Botiş pledează pentru eliminarea pensiilor speciale

Eliminarea pensiilor speciale va aduce economii de aproximativ 800 milioane de euro pe an la bugetul statului, susţine vicepreşedintele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, deputatul PDL Ioan Nelu Botiş. Cu aceşti bani, Guvernul achită pensia socială pentru un milion de persoane timp de aproximativ trei ani.

Potrivit noului proiect de lege, pensiile speciale vor fi calculate, iar vârstnicii vor primi bani în funcţie de contribuţia pe care au avut-o la buget de-a lungul anilor.

,,Eliminarea pensiilor speciale, va fi poziţia mea fermă, ca aceste pensii speciale să aibă la bază principiul contributivităţii. O mare parte din pensiile speciale au la bază principiul contributivităţii şi sunt plătite din bugetul asigurărilor sociale de stat, iar o altă parte sunt plătite din bugetul de stat. La ora actuală, se plătesc 1,4 miliarde de euro pentru aceste pensii, şi o mare parte din aceste pensii sunt alimentate din bugetul de stat, bani care ar trebui să se ducă spre investiţii. La un prim calcul, prin eliminarea pensiilor speciale s-ar putea câştiga, în jur, 800 de milioane de euro, o sumă care ar putea fi reorientată spre creşterea pensiilor mici şi, mai ales, spre indexarea pensiilor sociale minime”, a explicat Ioan Nelu Botiş.

În prezent, peste 258.000 de persoane beneficiază de pensii speciale care pot ajunge până la 35.000 de lei. Astfel, diferenţa dintre cea mai mică şi cea mai mare pensie de la stat este de 100 de ori.

Magistraţii, poliţiştii, militarii, parlamentarii, funcţionarii parlamentari şi cei din instanţe sau parchete, personalul diplomatic au condiţii de pensionare diferite şi pensii calculate după legi speciale, reprezentând de regula 80% din salariu, plătite din bugetul de stat, şi nu din cel de pensii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5