Centru cultural “Liviu Rebreanu” la Chiuza
Parte din “Ţinutul Haiducilor”, comuna administrată de primarul Grigore Bradea are în proceduri reabilitarea pe bani europeni a clădirii unde va funcţiona Centrul cultural “Liviu Rebreanu”; aceasta va găzdui expoziţii, simpozioane şi va fi inclusă în circuitul turistic.
Proiectul, unul mai amplu, a fost ales pentru finanţare la finalul anului trecut, la a doua strigare, după ce inițial (la început de 2011) fusese exclus de pe lista proiectelor declarate eligibile și depuse în sesiunea din 2010. Inițiativa cu “Ţinutul Haiducilor”, căci despre aceasta este vorba, a făcut în primăvară încă un pas spre concretizare, prin semnarea la Satu Mare a contractului, operaţiune îndeplinită de către primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, coordonatorul Grupului de Acţiune Locală. Din acel moment, fiecare primărie parteneră a fost liberă să-şi deruleze fondurile pentru atingerea obiectivelor prezăzute în proiect.
Practic, 13 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul nostru (Beclean, Runcu Salvei, Zagra, Spermezeu, Chiuza, Căianu Mic, Braniştea, Uriu, Petru Rareş, Ciceu-Giurgeşti, Negrileşti, Târlişua şi Ciceu-Mihăieşti) şi una din Cluj au avut mână liberă să acceseze 2,78 milioane de euro în cadrul acestui program cu finanţare europeană nerambursabilă, în ideea punerii la punct a unor trasee turistice de referinţă în promovarea şi dezvoltarea obiectivelor de interes cultural, administrativ, agricol, economic, de agrement şi mediu, cu ţintă spre atragerea vizitatorilor şi a consumatorilor. Iniţiativa cu capitala la Figa, ce-si propune implementarea pe bani europeni a unei strategii integrate pentru progresul teritorial, sprijină construcţia de parteneriate public-private, elaborarea strategiilor şi a planului de evoluţie locală; realizarea se face cu ajutorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bistriţa-Năsăud.
Practic, este vorba despre dezvolatarea şi centralizarea zonei turistice în jurul oraşului Beclean şi a staţiunii de la Figa, parc balner aflat oricum în continuă creştere şi reinventare.
Adaugă comentariu nou