Călătorie în lumea poveștilor... adevărate la Școala Gimnazială Mititei
Este în plină desfășurare mini-proiectul de practică ,,Călătorie în lumea poveștilor …adevărate”, sub directa coordonare a doamnei prof. înv. primar Sălvan Olimpia Elena, care are drept scop principal crearea în școli a unor cluburi de promovare a tradițiilor și a,,poveștilor de viață” specifice zonei Năsăudului, pentru dezvoltarea de competențe cheie de comunicare în limba română, de antreprenoriat, sociale, digitale și științifice.Perioada implementării acestuia este de 6 luni, începând cu luna februarie și finalizându-se în luna iulie a acestui an școlar.
În județul nostru se derulează în perioada 2018-2021 proiectul Proces educațional optimizat prin activități de mentorat în școlile bistrițene, cod MySMIS: POCU 74/6/18/106557.
Una din activitățile proiectului este organizarea competiției de mini-proiecte de practică pentru participanții la programul de formare continuă ACTOR – Alege Competențe Transversale pentru Obținerea Reușitei profesionale.
Mini-proiectul Călătorie în lumea poveștilor …adevărate, cod BN/106557/A6/5/053, este unul din proiectele care au câștigat finanțarea (contract de acordare de subvenție nr. 62/20.01.2020).
Mini-proiectul are drept scop:„Crearea în școli a unor cluburi de promovare a tradițiilor și a,,poveștilor de viață” specifice zonei Năsăudului, pentru dezvoltarea de competențe cheie de comunicare în limba română, de antreprenoriat, sociale, digitale și științifice”.
Lansarea mini-proiectului a adunat un număr mare de părinți, bunici, agenți economici, elevi, preșcolari, și cadre didactice de la Scoala Gimnazială Mititei și Nimigea de Sus, având un impact pozitiv asupra întregului grup țintă implicat.
Pentru a doua activitate principală ,,Tradiții uitate-Dragobetele și Mărțișorul”, s-au organizat în fiecare structură școlară Mititei și Nimigea de Sus,la clasele primare și la preșcolari,ateliere de confecționare de obiecte ritualice, respectându-se tehnici străvechi și utilizându-se materiale bio.
În cadrul activității desfășurate pe tema ,,Dragobetele” sau ,,Capul Primăverii”, sărbătorită în 24 februarie, s-a explicat și exemplificat importanța sărbătorilor agrare ale anotimpului primăvara, în comunitățile rurale, tradiția tămâierii casei și a grădinii în această zi pentru alungarea iernii. S-au realizat desene, picturi, colaje, care semnifică importanța și protejarea naturii, grija față de păsări, animale, iubirea pentru famile, semenii noștri, colegi și prieteni, copiii fiind îndrumați de către Sălvan Olimpia Elena și colaboratoarele mini-proiectului, ed. Lazăr Simona Aura și înv. Ceuca Iulia.
Miercuri, 4 martie, a avut loc Expoziția comună și ,,Târgul de vânzare de mărțișoare”, care au fost confecționate din lână, ață, cânepă, pânză, mărgele, ace, lemn, sfoară, pănuși, coloranți naturali .
Activitatea a urmărit dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul celor mici, promovarea spiritului de inițiativă și creativitate.
De la șnururile împletite în alb și roșu, până la floricele ce vestesc noul sezon, dar și felicitări tematice, toate au fost realizate de copii cu implicarea părinților, bunicilor și meșterilor populari. Toate produsele au fost transformate în bucurie și speranță, iar din banii obținuți din vânzare au fost cumpărate dulciuri și împărțite copiilor pentru munca depusă.
,,Am văzut copii fericiți, părinți implicați, cadre didactice-vectori ai schimbării în școli”, a subliniat Bojor Paraschiva, părinte, președintele colectivului de elevi.
Activitatea s-a încheiat cu un moment artistic, numit ,,Din suflet pentru mama și bunica”, copiii impresionând publicul cu frumoase poezii și cântece ritmate, dedicate iubitelor mămici și bunicuțelor. Emoția a fost stăpână peste întreaga asistență prin transpunerea în scenă a poeziei ,,Șase pui si-o biată mamă” de către o parte din elevii claselor primare de la Mititei.
Într-o școală prietenoasă, părinții acționează ca voluntari. Acțiunea de astăzi a scos în evidență valoarea copiilor, părinților și a cadrelor didactice, ne-a mărturisit coordonatoarea mini- proiectului, prof. Sălvan Olimpia Elena.
Citiţi şi:
- Destinațiile exotice- punctul de relansare al turismului în 2020
- 20 curiozități despre apa minerală
- Urmează să îi cumperi cadou unei femei din viața ta? Nu pleca la cumpărături fără să citești LISTA cu SFATURI
- Cele mai populare jocuri de păcănele: Top 10 sloturi online
- O mănăstire din judeţ va deschide un centru pentru copii orfani
Adaugă comentariu nou