„Bistrițenii și Bistrița. Cuantificări statistico-demografice ale recensămintelor oficiale”, lansat de Mircea Chira! Pulsul statisticii din nord-vestul țării se ia de la Bistrița!

Luca Mircea Chira, directorul Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud, și-a lansat astăzi, 25 noiembrie, cartea intitulată “Bistrițenii și Bistrița cuantificări statistico-demografice ale recensămintelor oficiale”. La evenimentul care a avut loc la Palatul Culturii au participat prefectul Stelian Dolha, subprefectul Atilla Decsei, primarul Ioan Turc, vicepreședintele Consiliului Județean Camelia Tabără, Gavril Țărmure, managerul Centrului Cultural Municipal "George Coșbuc" (moderator), prof. univ. dr. Ioan Bolovan – membru corespondent al Academiei Române, prof. univ. dr. Tudorel Andrei - președintele Institutului Național de Statistică, dr. Silvia Pisică - director general-coordonator al Unității Centrale de Implementare a Recensământului din cadrul Institutului Național de Statistică, Radu Mugur Oprea - director general-coordonator IT al Institutul Național de Statistică, cât și numeroși reprezentanți ai Direcțiilor Regionale din țară.

Prefectul Stelian Dolha a transmis că “evenimentul de astăzi reprezintă un moment important pentru județul nostru, un moment în care ni se reamintesc eforturile Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud, în special ale domnului director executiv Luca Mircea Chira. Această apariție editorială dovedește interesul și dragostea pentru lucrul bine făcut al autorului, care a întocmit cu migală și responsabilitate o înscriere a istoriei județului Bistrița-Năsăud și a municipiului Bistrița.”

"Autorul Mircea Chira este unul dintre cei mai merituoși concitadini ai noștri, fiind de decenii la conducerea Direcției de Statistică Bistrița-Năsăud, care de câțiva ani are statut de Direcție Regională. Deci putem spune că pulsul statisticii din nord-vestul țării se ia de la Bistrița...
Lucrarea ne oferă repere socio-demografice esențiale încă din perioada pre-statistică a orașului, de pe la 1750, trecând apoi în revistă toate recensămintele efectuate de Imperiul Habsburgic, Ungaria horthystă până la cele oficial românești, cu analize și comparații care reflectă profilul unui specialist dedicat profesiei, bun cunoscător al relevanței cifrelor pentru dezvoltarea comunității. Cartea surprinde efectiv parcursul istoric al devenirii noastre ca bistrițeni, completând fericit „Atlasul statistico-descriptiv al localităților din județul Bistrița-Năsăud”, pe care Mircea Chira l-a realizat și ni l-a oferit înaintea centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Este aplecarea firească a unui intelectual care se vrea responsabil pentru mai-binele cetății, prin editarea unei ample monografii demografice a Bistriței, cu obiectivitate și rafinament didactic, menită să constituie un veritabil act cultural al unui om de științe exacte.
Felicitări, Mircea Chira, și succes în continuare printre cifrele urbei noastre!", a transmis primarul Ioan Turc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5