Binecuvântarea Cantinei sociale „Sfânta Muceniţă Filofteia” şi a Centrului de zi pentru vârstnici „Sfântul Simeon” Bistriţa

„Credinţa, dacă nu are fapte, e moartă prin ea însăşi” – precizează şi confirmă Î.P.S. Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei

Un moment de înălţare sufletească şi binecuvântat de bunul Dumnezeu s-a petrecut la parterul sediului Protopopiatului Ortodox Bistriţa, când Î.P.S. Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, însoţit de P.S. episcop vicar Vasile Someşanul, un sobor de preoţi în frunte cu P.C. preot protopop Alexandru Vidican, au sfinţit locaşul şi au binecuvântat deschiderea Cantinei sociale „Sfânta Muceniţă Filofteia”, cât şi a Centrului de Zi pentru vârstnici „Sfântul Simeon”, fiind prezente şi oficialităţile judeţului – prefectul Ioan Ţintean, preşedintele C.J. B-N – Radu Moldovan, primarul Bistriţei – Ovidiu Creţu, vicepreşedinte CJ B-N – Alexandru Pugna, preoţi invitaţi, oameni de afaceri, oameni sărmani .
Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” Filiala Bistriţa-Năsăud, care este o Asociaţie Filantropică cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului, având proiecte de mare caritate şi cu sprijinul, iniţiatorul şi susţinătorul proiectelor asociaţiei, Î.P.S. Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, au realizat două superbe obiective la Bistriţa, aceasta fiind ce-a de-a doua lucrare omenească şi Dumnezeiască din judeţ de acest fel.
După slujba de sfinţire a lăcaşului a urmat un înălţător, sensibil şi argumentat Cuvânt de învăţătură a Î.P.S. Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, care a disecat, cu argumente, ce înseamnă a-i ajuta pe cei săraci şi necăjiţi, aici la Bistriţa găsindu-şi hrana zilnică cei flămânzi şi petrecându-şi zilele cei care au nevoie de mângâiere sufletească, precizând faptul că orice am face „Credinţa, dacă nu are fapte, e moartă prin ea însăşi”.
Pentru faptele deosebite şi implicarea în proiect P.C. preot Ioan Marius Pintican, care are şi un doctorat în teologie, a fost numit preot sachelar, care, în cuvântul său, a mulţumit tuturor celor care l-au ajutat – prefectul, preşedintele C.J B-N, primarul Bistriţei, sponsori şi oameni de afaceri, cât şi preoţi, colegi mai tineri, stareţi etc., mulţumindu-le tuturor şi, în special, Î.P.S. Mitropolit Andrei.
Au fost oferite „Diplome de aleasă cinstire” tuturor celor care au contribuit la realizarea, finalizarea şi demararea activităţilor sociale care se vor desfăşura, prefectul şi preşedintele C.J. B-N primind câte o Biblie.
Au fost rostite alocuţiuni, aprecieri şi mulţumiri pentru efortul de a realiza aceste importante obiective, pentru pacea şi liniştea sufletească a celor năpăstuiţi de soartă, de către Ioan Ţintean – prefectul judeţului, Radu Moldovan – preşedintele C.J. B-N, Ovidiu Creţu – primarul Bistriţei, Alexandru Vidican – protopopul de Bistriţa.
Merită să amintim că panglica inaugurală a fost tăiată de Î.P.S. Mitropolit Andrei, prefectul Ioan Ţintean şi preşedintele C.J. R - Radu Moldovan.
Aceste locaţii sunt oaze de linişte, credinţă, speranţă, ajutor şi echilibru pentru cei cu nevoi, atât de necesare şi specifice Bisericii Ortodoxe Române.
.............................

