Cărţile Anului 2014, premiate la Consiliul Judeţean
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a fost gazda Galei scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, care a avut în centru premierea cărţilor anului 2014. Evenimentul a fost moderat de Andrei Moldovan – preşedintele SS BN, care a făcut un jurnal al activităţilor pe care scriitorii din judeţ le-au avut anul trecut, fiind din ce în ce mai vizibili la nivel naţional. Juriul, format din Andrei Moldovan – preşedinte, Emil Dreptate, George Vasile Dâncu, Virgil Raţiu, Icu Crăciun – vicepreşedinţi şi Menuţ Maximinian-secretar, a hotărât ca premiul „Radu Petrescu” pentru scriitorii care nu sunt membri ai SS BN dar o relaţie culturală cu judeţul nostru, să meargă la Vasile Gogea pentru volumul „La scara blogului”, Editura Charmides. Laudatio a fost făcut de George Ţâra, care vede în proza lui Vasile Gogea o capodoperă, textul fiind impecabil, iar scriitura o reuşită. Premiantul a spus că a avut de ales între o tristeţe profundă, prilejuită de înmormântarea prozatorului Alexandru Vlad (pentru care s-a păstrat un moment de reculegere) şi o bucurie a vieţii, declarându-se onorat de preţuirea bistriţenilor.
Premiul „Liviu Rebreanu” pentru proză a fost acordat romanului „Dimineţile castelanei”, Editura Studis, de Victor Ştir. Laudatio a fost făcut de Ioan Pintea, care vede în Victor Ştir un excelent poet şi un foarte bun prozator, un remarcabil traducător, un om modest, smerit, la locul lui.
Premiul „Andrei Mureşanu” pentru poezie i-a revenit lui Alexandru Uiuiu pentru volumul „Socrate poetul”, apărut la Editura Grinta, laudatio fiind făcut de George Ţâra, care a subliniat valoarea textului bistriţeanului, temele abordate, profesionalismul acestuia. La rândul lui, Alexandru Uiuiu a declara că nimic nu este mai mulţumitor decât să fii apreciat de oamenii în mijlocul cărora trăieşti.
Premiul „George Coşbuc” a fost acordat de Biblioteca Judeţeană Veronicăi Oşorheian pentru cartea „Căţelul pământului”, Editura Grinta, laudatio fiind făcut de Icu Crăciun, care a subliniat sensibilitatea cuvântului scris şi pildele din prozele autoarei.
Premiul „Ion Pop Reteganul” pentru studii monografice a revenit cercetătorului Liviu Păiuş pentru „Monografia Rodnei”, Editura Charmides, la care a lucrat peste 40 de ani. Laudatio despre lucrarea exemplară a fost făcut de către Iacob Naroş.
Partea a doua a evenimentului a constituit-o lansarea volumului „Itinerarii critice”, apărut la Editura Şcoala Ardeleană, coordonată de George Vasile Dâncu, în urma câştigării premiului pentru debut anul trecut. Despre volum au vorbit editorul George Vasile Dâncu şi Aurel Podaru, care spun că avem în faţă un critic cu o personalitate distinctă, cartea fiind un adevărat eveniment cultural. Cu o parte dintre textele cărţii, cititorii noştri s-au întâlnit în „Răsunetul cultural” editat de SS Bn şi USR Cluj, Vasile Vidican fiind unul dintre colaboratorii de bază ai publicaţiei noastre.
Muzica adusă în scenă de Florin Săsărman, pe versurile marilor poeţi, a întregit atmosfera de sărbătoare.
Citiţi şi:
- Săptămâna viitoare, la Consiliul Judeţean, vor fi premiate Cărţile Anului 2014
- Se apropie Gala Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud! Vezi nominalizaţii pentru Premiile anului 2014
- Vezi premianţii Festivalului Naţional de Proză “Liviu Rebreanu”
- Gala Premiilor Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud a adus în faţă premianţii anului 2018
- Ion Horea, premiul de excelenţă la festivalul „George Coşbuc”
Adaugă comentariu nou