Centrul Cultural „Dacia” prinde contur. Sălile „Valeria Peter Predescu” şi „Adrian Pintea” vor încânta ochiul bistriţenilor
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Fostul Cinematograf Dacia şi-a schimbat înfăţişarea, peste puţin timp urmând ca noua instituţie de cultură a Consiliului Judeţean să fie inaugurată. După cum ne informează vicepreşedintele CJ, Alexandru Pugna, se fac ultimele retuşuri la lumini, sunet, atât la sala de spectacole „Valeria Peter Predescu”, ce va avea o capacitate de 330 locuri, cât şi la sala de cinema 3D „Adrian Pintea”, cu 180 locuri.
Sub atenta supraveghere a preşedintelui Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, lucrările sunt aproape de final, inaugurarea Centrului Cultural Dacia urmând să aibă loc cu o ediţie de sărbătoare a Festivalului „Valeria Peter Predescu”, la care vor fi prezenţi laureaţii de până acum, dar şi nume sonore ale folclorului precum Ana Pacatiuş, Vasilica Dinu şi Laura Lavric.
***
Potrivit reprezentantului asocierii de firme Romco SystemBucureşti şi Audio Tech Multimedia Group SRL Bucureşti – care şi-a adjudecat lucrările celei de- a II-a etape de modernizare a Cinematografului Dacia - stadiul execuţiei este de aproximativ 80%, în prezent lucrându-se la montarea scaunelor, a placajelor, a ecranului în sala de cinematograf etc.
Până la inaugurarea Centrului Cultural Dacia, care va fi sediul Ansamblului profesionist „Dor Românesc”, pe 2 iunie cei 20 de ani de activitate neîntreruptă ai ansamblului, fondat de Ştefan Cigu, Matilda Pascal Cojocăriţa, Alexandru Pugna şi Gavril Ţărmure, vor fi marcaţi printr-un colocviu ce va avea loc în sala mare a Consiliului Judeţean, la care sunt aşteptaţi directori de instituţii culturale şi ansambluri folclorice din toată ţara. Seara, de la ora 20.00, va fi un concert folcloric extraordinar în care orchestra condusă de maestrul Ştefan Cigu, alături de soliştii vocali, vor aduce în faţa spectatorilor, la Palatul Culturii, momente de neuitat.
Acum va debuta şi grupa de dansatori ai ansamblului condus de coregraful Adrian Paşcu. De asemenea, vor fi lansate două cărţi, una semnată de maestrul Ştefan Cigu cu cântece tradiţionale şi alta, cu istoricul ansamblului. Intrarea se va face pe bază de invitaţii, acestea urmând a fi puse la dispoziţia publicului din timp.
Evenimentul va fi preluat de Televiziunea Română.
Citiţi şi:
- Un vis devenit realiate: Centrul Cultural Dacia, în ţinută de gală. Din septembrie bistriţenii se vor bucura de spectacole extraordinare şi proiecţii de filme 3 D
- Centrul Multicultural „Valeria Peter Predescu”, inaugurat în iunie. Ce spune Alexandru Pugna
- Ce părinţi avem azi? Educaţia lipseşte la cei mici! După film, ca în cocină, la Cinematograful Dacia! Oare aşa e şi pe covorul de acasă?
- Un concert extraordinar, de Ziua Unirii, cu Dor Românesc
- Festivalul-Concurs Naţional de Interpretare a Romanţei „Dorurile mele”, la ediția I
Comentarii
Hub!
Hub!
Sub actuala administratie, traim in epoca improvizatiilor si a proiectelor gresite. S-a intamplat cu biblioteca judeteana, care a fost mutata in pripa intr-o cladire amenajata sa gazduiasca un muzeu de arta religioasa, dupa care s-a constatat ca spatiul este insuficient si ulterior a fost improvizata o cladire anexa in curtea bibliotecii. La fel si in cazul Cinematografului Dacia, in loc sa construiasca de la inceput ceva nou, acesti lideri mediocri se chinuie de ani de zile sa desfiinteze singurul cinematograf din judet, transformand sala mare intr-un fel de impovizatie pentru spectacole folclorice desi aceasta nu dispunea de scena, fiind necesare tot felul de improvizatii costisitoare in reconfigurarea salii. Cat despre proiectele gresite, s-a intrecut orice limita. Cel mai de pomina exemplu este la campusul CNLR, unde refacerea proiectului a dus la intarzierea lucrarilor soldata cu o pierdere de 3,5 milioane de euro fonduri europene. Si la strandul Codrisor lucrarile de reabilitare au fost sistate din cauza proiectului gresit. Pana si la muzeul judetean, aflat in plin proces de amenajare si reabilitare cu fonduri norvegiene, s-a constatat in perioada de implementare a proiectului, existenta unor disfuncționalități și lucrări neprevăzute în doecumentația tehnică inițială, fiind necesare alocari de la bugetul județului pentru lucrări suplimentare. Evident, de greseli de proiectare nu a scapat nici "Centrul Cultural Dacia", comandat scaunele, fiind comandate scaune fixe în loc de rabatabile. Si daca daca tot a fost sacrificat Cinematograful Dacia, transformandu-l mai curand intr-un fel de "Camin Cultural" pentru spectacole folclorice, ar fi mai bine ca la etaj in locul cabinelor de proiectie sa fie amenajate birouri in care sa se mute cu totul Centrul Judetean de Cultura Bistrita-Nasaud.
Adaugă comentariu nou