OJFIR B-N: Agricultura şi dezvoltarea rurală au la dispoziţie 15,83 miliarde euro în perioada 2023-2027

Sorin Roşu Mareş, director al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bistriţa-Năsăud, a prezentat, în cadrul Colegiului Prefectural, Programul Naţional Strategic 2023-2027, cu alocările financiare pentru investiţiile în dezvoltarea mediului rural. Potrivit acestuia, există o schimbare de paradigmă importantă, de la conformitate, la performanţă, o mai bună orientare a sprijinului acordat pentru compensarea reducerii bugetului.

         Pentru perioada 2023-2027, bugetul PNS este de 15,8 miliarde euro, din care plăţi directe – 8,78 miliarde euro, intervenţii sectoriale – 151 milioane euro şi dezvoltare rurală – 5,8 miliarde euro. PNS 2023-2027 înglobează instrumente de sprijin finanţate atât prin FEGA cât şi prin FEADR: Pilonul 1 (din FEGA) – plăţi directe şi intervenţii sectoriale şi Pilonul 2 (din FEADR) politica de dezvoltare rurală.

         AFIR va gestiona, în cadrul PNS 2023-2027, 38 de intervenţii, printre care DR13 – achiziţii de utilaje agricole pentru sectorul vegetal, DR15 – investiţii în exploataţii pomicole, DR 16 – investiţii în sectorul legume şi/sau cartofi şi, în premieră, investiţii în sectoarele hamei şi/sau struguri de masă, în floricultură, plante medicinale şi aromatice. Investiţiile în sectorul zootehnic au un buget total de 224 milioane euro, sume consistente fiind alocate şi pentru sectorul procesare. Astfel, pentru investiţii în condiţionarea, depozitarea şi procesarea produselor agricole şi pomicole bugetul alocat este de 210 milioane euro, iar pentru proiectele de procesare şi marketing al produselor agricole – 165 milioane euro.

         Continuă finanţările şi pentru tinerii fermieri şi fermele mici, de la sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri (70.000 euro/proiect), până la investiţii în fermele de mici dimensiuni (50.000 euro/ proiect) sau investiţii în consolidarea exploataţiilor tinerilor fermieri instalaţi. Bani sunt şi pentru crearea de perdele naturale de protecţie pentru culturile din fermă (200.000 euro/proiect), dar şi pentru alte activităţi neagricole, în vederea dezvoltării afacerilor în producţie, servicii şi turism.

         Infrastructura rurală are un buget total de 803, 5 milioane euro. Primăriile vor putea depune proiecte pentru drumuri comunale (un milion euro/beneficiar) şi drumuri agricole (un milion euro/beneficiar). Sume importante sunt date şi pentru infrastructura de irigaţii, atât pentru modernizarea celei existente, cât şi pentru înfiinţarea de reţele noi.

         Prin PNS vor fi finanţate şi proiecte în domeniul cooperării, pentru înfiinţarea grupurilor de producători, pentru inovare în agricultură, pentru prime de asigurare şi instrumente de gestionare a riscurilor. Sectorul forestier are un buget de 84,8 milioane euro pentru silvomediu şi de 86,6 milioane euro pentru investiţii în tehnologii forestiere.

         Potrivit directorului Sorin Roşu Mareş, dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunităţii va avea un buget de 500 milioane euro. O noutate o reprezintă proiectele de înfiinţare de activităţi neagricole prin GAL, maximum 70.000 euro/plan de afaceri.

         Trebuie spus că în această perioadă de programare cel puţin 35% din bugetul total – 2,4 miliarde euro – vor reprezenta intervenţii adresate obiectivelor specifice de mediu şi climă şi bunăstarea animalelor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5