Câteva Alexandre
Aflu (cu mare satisfacţie) dintr-o ştire a cotidianului „Răsunetul” că fosta mea liceancă Alexandra Ţermure, profesoară la Şcoala Generală „Grigore Silaşi” Beclean a obţinut nota 10 la examenul de titularizare în învăţămâmt (din judeţul nostru nota maximă obţinând-o doar încă o persoană).
Fapta mi-a provocat o caldă nostalgie. Aveam în clasa aceea, diriginte fiind, patru Alexandre.
Una mai avea prenumele Alina. Ok! Dar celelalte trei ? Când le chemam, când invocam pe una dintre ele, am găsit următoarea soluţie, asta fiindcă m-am obişnuit ca în cariera mea de dascăl să mă adresez şcolarilor cu prenumele. Iată: Alexandrei Ţermure, fiică de preot ortodox din Nimigea de Jos, îi ziceam Alexandra de Nimigea. Alteia, fiind fiică de preot greco-catolic, i-am zis Alexandra de Vatican, iar celei de a treia, Alexandra de Vatra Dornei.
Aşa am reuşit să ne pricepem până au terminat liceul.
Alexandra aceasta de Nimigea a fost dintotdeauna de nota 10, la toate obiectele de învăţământ, desigur şi la ceea ce se numeşte şcolăreşte purtare. Harnică, perseverentă, receptivă, sensibilă la orice fel de dialog, fie la clasă, fie în afara şcolii, uşor mucalită în replici, sclipea şi sclipeşte de inteligenţă.
Alexandra, Alexandru, sunt prenume larg răspândite nu numai în Europa. De pildă, am întâlnit în zecile de mii de familii româneşti din Canada şi SUA acest prenume. El provine de la grecescul „alexo”, care înseamnă a apăra, a proteja. ceea ce e minunat pentru cele patru Alexandre cărora le-am fost profesor şi diriginte.
Citiţi şi:
- Nostimade onomastice
- ALEXANDR SOLJENIŢÎN, LA TREI ANI DE LA MOARTE
- Un îngeraş a poposit în casa părintelui Cristian şi a preotesei Voichiţa Ţermure, micuţul Cristian-Ștefan
- Acatistul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, săvârşit la Biserica din Nimigea de Jos
- Întru mulţi și rodnici ani, părinte Cristian Țermure, preot paroh la Molișet!
Adaugă comentariu nou