un zâmbet. „Ne bucurăm că a ajuns și la noi biblioteca, pentru că aveam de citit pentru concursul din luna iunie și chiar ne prind foarte bine aceste cărți!” (Alina Vințe).
Elevii din clasele gimnaziale au avut alte preferințe: Nuntă în cer (Mircea Eliade), Cartea cunoașterilor (C-tin von Barloewen), Talismanul norocos (Nicholas Sparks ), Cioburi de stele (Annie Kaufman), Momente și schițe (I.L.Caragiale) ș.a. „Ne vom face timp să citim aceste cărți! ” au promis elevii, care le-au cerut bibliotecarelor Rodica Linul și Simona Pasere să revină și cu alte titluri peste o lună, cel mult două.
„Pentru noi cel mai important lucru este să vedem că vă bucurați de cărțile pe care vi le-am adus! Sunt cărți care vă interesează, da? Am venit la Dumbrăvița pentru că știm că aici există o tradiție legată de cărți, de cultură. Știm că de aici au plecat câțiva scriitori importanți: Cornel Cotutiu, Menuț Maximinian, care este și scriitor, și ziarist (al lui fratele doamnei Ana, de la bar, îi lămurește pe elevi prof Maria Păltinean), care a scris și Cartea diuganilor, pentru că satul vostru s-a numit și Diug. Și de aici se trage, dintr-un neam de preoți din tată-n fiu, Ion Negoițescu, un foarte important scriitor, nepot al protopopului Theodor Cotuțiu. Poate că și printre voi se află viitori poeți, viitori scriitori!” i-a încurajat pe elevi să citească scriitorul Ioan Pintea, directorul BJGC BN.
De la Dumbrăvița, bibliobuzul a traversat râul Țibleș, apoi satul Spermezeu și a cotit-o spre Hălmăsău, pentru a schimba cărțile duse elevilor de acolo în luna decembrie. Fiindcă era trecut de amiază, cei 13 elevi din clasele primare de la școala din Hălmăsău așteptau bibliobuzul la casa parohială, familiară lor pentru că aici preotul Doru Zaharie a amenajat o foarte frumoasă bibliotecă și sală de lectură.
„Eu am citit Cartea Junglei” începe să ne povestească Larisa. În ea este vorba despre un copil care avea prieteni animalele din junglă, care, la un moment dat l-au sfătuit să se întoarcă în lumea oamenilor”. „Eu am citit Emil și detectivii, în care este vorba despre un băiat care pornește la drum spre Berlin, unde avea rude. Și povestește ce a făcut el acolo” ne spune Darius. Apoi, Anișoara-Denisa din clasa a treia ne povestește ce a citit din cartea Basme nemuritoare. După care, îndrumați de învățătoarea Maria Bolbos, elevii predau cărțile împrumutate la precedenta vizită a bibliobuzului și își aleg altele, din rafturile bibliotecii rulante. „Din decembrie copiii au citit mai mult și lucrul acesta mă ajută enorm la clasă. Copiii au acum un jurnal de lectură”, ne spune învățătoarea clasei simultane în care învață cei 13 copii de la Școala Primară din Hălmăsău.
Vizităm biblioteca de la etaj. „Avem o relație deosebită cu acești copii din Hălmăsău. În fiecare sâmbătă ei vin în această bibliotecă și sală de lectură, pe care am numit-o Centrul Sfântul Stelian, unde avem diverse activități creative și citim împreună, pentru că avem foarte multe cărti aici. La început copiii nu erau pasionați de lectură, dar, prin diverse jocuri, cartea a devenit plăcută pentru ei. Înțelegeți că satul Hălmăsău, aflat la granița cu județul Maramureș, este foarte întins și pentru copii este greu să vină la școală, mai ales că unii dintre ei vin de la peste doi kilometri distanță, peste dealuri. Acuma, ei sunt fericiți ca a ajuns iar bibliobuzul aici, pentru că le-ați adus chiar cărțile care sunt pe gustul lor, cărți pentru copii!”, ne spune preotul Doru Zaharie.
Următoarea destinație a bibliobuzului Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud va fi Școala Gimnazială din Cormaia.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5