Bistriţeni prezenţi într-un amplu eveniment, la Sărmaşu

Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş (secția Centrul de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Mureș) cu sprijinul Consiliului Județean Mureș și Primăria Sărmașu, a organizat cea de-a XIIl-a ediţie a Festivalului Folcloric „Mlădiţe”, manifestare cultural–artistică ce urmărește aducerea pe scenă formații artistice ale căror jocuri populare oglindesc diversitatea vetrelor folclorice existente.
Evenimentul a debutat la Mănăstirea Sfântul Mina din Sărmaşu cu lansarea cărţilor semnate de scriitorii Dorel Cosma, Robert Laszlo, Menuţ Maximinian şi Nicolae Băciuţ. Recitalul liric din creaţia poeţilor prezenţi a întregit manifestarea din curtea mănăstirii, gazdă bună fiind părintele Ilie Bucur.
La sediul Primăriei a urmat apoi Conferinţa Naţională pe teme culturale a primarilor şi directorilor instituţiilor de cultură din zonă, coordonată de Iulian Praja, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură Mureş, dintre cei prezenţi amintindu-i pe primarii din Sărmaşu – Valer Botezan, Frata - Cristian Cherecheş, Budeşti – Vasile Codrea, Răciu – Ciprian Belean, Hodac – viceprimar Ioan Feier, alături de prof. dr. Dorel Cosma, preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor, Robert Laszlo – manager Centrul Judeţean pentru Cultură Satu Mare şi Nicolae Băciuţ - manager Direcţia pentru Cultură Mureş. S-a vorbit despre importanţa păstrării şi promovării culturii tradiţionale, despre rolul important pe care-l au primarii, alături de preoţi şi profesori în recuperare aşi educarea copiilor în respect pentru lada de zestre.
În centrul comunei a urmat apoi Festivalul Folcloric „Mlădiţe”, în cadrul căruia au urcat pe scenă ansamblurile „Graiul Câmpiei” din Sărmaşu, coordonat de Dinuca Buruian, care merită felicitări şi pentru această ipostază, dar şi pentru aceea a activităţii pe care o derulează la Biblioteca din Sărmaşu, „Podăceanca” – Hodac, Frata şi „Doina Sărmaşului”.
Un punct aparte l-a constituit prezenţa Ansamblului „Balada” din Bistriţa, coordonat de Bianca Simionca, care a prezentat suite de jocuri de pe Valea Şieului şi cea a Someşului, în coregrafia lui Ioan Simionca. De la clasa prof. Cristina Bălan, de la Şcoala Populară de Artă Bistriţa, au fost prezenţi tinerii interpreţi Diana Tănase, Silviu Avram şi Cristian Moldovan.
Invitat special a fost rapsodul popular Vasile Soporan, tezaur uman viu. Directorul festivalului a fost prof. Iosif Molnar, iar prezentator Rudy Moca.
A fost primul eveniment amplu desfăşurat după pandemie de către managerul Centrului Judeţean pentru Cultură din Mureş, Iulian Praja care, păstrând toate reglementările în vigoare, a adus un strop de bucurie în sufletele oamenilor dornici să participe, din nou, la evenimente culturale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5