Calea ferată de la Beclean la Ilva Mică, modernizată! Ce viteză vor atinge trenurile de călători

Nicusor Dan

Pe linia de cale ferată Apahida – Ilva Mică trenurile de călători vor circula cu 160 de km/h, iar cele de marfă cu 120 de km/h după modernizările pe care le are în vedere Compania Națională de Căi Ferate ,,CFR” SA. Valoarea totală a investiţiei este de peste 30 de milioane de lei iar perioada de implementare va fi de patru ani.

Acum, trenurile circulă pe acest tronson cu viteză redusă din cauza uzurii avansate a reperelor de rulare a aparatelor de cale, a uzurii peste limitele admise a șinelor, a traverselor necorespunzătoare, a defectelor de direcție și nivel, etc., însă, prin ajustări ale curbelor și asigurarea că elementele de profil longitudinal sunt în conformitate cu normativele aplicate se va ajunge la o viteză maximă pentru trenurile de călători de 160 de km/h, iar pentru cele de marfă de 120 de km/h.

Investiția se va realiza pe teritoriul a 8 UAT din județul Cluj (Gherla, Dej și comunele Apahida, Cuzdrioara, Iclod, Bonțida, Jucu și Mintiu Gherlii), respectiv pe teritoriul a 12 UAT din județul Bistrița-Năsăud (orașele Beclean și Năsăud, respectiv comunele Ciceu-Mihăiești, Petru Rareș, Uriu, Braniștea, Șintereag, Nimigea, Salva, Rebrișoara, Feldru și Ilva Mică).

Va fi realizată platforma căii și profilului terasamentului, în conformitate cu normativele aplicate, se vor lua măsuri suplimentare de reducerea zgomotului și vibrațiilor în zonele locuite, dar și pentru creșterea stabilității căii și reducerea uzurii căii. De asemenea, se va interveni pentru creșterea capacităţii portante la nivelul platformei căii, dat fiind faptul că tronsonul vizat
de proiect este unul cu trafic intens de marfă.

Pe teritoriul județului nostru, între Beclean pe Someș – Mogoșeni, pozițiile kilometrice 27+700 (interval Beclean – Ramificație Șintereag) și 3+500 (interval Ramificație Șintereag – H.M. Mogoșeni), traseul va fi total modificat, lucrările urmând a fi realizate pe un amplasament nou. Se va face un pasaj rutier superior pe DN17 și a unui pod cu o lungime totală de 150 m, peste albia râului Șieu, însoțite de toate lucrările hidrotehnice si de drum necesare realizării acestora.

Între Nimigea și Salva, pozițiile kilometrice 12+200 și 13+900, se va construi un pod cu o lungime totală de 150 m, peste albia râului Someșul Mare, însoțit de toate lucrările hidrotehnice necesare.

Între Rebrișoara-Feldru, pozițiile kilometrice 35+300 și 37+800, principala lucrare majoră va fi realizarea a două poduri cu o lungime totală de 400 m, peste albia râului Someșul Mare, însoțite de toate lucrările hidrotehnice.

Pe traseul existent, sunt 84 de poduri, 92 de treceri la nivel și peste 150 de podețe. În cadrul proiectului, în afară de lucrările aferente la podețele existente, sunt prevăzute nouă podețe noi.

Secțiunea de cale ferată Apahida – Ilva Mică, face parte din rețeaua feroviară TEN-T, linia Coşlariu – Cluj-Napoca – Apahida – Suceava.

Valoarea totală estimată a investiției de modernizare a căii ferate Apahida – Suceava, este de 542 mil. Euro (~2.698.330.000 lei), iar valoarea investiției pentru secțiunea Apahida – Ilva mică fiind 29.677.400 lei (fără TVA).

Durata estimată de execuție a obiectivului de investiții este de 4 ani (48 de luni).

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5