Care este durata medie de viaţă a unui laptop?
Dacă te gândeşti că o investiţie mai mare într-un laptop îţi va garanta şi o utilizare a acestui echipament vreme de câteva zeci de ani s-ar putea să ai surprize de proporţii. Un laptop nu are cum să dureze o veşnicie. Ca orice dispozitiv va avea o uzură fizică şi una morală.
Uzura fizică înseamnă piese care se vor strica, ansambluri de componente care vor ceda sub presiunea uzurii apărute în timp. Şi mai intra în joc şi uzura morală, apar sisteme de operare cu cerinţe mai complexe, apar programe care nu rulează chiar pe orice fel de arhitectură şi au nevoie de anumite tipuri de procesoare şi de plăci grafice ca să le foloseşti fără probleme.
3-5 ani, durata medie de viaţă a unui laptop bine întreţinut, de generaţie nouă sau refurbished
Deşi durata de viaţa depinde de la un laptop la altul, de la un brand la altul, în medie te aştepţi să te poţi baza pe laptopul tău, fie el nou sau refurbished, trei sau cinci ani. Cu cât cheltuieşti mai mult pe laptop şi pe întreţinerea lui, cu atât îl vei avea mai mult. Doar un exemplu: dacă dai pe un laptop până în 700 de dolari te aştepţi să aibă o durată de viaţă de 2-4 ani, dacă dai peste 1.000 de dolari, atunci poate îl vei folosi fără probleme 3-5 ani, iar dacă e şi mai scump, de exemplu un workstation mobil, laptopuri refurbished te aştepţi şi la 5-7 ani de utilizare. Aici criteriul cheie de stabilire a duratei medii de viaţă pentru un laptop e utilizarea. Dacă îl foloseşti zi de zi aproape 20 de ore cu sarcini foarte multe şi complexe şi nu ai grijă de el, durata de viaţă scade.
Un laptop vechi de 10 ani poate să funcţioneze bine, dar nu îţi va folosi prea mult dacă ai nevoie de aplicaţii din prezent cu cerinţe foarte mari de la sistem. Durata de viaţă a unui laptop depinde mult şi de modul în care avansează aplicaţiile, ce fel de cerinţe au, ce fel de interfeţe au şi ce servicii şi procese vor fi necesare, ce hardware va trebui să ai şi la ce nivel de performanţă va trebui să ajungi.
Laptopul de gaming, durată mai scurtă de viaţă; influenţa bateriei asupra duratei de viaţă
O durată mai scurtă de viaţă ar putea să o aibă laptopurile de gaming, asta pentru că jocurile au cerinţe grafice din ce în ce mai mari şi componentele hardware nu te vor mai ajuta să ai performanţele dorite în jocuri. Plus că sesiunile de gaming vor duce la supraîncălzirea sistemelor şi la o folosire intensă a întregii arhitecturi în timpul jocului preferat. Similar se întâmpla și în cazul laptopurilor high-end.
Te vei juca mai des, deci uzura fizică va fi mai mare. Aici mai e un lucru important: depinde ce aşteaptă uşerul de la jocuri, la ce setări vrea să se joace. Dacă vrei setări maxime mereu atunci durata de viaţă a laptopului va fi ceva mai scăzută pentru că vei avea nevoie mereu de laptopuri noi şi de arhitecturi foarte puternice care pot să permită menţinerea setărilor dorite.
Durata de viaţă a unui laptop va fi influenţată şi de durată de viaţă a bateriei. Bateria e importantă pentru laptopuri, toţi vrem autonomie mare, mobilitate şi flexibilitate. Când bateria cedează după aproximativ 2-3 ani deja laptopul se transformă în desktop dacă nu cumperi baterii originale compatibile.
Citiţi şi:
- Cum sa alegi un laptop pentru studenti
- Bateria laptopului „moartă”? Află ce poți face pentru a rezolva problema!
- 3 sfaturi pentru alegerea laptopului potrivit nevoilor tale
- Cum putem repara un incarcator de laptop?
- Sfaturi de întreținere pentru încărcătorul de laptop: Cum să îl păstrezi în stare bună
Adaugă comentariu nou