Bistriţeanul Lucian Petrean, vocea baritonală a Bistriţei, pe scenele lumii

Solist al Operei Naţionale Bucureşti, Lucian Petrean,  a semnat un contract cu o firmă de manageriat din Viena, având o serie de proiecte ce se concretizează pe cele mai mari scene ale operei.

Lucian Petrean a debutat cu mare succes în Germania la Teatrul din Regensburg în noua producţie „Un ballo in maschera” de G. Verdi.

Recenziile după premieră au fost pozitive urmând aplauzelor furtunoase dedicate lui Lucian însoţite de „bravo-uri“ şi de bătăi din picioare (manifestaţie de bucurie/apreciere tipică publicului german).

„În mod special trebuie remarcat baritonul Lucian Petrean care cânta Renato într-un mod atât de expansiv, cu o voce baritonală de o asemenea rezonanţă încât îţi vine să-l săruţi pe chelie“ scria în presa germană, completând „...prietenul pe care l-a trădat, distribuţie de prima clasă cu Lucian Petrean care poseda o voce ce ar putea umple Arena din Verona“.

Ulterior, Lucian Petrean a debutat din nou cu succes într-o serie de trei spectacole în Italia la Teatrul Greco- Roman din Catania cu rolul „Scarpia“ din Toşca de Puccini, sub conducerea muzicală a lui Valerio Galli.

În acest moment Lucian participă la ultimele repetiţii înaintea premierei operei Aida de G. Verdi, din data de 21 octombrie, de la Teatrul din Magdeburg, unde va interpreta pentru prima dată rolul lui „Amonasro". După premieră vor urma încă nouă spectacole.

În luna decembrie va debuta şi pe scena Operei din Düsseldorf cu rolul „Scarpia“ din Toşca într-o serie de patru spectacole.

Baritonul Petrean Lucian s-a născut în 1975 la Bistriţa. La vârsta de 7 ani a început studiul viorii la Bistriţa, iar mai târziu a urmat cursuri de teologie la Seminarul Teologic Ortodox şi la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Încă din această perioadă a urmat cursuri de canto sub îndrumarea maestrului Ion Iercosan, bas, prim solist al Operei Naţionale Române Cluj.

 A absolvit Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, secţia Canto, la clasa prof. univ. dr. Ana Rusu, începându-şi pregătirea muzicală cu regretatul profesor Alexandru Fărcaş, iar apoi a absolvit Cursurile Universitare de Master ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secţia Canto, la clasa prof. univ. dr. Gheorghe Roşu. A susţinut cursuri de Master Class sub îndrumarea tenorului Constantin Nica (Elveţia), a sopranei Laura Niculescu, a pianistei Nicoletta Olivieri (Italia), a baritonului Alfio Grasso (Italia) şi a bas-baritonului Ionel Pantea.

În 2014 la Verona-Italia a studiat cu maestrul Giorgio Zancanaro  cursuri de măiestrie vocală, iar în iunie 2016 la Milano-Italia s-a perfecţionat cu maestrul Bonaldo Giaiotti. În anul 2013 este declarat „Doctor în Filologie” al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca cu lucrarea: ”Colindatul la români în zona Ardealului”. După o serie de recitaluri şi concerte, a debutat în mai 2010 în rolul lui Rigoletto din opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi în cadrul festivalului „Viva Vox”, la Opera Naţională din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului Gheorghe Dumănescu, profesor la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca. Au urmat o serie de spectacole cu Operele din Craiova, Braşov, Cluj,  Bucureşti, Iaşi, Constanţa, bine primite de public. La Bistriţa, în cadrul Galei Premiilor Culturii Bistriţene, a primit distincţia de „Cavaler al Culturii Bistriţene”.

 După tenorul Ştefan Pop şi soprana Anita Hartig, un nou nume stă pe scena internaţională, pornind de la Bistriţa, baritonul Lucian Petrean.

Comentarii

18/10/17 09:55
I

Evident, nimeni nu poate nega calitățile baritonului. Și e firesc să ajungă pe marile scene, nesărind peste etape, oficiind, de pe pildă (sub rezerva amintirilor mele corecte, totuși!), și pe scene mai mici, de familie, cu ar fi a ex-soților Moni&Iri, pe vremea când sindrofiile lor erau televizate! Deci pas cu pas...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5