BLESTEMUL PĂMÂNTULUI

          Se cunoaște faptul că perioada neolitică este aceea care l-a transformat pe om din vânător-culegător în cultivator de plante si crescător de animale. Se spune că cel dintâi om, împrejuind o bucată de pământ i-a venit ideea să declare in mod ferm: „este al meu”, găsind destui neștiutori ca să-l accepte și să-l creadă, în acest  fel fiind primul proprietar de pământ și considerat adevaratul întemeietor al societății civile, așa născându-se satul, cultura populară și toate celelalte până astăzi care au revoluționat întreaga omenire. Probabil că dacă atunci, la început, s-ar fi găsit un altul, mai curajos ca să-l oprească, trimițându-l înapoi la vechea-îndeletnicire, acest gest ar fi putut scuti omenirea de războaie, crime și alte nenumărate nenorociri care au divizant lumea până în prezent. Cel mai grav lucru însă care s-a întâmplat ca urmare a gestului acelui om este faptul că acel simt al proprietății a dus la pierderea propriei sale libertăți până astazi, fiind înlănțuit de propriile-i nelegiuiri.

            Atunci s-a născut și „eul” tranformat mai apoi, odată cu evoluția umană în „supraeul” care a schimbat echilibrul dintre dorințele individuale și sentimentul necesităților sociale. De la „supraeu” s-a ajuns la „supraom”  născând în acest mod o seamă de criminali ai lumii moderne precum Stalin, Hitler și pe cel de azi, Putin.  Pascal afirma că „în prima clipă a existenței sale omul nu poate afirma dorințe, căci înainte de a putea spune: eu doresc, el trebuie sa fii putut rosti cuvântul-eu. Singur Dumnezeu poate rosti EU.” Câtă dreptate avea Freud când afirma că „eu nu este stapân în propria sa casă”.

            Dacă totuși s-a întâmplat așa cum s-a întâmplat am să-l citez pe un mare prieten și discipol al lui Voltaire care a ținut să de-a un sfat crucial truditorilor pământului îmbâcsit de sânge vărsat în luptele istorice pentru proprietate: „Sărmani muritori, fiți drepți si miloși; cultivați-vă pămăntul și nu-l însângerați. Boiernași scăpătați, rămâneți la voi acasa, reparați-vă maghernițele; scoateți din ceea ce aveți de două ori mai mult din ceea ce scoteați până acum; înconjurați-vă pământul cu garduri vii; plantați duzi; îmbunătățiți-vă viile; iar daca vecinii vor vrea sa bea vinul fără voia voastră, apărați-vă cu curaj; dar nu va vinde-ți niciodată unor străini care nu vă cunosc, care nu vă vor arunca niciodata o privire și care vă vor trata ca pe niște câini de vânătoare asmuțiți asupra mistrețului, pe care mai apoi îi lasă sa moară în cușca lor”.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5