Calendar apicol pentru luna ianuarie

Într-un an normal, din punct de vedere al temperaturii, la mijlocul lunii noiembrie se instalează timpul rece, practic începe iarna. Familiile de albine formează ghemul de iernare.

În acest an, datorită temperaturilor ridicate din toamnă până la  jumătatea lunii decembrie, parte din familiile de albine au avut puiet de diferite vârste. La controlul pe care l-am efectuat în data de 10 noiembrie 2019, la stupina proprie, am constatat prezenţa puietului la circa 10 % dintre familiile de albine în zona de mijloc a două rame, pe o suprafaţă de 10cm x10cm (stupina este amplasată în zona Milaş). Prezenţa puietului în această perioadă când familiile de albine ar fi trebuit să aibă format ghemul de iernare implică un consum suplimentar de hrană din rezerva de iernare şi o uzură a albinelor de iernare.

În această perioadă a lunii ianuarie trebuie să ne asigurăm că familiile de albine nu sunt deranjate de zguduiri, ciocănituri în pereţii stupilor provocate de  ciocănitori sau  piţigoi care neliniştesc familiile de albine, urmarea fiind un consum mai mare de hrană şi apariţia petelor de fecale pe faguri. Apicultorul trebuie să aibă grijă ca animalele din gospodărie să nu aibă acces în stupină, unde ar putea să răstoarne stupii.

O grijă suplimentară, de când s-au înmulţit urşii, trebuie să  acordăm protecţie stupinelor  cu gard electric împotriva atacului acestora. Or fi ştiind ei beneficiile mierii şi produselor apicole mai bine decât omul?

În perioada 20 decembrie -10 ianuarie, în zona comunei Matei au fost atacate de către urs două stupine, fiind distruşi un număr de cca 15 stupi.

Din punct de vedere a hranei, trebuie să acordăm  atenţie tuturor familiilor de albine, în special  familiilor care au  intrat în iarnă cu hrană insuficientă sau care au avut puiet în noiembrie –decembrie, pentru a fi completată periodic cu turte. Turtele pot fi  din miere cristalizată fin, turte preparate din zahăr pudră şi miere lichidă, turte cumpărate din magazilele apicole. Nu se recomandă adăugarea de polen în aceste  turte pentru că acesta duce la mărirea cantităţii de deşeuri acumulate în pungile rectale ale albinelor, ceea ce poate avea ca urmare apariţia petelor de fecale pe faguri.

Cantitatea de turtă administrată odată este de 0.5-1 kg, funcţie de puterea familiei de albine şi se aşază deasupra ghemului. În cazul în care albinele sunt ridicate deasupra spetezei superioare a ramelor, se dă puţin fum pentru îndepărtarea albinelor, evitând astfel strivirea acestora. Operaţia se efectuează în zilele în care temperatură  are valori pozitive, timpul de intervenţie fiind cât mai mic pentru evitarea răcirii cuibului familiei de albine. 

apicultor  Constantin RAIS


Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5