Biserica de la Cantonul CFR din Chintelnic

,,Credința noastră este viața noastră.”

  (Episcopul Iuliu Hossu)

   O călătorie recentă în satul meu natal, Sânmărtinul de Câmpie, mi-a readus în minte numele unor localități: Sâniacob, Matei, Fântânele, Visuia, Budești, Șopteriu, Corvinești, Urmeniș, Moruț etc. Pentru mine toponimele înșiruite au o semnificație aparte.

   De aici, în anii comunismului, începând cu 1954, când familia părinților mei s-a stabilit (prin bunăvoința șefului Secției CFR L8 Bistrița) la Cantonul CFR nr 41 din Chintelnic, veneau credincioși la liturghiile clandestine pe care tatăl meu, preotul Grigore Zăgrean le oficia duminica, acolo, loc oarecum (așa credea el) mai departe de raza vizuală a Securității.

   Trecând de mai multe ori în această toamnă prin această zonă, mi-am dat seama cât de hotărâți erau credincioșii care descindeau la ,,popa de la Canton”, ce traseu lung și dificil aveau ei de străbătut. Vorba Episcopului Iuliu Hossu, ,,tăria în credință” era mai puternică decât greutățile deplasării.

   După atâția ani simt crescând în mine pornirea de a-i pomeni pe știuții, sau cum ar zice Mihail Sadoveanu ,,neștiuții” credincioși care în acei ani ai terorii nu au ,,defectat” (Iuliu Hossu) de la Biserica Blajului. Ei veneau pe jos, cei mai aproape, cu căruța sau cu trenul (Ludușanul) la Biserica de la Canton. Liturghiile de la Canton au fost pentru ei, cred că cele mai înălțătoare, cele mai dătătoare de speranță. Tatăl meu avea o voce minunată și predica emoționant. Aș vrea să-i pot nominaliza pe toți aceia care îndrăzneau atunci să afirme, sub obroc, că Biserica lui Inochentie Micu Klein, retrasă în catacombe, trăia.

   În fața lor, a acestor mici martiri ai curajului, tatăl meu radia de fericire, le transmitea atâta încredere, încât ei continuau să revină la canton și în duminicile viitoare.

   Deși am mai spus-o, țin să repet, că acolo la Cantonul CFR nr. 41 exista a doua biserică din Chintelnic, pe lângă aceea din centrul satului. Atunci și ori de câte ori trec pe lângă Cantonul CFR nr. 41 din Chintelnic, eu văd deasupra lui turlele unei Biserici, unde rugăciunile aveau ardoarea începuturilor creștinismului.

   Acești credincioși (m-am referit aici doar la o anumită zonă) nu trebuie să fie uitați, ei au îndrăznit pentru credința lor. Dacă le-aș cunoaște identitatea, aș dezveli o placă pe un perete al Cantonului și le-aș consemna pe ea numele.

   Cred că Dumnezeu mi-a luat-o înainte și numele lor este scris în Cărțile Cerului.

   P.S. Dacă există persoane care au participat la Liturghiile preotului Grigore Zăgrean, la Cantonul CFR nr. 41 din Chintelnic, mă pot contacta la numerele de telefon: 0751029890 sau 0751174750.


 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5