Citiţi ediţia print

Comentarii

26/02/14 08:32
Vizitator

Biserica ortodoxa se face tot mai mult stapana pe bunurile bisericii greco-catolice confiscate abuziv in perioada comunista. Este si cazul concret al bisericii din piata Unirii din Bistrita, cunoscuta si sub numele de “Biserica de la Coroana”. Reamintim ca in 1893 biserica (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. Au fost apoi efectuate ample lucrari de reabilitare si adaptare la nevoile cultului greco-catolic. Orga construită în 1760 în atelierul meşterului sibian Johannes Hahn fusese înlăturată probabil tot la începutul veacului trecut. Porticul vestic a fost refacut in stil gotic si a dobândit aspectul actual în perioada interbelică. În 1948 regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi lăcaşul de cult a fost preluat de către ortodocşi. In vechiul ansamblu manastiresc a functionat o buna perioada de timp Muzeul Bistritean. Dupa 1989, nu doar ca nici macar biserica nu a fost retrocedata adevaratilor proprietari greco-catolici, dar ortodocsii au pus stapanire si pe cladirile manastiresti unde si-au instalat protopopiatul, iar acum intr-o aripa au amenajat cantina saracilor pe care au inaugurat-o acum. Este o dovada clara de lipsa de bunavointa si o incalcare a legii retrocedarilor.

26/02/14 10:01
Vizitator

Frumoasă inițiativa Mitropoliei și a Protopopiatului Bistrița. Lucru frumos până când a venit inaugurarea. Puteați să inaugurați sediul lăcașului și fără surle și trâmbițe. Este tipic românesc să se taie panglici,să se facă atâta tam-tam cu prezențe politice cu alocuțiuni și acordări de diplome și titluri. Festivitatea are iz electoral și e păcat că există atâta fariseism din partea tuturor celor prezenți. Biblia ne învață să facem fapte creștinești și să nu ne batem cu pumnul în piept că ne jertfim pentru cei săraci și nevoiași ( fă în așa fel,să nu știe stânga ce a făcut dreapta...). Dar,de la învățăturile Bibliei la realitatea pe care o trăim este o distanță ca de la Cer la Pământ. Oricum,felicitări că s-a făcut un lucru bun !

26/02/14 10:09
Vizitator

După citirea comentariului vizitatorului greco-catolic sunt nevoit să fac precizarea că am avut dreptate în comentariul meu. Dacă nu făceați atâta tam-tam cu inaugurarea lăcașului,nu stârneați invidia cititorilor pătimași ce fac asemenea comentarii. Măcar pe viitor nu mai faceți asemenea gafe .

26/02/14 10:34
arh.

Biserica de la Coroana este un simbol al devenirii romanesti a orasului Bistrita. Ea reprezinta cu adevarat biserica de suflet a crestinilor greco-catolici bistriteni, care au cumparat-o intr-un moment in care romanii nu aveau voie sa-si construiasca biserica in interiorul cetatii. De aceea, dupa 1989 ar fi trebuit retrocedata adevaratilor proprietari, urmand exemplul Clujului unde IPS Bartolomeu a retrocedat biserica “Schimbarea la fata” care a apartinut greco-catolicilor si a construit impreuna cu municipalitatea in apropiere o biserica noua pentru ortodocsi. De altfel, si la Bistrita, la inceputul anilor '90 a fost sfintita o troita in parculetul de langa capela veche unde urma sa fie construita o biserica ortodoxa, dar nu s-a facut nimic pana in prezent, pentru ca e mai simplu sa iei de-a gata si ce nu-i al tau. De aceea, ar trebui continuat demersul de a fi construita o noua biserica ortodoxa spatioasa pe amplasamentul respectiv, cu atat mai mult cu cat, intre timp a aparut ideea primarului de a fi reconstruita "Poarta Lemnelor" care se gasea undeva in zona blocului Domus. Prin urmare, neputand sa fie amplasata pe locul de origine, s-a propus sa fie mutata alaturi in parculetul cu troita. Evident, ideea reconstruirii portii pe alt amplasament este lipsita de orice sens, si in plus ar fi o cheltuiala inutila, constructia avand doar o functie amintitoare. Solutia rationala ar fi ca banii respectivi sa fie alocati construirii acestei biserici, iar Poarta Lemnelor sa fie integrata in arhitectura bisericii planificata a se construi in acest parculet. Stilul bizantin al bisericilor permite preluarea unor elemente arhitecturale reprezentative.
In acest caz, Poarta Lemnelor ar putea fi chiar fatada de la intrarea in biserica, preluand in partea superioara functia de turn al clopotnitei, indeplinind astfel si functia amintitoare a celei mai importante dintre portile cetatii medievale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5