Casa de la nr. 21 din Piaţa Unirii. Locuri și obiective emblematice, pentru orașul Năsăud, imortalizate în pictura lui Nechita Bumbu și în fotografii

Floarea Pleș

         În suita obiectivelor (clădiri) emblematice ale orașului Năsăud, se înscrie și CASA DE LOCUIT Nr.21, situată în strada Piața Unirii, în centrul orașului, în apropiere de Primărie, de Biserica ortodoxă „Sf. Nicolae” – Catedrală și casa jr. Dumitru Nacu despre care s-a scris. Casa datează din anul 1935 şi a fost construită de proprietar – Pleș I. George de profesie – maistru constructor.

         Are o arhitectură aparte. Încorporează în structura ei – demisolul (beciuri luminoase, cu geamuri spre strada principală), parter și etaj cu 10 camere de locuit și alte utilități.

         Fațada, la parter, atrage atenția prin existența unei geam mare cu rulou metalic, și a unei încăperi speciale,  cu intrare din trotuar, cu ieșire și pe sub casa scărilor în curtea interioară a clădirii.   La etaj, balconul cu o formă arhitecturală interesantă – acoperiș (lucarna).

         Intrarea în imobil se face direct din stradă (trotuar), pe holul care duce la coridoarele deschise din lemn (târnaț), la etaj și parter, apoi în curte și grădină.

         Acoperișul, cu planșeu din lemn, cu grinzi (bracuri), tencuit și șarpanta din lemn acoperită cu țiglă.

         Despre maestrul constructor Pleș I. George (1894 – 1979) s-a scris în valoroasa carte privind arta meseriașilor „Portrete de meseriași năsăudeni” (1910- 2010), editată în 2010 la Editura „George Coșbuc” din Bistrița, autori: Ioan Mititean, Floarea Pleș și Lucreția Mititean.

         Născut în orașul Năsăud, din părinți Ioan și Sinefta, țărani economi, după tată – maramureșean. A urmat 8 clase în orașul Năsăud, după care, prin ucenicie, dar mai ales prin perseverență, talent și abilități speciale a ajuns maistru zidar – constructor, încredințându-i-se proiectarea și realizarea oricăror edificii.

         A fost dotat de Bunul Dumnezeu cu talent în domeniul artelor: construcții din cele mai diverse (biserici, imobile, obiective comerciale), monumente funerare din marmură sau prefabricate, a confecționat rame pentru tablouri într-un stil aparte, și nu în ultimul rând, a pictat, așa de exemplu: portrete ale membrilor de familie, tablouri religioase, ultimul fiind „Cina cea de taină”, tablou pictat împreună cu fiul domniei sale cel mai mic – Georgică, care i-a moștenit talentul, iar la rându-i a transmis acest dar generațiilor care l-au urmat: fiului, ing. geolog Mihail-Florin (Ilucă) Pleș – poet (1959-1990), apoi, nepoților (fiii lui Ilucă): George-Emil și Vlad Traian, rămași viitori moștenitori.

         Precizare: În data de 18 aprilie 1939 Pleș I. George (1894 – 1979), obține Certificatul cu Nr. 13 al Academiei de Arhitectură din București, prin care i se acordă dreptul de a executa în tot cuprinsul țării profesiunea de maistru zidar, cu dreptul de a întocmi planuri de edificii în calitate de meșter zidar, meșter dulgher, desenator de arhitectură, maistru constructor, profesie exercitată pe parcursul vieții domniei sale, începând de la vârsta de 20 de ani.

         În perioada anilor 1914-1946, a lucrat particular, în regie proprie în mai multe zone ale țării, cu autorizație, plătind impozite și cotizații la stat (Cartea de muncă vorbește!).

         După această perioadă, începând cu anul 1947 a lucrat ca tehnician constructor la Școala Pedagogică din Năsăud, Liceul Silvic Năsăud, la Sfatul Popular Raionul Năsăud ca desenator tehnic și șef de șantier (anii 1950-1952, 1958), apoi, cei mai mulți ani i-a lucrat la Uniunea Raională a Cooperativelor de Consum URCC (Regionala Cluj) și Cooperativa oraș Năsăud, departamentul de construcții Județean B-N (1953-1957, 1959-1967), până la pensionare.

         Merită evidențiate câteva edificii emblematice pentru Năsăud și nu numai, construite de un om cu mâini de aur, care de-a lungul vremii, prin ceea ce a realizat rămâne în istoria și inimile năsăudenilor.

          BISERICA DIN ROZAVLEA, județul Maramureș, păstorită o perioadă de preotul greco-catolic Sângeorzan Lazăr, tatăl prof. Someșan Stela și bunicul prof. Vâju Stela, directorul Colegiului Național „George Coșbuc” Năsăud.

          BISERICA ORTODOXĂ „Sf. CONSTANTIN ȘI ELENA” din Năsăud, păstorită în prezent (2022) de pr. dr. George Celsie, dată în folosință în anul 1939 (obiectiv detaliat separat).

         COMPLEXUL COMERCIAL din centrul orașului Năsăud cu restaurant și grădina de vară „Someșul”

         La etaj funcționau 6 raioane cu mărfuri nealimentare: încălțăminte, confecții, textile, galanterie, mercerie și parfumerie.

