Locuri și obiective emblematice pentru orașul Năsăud în picturi și fotografii Restaurant „Sălăuța” cu spații de cazare - HOTEL!

Floarea Pleş

         Situat în centrul orașului Năsăud str. Ioan Prădan Nr. 1,  vis-a-vis de Casa de Cultură orășenească „Liviu Rebreanu”. Obiectiv comercial dat în folosință în august 1982, ca fiind cea mai reprezentativă unitate de alimentație publică din oraș, și printre primele din județ și din țară în cadrul Cooperației, cu 220 de locuri la mese (și Braseria) și cu spații de cazare - HOTEL cu 56 de paturi. A fost aprobat prin Decret de Stat, ca fiind unitate de categoria I-a, de 3 (trei) stele.

          Obiectivul aparține Cooperativei de Consum Năsăud, condusă la acea vreme de: Duca Teodor - președinte (1970-1982) și Pleș Floarea - contabil șef (1970-1982), apoi, Pleș Floarea - președinte de Cooperativă în perioada 1982-1990 până la pensionare, contabil șef fiind Moldovan Traian.

         În fotografie de la stânga la dreapta: Traian Moldovan – contabil șef, Petre Spermezan – șef compartiment investiții Ujecoop Bistrița, Floarea Pleș – președinta Cooperativei Năsăud, Vasile Herța – șeful localului „Restaurant Sălăuța” și Vasile Someșan – vicepreședintele Cooperativei.

         Au urmat apoi ca președinți Gălățan Valentin (1990 -1996) și Someșan Vasile (1996 - și în prezent 2023).

         Despre înființarea și dezvoltarea sistemului Cooperatist în toate ramurile economiei Naționale: agricultură, industrie și Cooperația de Consum s-a scris în Monografia orașului Năsăud (1245-2012) vol.II, apărută sub egida Consiliului Local și al Primăriei orașului Năsăud,  la editura Napoca Star, director Dinu-Virgil Ureche, Redactor șef Voichița-Ileana Vereș, redactor științific prof.univ. emerit Ironim Marțian, în capitolul XVIII ,,Cooperativa parte integrantă al activităților social-economice din Năsăud”, alocându-i 59 de pagini, începând cu pag. 31, cu trei autori: Gălățan Valentin, Pleș Floarea care au făcut parte din conducerea Cooperativei de consum Năsăud și Dr.  Onofreiu Adrian despre - meșteșuguri.

         De reținut:

         Cooperativa de Consum oraș Năsăud,  în decursul anilor a purtat mai multe denumiri: Cooperativa ,,Furnica”, Cooperativa Zonală, Cooperativa de Producție și Desfacere a Mărfurilor (CPADM), rămânând a fi cunoscută, ca și Cooperativa de Consum oraș Năsăud. 

         Până la Revoluția din 1989 a fost cotată, ca fiind a treia unitate economică ca mărime din oraș (volum de activitate, eficiență, număr de personal etc.), după cele două fabrici existente - ,,Textila” și „Mase Plastice”. A fost singurul sector prin a cărui activitate se realiza aprovizionarea populației din oraș și nu numai, cu mărfuri alimentare și nealimentare, se realiza fondul centralizat al statului (achiziții-contractări), dispunând și de un sector puternic de producție și prestări servicii.

         Orașul Năsăud era în plină dezvoltare, numărul populației în creștere, cu fabrici tot în plină dezvoltare, la fel și Cooperația de consum, își lărgea rețeaua comercială prin construirea de unități comerciale noi, prin modernizarea și renovarea celor existente, mai ales după anul 1970.

         Revenind 

         Plecând de la denumirea de ,,Sălăuța” dintre multe alte propuneri făcute (Pripas, Armadia etc.) de Cooperativă prin documentația trimisă Primăriei orașului pentru a analiză și aprobare de principiu a construcției, în Biroul Executiv al Primăriei s-a aprobat denumirea de Restaurant ,,Sălăuța”.

         Valea Sălăuței este o vale legendară, cu o apă ce se varsă în Someșul Mare în apropiere de Năsăud, cântată de marele poet George Coșbuc prin scrieri și poezie: Pe malul apei repezi curg / Cărări ce duc la moară / Acolo mamă te zăresc / Pe tine într-o căscioară...! 

         Prin Ujecoop Bistrița, forul tutelar de conducere a Cooperativei, președinte Seleșiu Romulus și șef contabil Maria Nicolae, compartimentul de investiții - șef serviciu Spermezan Petre, s-a trimis documentația la Centrocoop București.

         - Proiectul a fost întocmit și definitivat de către ing. Olărescu Ioan din cadrul Centrocoop București, pentru obiectivul comercial din Năsăud ,,Restaurant cu Braserie cu 220 de locuri la mese și cu Hotel cu 56 paturi”, și aprobat.

         - Constructor - Întreprinderea de Construcții și Proiectare Târgu Mureș (aparținea de Centrocoop), inginer Mogoș Ștefan. 

         Șef de șantier a fost Obrejan Ioan năsăudean - maistru constructor, care pe parcursul executării construcției a predat lucrările lui Cilog Andrei, maistru constructor (salariat) la Cooperativa Năsăud, sub îndrumarea și controlul permanent al compartimentului de investiții de la Ujecoop Bistrița: Spermezan Petru și Jigmond Ștefan.

         - Obiectivul a fost recepționat și dat în folosință la timp în anul 1982.

         Primul șef de unitate (gestionar) a fost renumitul comerciant Herța Vasile, cotat a fi printre cei mai buni din țară în meserie, sub mâna căruia s-au format generații de lucrători în comerț (ospătari, vânzători, bucătari etc.).

         Au urmat apoi,  ca șef de unitate la Restaurantul ,,Sălăuța” Mihai Șteopu, Ioan Florean și Maria Stoian, excepționali lucrători, care au făcut cinste comerțului cooperatist.

         În anul 2020,  unitatea - Restaurantul ,,Sălăuța” cu Hotel, se concesionează pe o durată de 30 de ani, administrator (patron) fiind Nastasia Stoian.

         Ce este dureros, este faptul că la cesionare, se schimbă denumirea Restaurantului în Restaurant ,,Anastasia”, aceasta fie din orgoliul noului șef de unitate, fie din necunoașterea Legii sau ignorarea ei, de către conducerea Cooperativei de la acea dată (2020), cu precizarea că spațiul hotelier nu funcționează nici în prezent, e păcat, trebuie urgentată rezolvarea!

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5