Bolile pomilor fructiferi şi combaterea lor prin tratamente oferite de Erbicid.ro
În perioada verii, pomii fructiferi sunt atacaţi de diverse tipuri de dăunători, în cazul în care nu sunt protejaţi preventiv de aceştia. Începând de la peri, meri, caişi şi până la cireşi şi piersici, fără ajutorul unor tratamente specifice există şanse destul de mari ca producţia de fructe să aibă de suferit.
Există diverse magazine specializate şi fitofarmacii din care pot fi achiziţionate tratamente precise pentru combaterea şi înlăturarea simptomelor şi a bolilor ce pot apărea la nivelul pomilor fructiferi. Erbicid.ro este o astfel de farmacie a pomilor, din cadrul căreia pot fi achiziţionate soluţii cu rază precisă de acţiune asupra tuturor tipurilor de dăunători existenţi.
În vederea unui plus de eficiență , experţii Erbicid.ro ies în întâmpinarea celor interesaţi cu o listă în care sunt menţionate principalele tipuri de dăunători şi soluţiile pentru combaterea acestora.
Bolile şi dăunătorii pomilor fructiferi
În cazul merilor se întâlnesc destul de frecvent o serie de boli şi afecţiuni ce nu trec niciodată fără tratamentul adecvat. Principalele boli ale mărului sunt: arsura bacteriană, făinarea, focul bacterian, monilioza, mozaicul, rapănul şi putrezirea coletului.
- Rapănul este o boală întâlnită mai ales în cazul merilor, însă nici perii nu sunt feriţi de aceasta. Fructele şi frunzele sunt cele mai afectate de atacul rapănului. Simptomele bolii sunt petele mici, de culoare cafenie care apar pe suprafeţele frunzelor, ce devin apoi catifelate sau brun – măslinii. În cazul fructelor situaţia stă diferit. Acestea încep să se deformeze, apoi crapă şi cad înainte de vreme. De obicei boala se manifestă când sunt ploi frecvente în primăverile călduroase.
Combaterea poate fi realizată prin luarea unor măsuri de prevenţie, atât agrotehnice, dar mai ales chimice. În vederea distrugerii rezervelor biologice, este necesară înlăturarea frunzelor de la sol prin arături, dar şi tăierea lăstarilor care au fost afectaţi. Măsurile chimice implică anumiţi factori de care trebuie să se ţină cont (date meteorologice, biologia ciupercilor, fungicidele folosite, sursa de infecţie). Sunt necesare peste 12 tratamente pentru a extermina complet boala.
Există soiuri de măr care prezintă o rezistenţă crescută la boli şi dăunători, dar chiar şi acestea trebuie protejate. Tipurile de dăunători ce apar la meri şi pot fi combătute cu ajutorul soluţiilor oferite de erbicid.ro sunt: păianjenul roşu, viespea merelor, viermele merelor, gărgăriţa florilor de măr, păduchele lanos, păduchele verde al merelor şi păduchele din San Jose.
Cireşii şi vişinii pot oferi recoltă bogată atunci când sunt îngrijiţi corespunzător. Din nefericire, aceşti pomi fructiferi nu sunt feriţi de instarea cu boli precum ciuruirea frunzelor, pătarea inelară, antracnoza, boala plumbului şi monilioza. Aceasta din urmă este cea mai frecvent întâlnită şi se manifestă prin ofilirea ramurilor tinere şi scuturarea florilor. Pe fruct apare o pată circulară care în final cauzează căderea acestuia.
- Combaterea moniliozei este posibilă numai prin executarea unor operaţiuni de igienă culturală. Acestea implică automat arderea plantelor infectate, lucrarea solului şi aplicarea tratamentelor fitosanitare. Procedeele trebuie efectuate atunci când pomii se află în fazele de vegetaţie: umflarea mugurilor, repausul vegetativ, scuturarea petalelor şi pârga.
Dăunătorii întâlniţi în rândul acestor pomi fructiferi sunt păduchele negru şi rhagoletis cerasi, o specie de insecte care părăsesc fructele după ce se coc. Tratamentele fitosanitare trebuie aplicate timpuriu pentru a avea eficienţă maximă.
În cazul prunilor, principalele boli întâlnite sunt plum pox-ul, taphrina, monilioza, ciuruirea frunzelor şi polystigma. Unele dintre ele sunt complet necunoscute celor care se ocupă cu îngrijirea pomilor. Pentru a avea garanţia că tratamentul aplicat este cel corect, doritorii pot solicita ajutorul specialiştilor www.erbicid.ro.
Observarea frunzelor ciuruite nu este dificilă, mai ales atunci când boala se află într-un stadiu avansat. Acestea cad, însă nu înainte de a infesta şi fructele. Pentru a o combate este necesară aplicarea a 4 stropi de soluţie (întrebaţi experţii erbicid.ro care este cea mai eficientă) în faza de dezugurire, la un interval de 10 – 15 zile. De asemenea, este importantă igiena culturală, care se efectuează prin arderea frunzelor căzute.
Nici acest tip de pom fructifer nu este scutit de dăunători. Afidul cenuşiu, păianjenul roşu, viermele prunelor, viespea neagră şi cea a sâmburilor nu întârzie să atace prunii. Fără efectuarea unor tratamente chimice eficiente, nu există nici o şansă ca recolta să fie una bogată. Spre exemplu, în cazul viermilor, este absolut necesară aplicarea unor tratamente chimice de avertizare. Primul trebuie efectuat în lunile mai – iunie pentru prima generaţie de insecte, apoi în iulie – august pentru cea de-a doua.
Orice boală şi tip de dăunător în parte are o anumită soluţie. Este important ca fiecare să se documenteze cu privire la tipul acestora înainte de a cumpăra orice fel de soluţie. Recomandarea celor de la erbicid.ro este să consulte un profesionist pentru a avea rezultate pozitive şi rod bogat şi sănătos la vremea culesului.
Adaugă comentariu nou