Bistriţa-Năsăud a atras 240 milioane euro prin proiectele de dezvoltare rurală

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală însumează, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, 5631 proiecte şi o valoare de aproximativ 240 milioane euro, a precizat directorul Sorin Roşu Mareş de la Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bistriţa-Năsăud, în cadrul Colegiului Prefectural.
Potrivit acestuia, cele mai multe proiecte au fost finanţate pe Măsura 141 – Ferme de semisubzistenţă, din cele peste 6000 proiecte depuse fiind contractate 4951. „Suntem campioni pe ţară la accesarea acestei măsuri”, remarca directorul OJFIR BN, menţionând că va trebui analizat impactul derulării acestui tip de proiect. O mare parte dintre proiectele derulate prin această măsură nu se vor finaliza în 2015, acestea continuând în exerciţiul financiar 2014-2020.
„Avem un număr foarte mare de proiecte depuse pe Măsura 322 – de infrastructură rurală, nu mai puţin de 27 proiecte, de asemenea, pe Măsura 125 – Infrastructură agricolă şi silvică – 52”, a declarat Sorin Roşu Mareş. În cifre, aceste proiecte reprezintă 154 km de drum comunal asfaltat, 80 km reţea de apă, 113 km reţea de canalizare, reabilitarea şi dotarea a 20 cămine culturale, edificarea a 10 grădiniţe şi 4 clădiri pentru after-school, 3 cămine de bătrâni. La acestea se adaugă modernizarea a 214 km de drumuri forestiere şi 106 km de drumuri agricole, plus regularizări de torenţi pentru prevenirea inundaţiilor pe un tronson de 136 km de ape necadastrate.
Fondurile europene destinate agriculturii au însemnat, pentru Bistriţa-Năsăud, înfiinţarea a 20 centre de informare turistică (proiecte derulate de administraţiile publice locale), construirea a 84 de unităţi de cazare turistică şi dezvoltarea a 12 proiecte de infrastructură pentru agrement turistic, toate prin Măsura 313. Peste 230 proiecte de instalare a tinerilor fermieri (Măsura 112), investiţii în abatoare, în fabrici de procesare a laptelui, în instalaţii de procesare a lemnului, împădurirea unor terenuri agricole, achiziţii de utilaje agricole etc., fac parte din tabloul, încă „nefinisat” al Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013.
Gradul de absorbţie al acestor tipuri de fonduri europene este de 75%, în judeţul nostru, în timp ce, la nivel naţional, a depăşit 80 procente din valoarea contractată. Din totalul de 240 milioane euro contractate, până în prezent au fost efectuate plăţi de peste 167 milioane lei, astfel că pentru acest an, pentru a fi în grafic, în Bistriţa-Năsăud ar urma să mai fie făcute plăţi de peste 55 milioane lei, diferenţa reprezentând valoarea proiectelor pe Măsura 141 care vor continua în perioadaq următoare.
***
PNDR 2014-2020 este în etapa de aprobare de către Comisia Europeană, iar după comunicarea acordului de principiu, Ministerul Agriculturii va lansa primele măsuri de finanţare aferente acestei perioade de programare financiară. „În acest moment nu există documente oficiale în variantă finală pe baza cărora să se poată întocmi cereri de finanţare, a precizat dirfectorul Mareş, recomandându-le potenţialilor beneficiari ca, în această perioadă, să-şi clarifice forma de proprietate asupra terenului, să-şi analizeze sursa de cofinanţare şi să identifice societatea de consultanţă care le va elabora documentaţia aferentă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5