Bistriţeni în antologia interculturalităţii
Casa Editura Universitară prezintă antologia „Interculturalitate şi interdisciplinaritate în educaţie” semnată de prof. Anastasia Dumitru de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Constanţa şi prof. Aura Văceanu, de la Şcoala Generală „B.P. Haşdeu” Constanţa, preşedintă a societăţii de haiku din Constanţa.
Cartea este rezultatul disiminării şi evaluării proiectului internaţional „Interculturalitate româno-japoneză”, demers prilejuit de sărbătorirea a 50 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice dintre România şi Japonia. Proiectul este înscris în programul cultural Japan Danube Friendship Year, desfăşurat de Ambasada Japoniei. Autoarele propun cititorilor o lucrare incitantă care te iniţiază în psihopedagogia interculturalităţii, fiind, în acelaşi timp, un ghid eficient pentru dascălii care realizează activităţi în această sferă. Prima parte a lucrării este focalizată pe aspecte de ordin teoretic, cum ar fi motivaţiile unui curriculum deschis, necesitatea flexibilizării conţinuturilor educative, educaţia şi problematica lumii contemporane, educaţia interculturală, rolul dialogului intercultural, comunicare, blocaje şi deblocaje, educaţia estetică etc. Partea a doua conţine probleme de ordin practic, între ele existând o relaţie de progresie logică, arătându-ni-se prin ce tipuri de activităţi şi ce obiective putem realiza interculturalitatea şi interdisciplinaritatea. Autoarele nu doar că identifică activităţi posibile pe această linie, ci şi demonstrează cum se pot realiza în cadrul unor proiecte deosebit de interesante. Cartea este o pledoarie pentru o educaţie formativă, modernă, creativă, care-şi propune să descopere comoara lăuntrică a celor implicaţi în domeniul educaţional. Avem de-a face cu un ghid metodologic pentru cei interesaţi să sporească energia intelectuală şi să dezvolte competenţele de a comunica eficient cu celălalt, pe calea interculturalităţii pentru a valorifica resurse proprii, formative şi ale tezaurului cultural propriu. Citind această carte, descoperim că există dascăli pasionaţi, în iubirea lor nemărginită, pentru cei care-i formează.
Judeţul nostru este prezent în acest volum prin activitatea bogată a scriitoarei şi pictoriţei Victoria Fătu Nalaţiu cu proiectul „Strop de rouă”, foarte apreciat la Festivalul internaţional de haiku de la Constanţa. Personalitatea scriitoarei şi activitatea bogată pe care o derulează este oglindită prin două materiale: „Sărbătoare haiku” şi „Bistriţeni la festivalul de haiku” semnate de Menuţ Maximinian. Cartea aduce în faţa cititorilor frumuseţea poeziei haiku, fiind ca o invitaţie la un ritual al ceaiului pe tărâmul nipon.
Adaugă comentariu nou