         Nu mai funcționează, spațiul s-a închiriat.

         La parter, funcționează Restaurantul cu aceeași denumire „Someșul” și frumoasa Grădină de vară, dar cu denumirea schimbată (modernă) „Someș Garden”.

         DEPOZITUL DE TRANZIT, construit în str. Bistriței de-a lungul căii ferate, destinat depozitării mărfurilor primite vagonabil, depozitării ambalajelor și uscător de fructe.

         În prezent nu mai există, s-a desființat. 

         DEPOZITUL DE MOBILĂ din str. Tudor Vladimirescu, cu adăposturile destinate sectorului zootehnic (iepuri de casă, păsări, porci). Sunt desființate.

         MAGAZINELE UNIVERSALE, construite după un proiect STAS, în toate satele și comunele din fostul Raion Năsăud, multe, mai dăinuie și astăzi, având diferite întrebuințări.

         PLEȘ I. GEORGE (1894 – 1979)

         S-a căsătorit cu Cleja Floarea, năsăudeancă, mătușa locotenentului erou Nicolae Prahase, căzut la Sevastopol la 16 octombrie 1942. 

         Pleș I. George a fost un bun familist, cu grijă deosebită pentru creșterea copiilor. Un om harnic, inteligent, om de cuvânt, corect, cu o ținută fizică plăcută, elegant, cu suflet bun, om de ajutor, cu credință în Bunul Dumnezeu și extrem de talentat în ale artelor.

         Din căsătorie a avut trei băieți: Ioan (1926-1994) funcționar, Mihail (1928-1959), tehnician agronom, George (Georgică, 1933-2001), dirigintele Poștei Raionale și orășenești Năsăud (sunt decedați).

            De la Ioan a avut trei nepoate, stabilite la Târgu Mureș (una a decedat), iar de la Georgică doi nepoți – Marieta și Mihail-Florin (Ilucă), decedați amândoi.

         Ororile comunismului le-a simțit și fam. Pleș I. George. Un exemplu doar: în propria locuință, au fost obligați să se restrângă în două camere, celelalte au fost ocupate prin repartiții de alte familii, iar doi dintre copiii domniei sale căsătoriți fiind, au locuit în casele altor proprietari.

         Concluzionând:

         În prezent, la Casa de locuit cu Nr. 21 din str. Piața Unirii Nr. 21 Năsăud, a mai rămas, nora fostului proprietar Pleș I. George, respectiv d-na Floare Pleș  născută Acu – șănțancă, căsătorită cu fiul cel mic, Georgică (decedat).

         D-na Floarea Pleș este cunoscută ca fost contabil-șef și președintă a Cooperativei de Consum oraș Năsăud (zeci de ani), apoi președinte al Cooperativei de Consum Zonale, cu o întrerupere în sistem de 2 ani (1968 – 1970) la desființarea Raionului, când a deținut funcția de șef contabil în Sectorul de investiții la IFET – Întreprindere Forestieră, după care s-a întors în cooperație, lucrând până la pensionare – 1990, apoi, în sector privat – Firme proprii (comerț și producție).

         Este un om activ, atât în rezolvarea treburilor gospodărești obișnuite, cât mai ales, cele referitoare la întreținerea, reabilitarea, consolidarea Casei de locuit, ce face obiectul prezentei descrieri.

         Recent, în luna septembrie 2022, a intervenit la schimbarea acoperișului din șarpantă din lemn cu țiglă, în învelitoare metalică, dând un aspect elegant clădirii și o mai mare siguranță în păstrarea unei clădiri vechi de aproape 90 de ani, cu elemente arhitecturale tradiționale și cu oameni de seamă care au trăit, trăiesc și vor trăi în ea – moștenitorii: Lector univ. Pleș M. George – Emil, doctor în cercetare ştiințifică – UBB Cluj-Napoca, laureat al premiului Academiei Române, și Pleș M. Vlad – Traian, în București cu vaste preocupări în domeniul cultural – artă și literatură.

         D-na Floarea Pleș, în prezent, deține funcția de vicepreședintă a Despărțământului Astra Năsăud – Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român și funcția de președintă a Cercului Astra oraș Năsăud, cu implicare și în acțiuni umanitare – Asociația „Mereu Împreună”, toate fiind activități voluntare.

         Recunoștință. D-nei Floarea Pleș, în ședința Consiliului Local al orașului Năsăud din 06.06.2019, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 55/06.06.2019, i-a fost conferit titlul de Cetățean de onoare al orașului Năsăud, jud. Bistrița-Năsăud, „în semn de prețuire și recunoștință pentru întreaga activitate depusă în slujba Țării Năsăudului, veritabil model de echilibru și implicare socială, de-a lungul a peste patru decenii de activitate susținută”.

         De același respect și recunoștință s-au bucurat și năsăudenii, medic Stan Iuga și prof.dr. Istrate Ion – scriitor.

         Diplomele au fost înmânate de primarul orașului în funcție la acea dată, prof. Romocea Mircea.

 

                                 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5