Bistriţa va avea un muzeu unic în România, într-o nouă clădire?
În cadrul evenimentelor dedicate Zilei Culturii Naţionale, Ioan Pintea a declarat că anul acesta este posibil ca Biblioteca Judeţeană să primească o nouă clădire în care să stea la loc de cinste manuscrisele primite de la personalităţi marcante ale literaturii române, vorbind probabil despre primul muzeu al manuscriselor din România. Ştim faptul că astăzi scriitorii nu mai au manuscrise, opera lor conturându-se direct digital, iar un asemenea muzeu nu ar putea decât să fie o bucurie literară pentru generaţiile viitoare.
„În ultima perioadă, Biblioteca a înregistrat câteva fapte foarte reprezentative. Am inaugurat Sala „Nicolae Manolescu”, de la cunoscutul istoric literar, primind peste 14.000 manuscrise. La sfârşitul anului trecut am primit o donaţie de manuscrise Nicolae Balotă, aproape toate manuscrisele cunoscutului scriitor. Deja colegii mei le-au înregistrat şi sunt ale instituţiei noastre. Zilele acestea am mai primit o veste bună. M-a sunat Mihai Zamfir, prietenul bistriţenilor, un critic foarte important, romancier, eseist, ambasador, care mi-a spus că a pregătit toate manuscrisele pe care le are şi toate dactilogramele pentru bibliotecă şi ne aşteaptă la Bucureşti să le preluăm. Am discutat cu autorităţile de la Bistriţa şi s-ar putea ca anul acesta să primim o nouă clădire pentru a amenaja, într-adevăr, săli de expoziţie şi o bibliotecă specială pentru aceşti autori care şi-au donat cu autografe cărţile, dar şi manuscrisele. Alături de Bibliobuzul cu care mergem în comunităţile cele mai îndepărtate şi de scanner-ul ultraperformant cu care am început digitalizarea bibliotecii, pe care o puteţi urmări pe site-ul instituţiei noastre, sunt lucruri cu care ne putem mândri”, a declarat managerul Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea.
Citiţi şi:
- Bistriţa va avea un muzeu unic în România. Biblioteca Judeţeană a primit o clădire nouă!
- Managerul cultural al anului este Ioan Pintea, spune criticul literar Ion Simuţ
- Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” marchează 70 de ani în slujba cititorilor
- O nouă donaţie de manuscrise ale academicianului Nicolae Manolescu pentru Biblioteca Judeţeană
- Casa Colecţiilor şi a Documentelor de Patrimoniu, o nouă clădire dedicată cărţii
Comentarii
Tot felul de idei nastrusnice, dar nimic despre dorinta, din pacate neandeplinita, a IPS Bartolomeu Anania, aceea de a infiinta la Bistrita un muzeu de arta religioasa . Dupa cum se stie, IPS Bartolomeu a intervenit pe lângă reprezentanţii BNR să cedeze Consiliului Judeţean clădirea de pe Odobescu,11 unde urma ca dupa reabilitare să fie amenajat muzeul. (vezi: http://www.mesagerul.ro/2006/05/17/cj-isi-modernizeaza-sala-de-sedinte ).
Din pacate, dupa reabilitarea fostei cladiri a BNR, aici a fost mutata Biblioteca judeteana, cu toate ca se stia ca spatiul respectiv nu este suficient. Ulterior a fost construita inca o anexa inghesuita in curtea respectiva, dar iata ca tot mai e nevoie de spatiu pentru nevoile bibliotecii . Asta se intampla cand lucrurile nu sunt gandite bine de la inceput.
Chiar daca, dupa reabilitare in cladirea fostei filiale a BNR a fost mutata Biblioteca Judeteana, dorinta IPS Bartolomeu ar trebui indeplinita, prin amenajarea unui muzeu de arta sacra, eventual chiar in cladirea protopopiatului unde a functionat o lunga perioada de vreme Muzeul Judetean. Ar fi un gest de cinstire a memoriei Inaltului prelat ca muzeul de arta sacra sa poarte numele mitropolitului Bartolomeu Anania.
Adaugă comentariu nou