Când vor fi internate primele persoane cu coronavirus la Bistriţa?De câte ventilatoare mecanice dispune Spitalul Judeţean?

Întrebarea care stă pe buzele tuturor, când privesc ştirile despre bolnavii în stare gravă infectaţi cu coronavirus, este despre capacitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa de a-şi îngriji pacienţii. Câte ventilatoare mecanice avem? Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Bogdan Ivan, a oferit câteva infomaţii lămuritoare.

„Noi intram în “pâine” începînd cu scenariul 3 - spitale. Acum suntem în scenariul 1 - spitale. La noi, Terapia îi super dotată. Avem 20 de paturi de terapie şi 21 ventilatoare + 6 ventilatoare de rezervă + 2 ventilatoare în UPU + 2 ventilatoare în neonatologie + 2 ventilatoare de transport + 17 aparate de anestezie care pot fi folosite pe modul ventilator. Dacă toate spitalele ar avea nivelul nostru de dotare, am face faţă la cel mai negru scenariu, dar din pacate nu-i aşa. Ventilatoare se pot cumpara, dar termenul de livrare este destul de lung, iar preţul undeva la 30.000€/ bucată în condiţii normale. Acum s-ar putea să fie mai sus”,  a transmis Bogdan Ivan.

*** 

În ceea ce priveşte perioada când se vor face primele internări la Bistriţa, acesta a prezentat nişte scenarii cu care se lucrează la nivel naţional.
"Vin cu lămuriri legate de scenarii. În scenariul 1 (în care suntem acum), bolnavii infectați cu coronavirus sunt internați la spitalele de boli infecțioase; scenariul 2 (atunci când spitalele de boli infecțioase sunt pline), bolnavii vor fi internați în toate Secțiile și spitalele de Pneumologie;
scenariul 3 (când sunt pline și spitalele de Pneumologie), bolnavii sunt internați in spitalele județene; scenariul 4 (când sunt pline spitalele județene) bolnavii vor fi internați in spitalele municipale și orășenești", a menţionat purtătorul de cuvânt al CJ BN, Bogdan Ivan.
***

De altfrel, întrebat în urmă cu o săptămână de posibile scenarii, în cadrul unei conferinţe de presă, managerul SJU Bistriţa preciza că cel mai sumbru scenariu „e când pacienţii infectaţi cu coronavirus depăşesc 50% din populaţie”.

„La Spitalul Judeţean, am prevăzut mai multe etape, în funcţie de numărul infectărilor. În cazul în care se ajunge la treapta numărul unu, se închid secţiile cronice, iar personalul se transferă către secţiile unde au pacienţi infectaţi cu coronavirus.  La nivelul doi, am stabilit alte secţii care se închid, dintre secţiile acute, nu mai preiau pacienţi. Personalul se duce către secţiile de urgenţă, iar la nivelul trei, pe toate secţiile de acuţi se reduce activitatea, iar o parte din personal se duce unde este nevoie. Dacă secţia de boli infecţioase trebuie golită în totalitate, pacienţii vor fi preluaţi de secţia de medicină internă sau depinde de tipul de infecţie.

Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu cei de la terapie intensivă. Dacă va fi nevoie ca toate paturile să fie ocupate de pacienţi cu coronavirus, atunci pacienţii care au nevoie de terapie intensivă vor fi duşi în saloanele de cardiologie, neurologie. Putem chiar toată chirurgia generală, pentru că îndeplineşte toate condiţiile şi standardele, s-o facem terapie intensivă”, a declarat managerul SJU Bistriţa, Gabriel Lazany.

La Bistriţa, Secţia ATI a fost modernizată anul trecut, printr-un proiect major de 3 milioane de euro.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5