Un vis devenit realiate: Centrul Cultural Dacia, în ţinută de gală. Din septembrie bistriţenii se vor bucura de spectacole extraordinare şi proiecţii de filme 3 D

Pentru un cinefil şi nu numai, nimic nu se compară cu plăcerea de a merge la cinematograf. La Bistriţa şi oriunde în lume. Ne-am luat televizoare sofisticate, am piratat tot ce s-a putut, dar nu e emoţia aceea. Ne-am dus la Cluj-Napoca şi la Târgu Mureş şi la Bucureşti, pe fugă sau cu alte treburi. Taţii şi copiii la film, mamele prin magazine. Dar parcă filmul la mall nu are aceeaşi încărcătură emoţională.
Pentru noua generaţie, cinematograful din Bistriţa poate să nu însemne mare lucru. Pentru cei trecuţi de prima tinereţe, e mult, locul primei întâlniri, locul unde fugeai de la ore. Are ceva aparte.
Bistriţa clama de multă vreme lipsa unei săli de cinematograf. Acum o are şi sperăm ca lumea să redescopere frumuseţea vizionării unui film în doi, în trei, cu gaşca sau cu necunoscuţii. De asemenea, va trebui redescoperită ideea de a plăti actul cultural, fie că e un spectacol artistic, fie unul cinematografic.

***
Miercuri, şi-au dat întâlnire la fostul Cinematograf Dacia, acum Centrul Cultural Dacia, zeci de bistriţeni, ce-i drept oficialităţi – parlamentari, primari, consilieri judeţeni şi locali, şefi ai institiţiilor deconcentrate şi din subordinea MAI – la invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan. Inaugurarea noului obiectiv a fost binecuvântată de protopopul Alexandru Vidican, care a reliefat inspiraţia autorităţilor în alegerea celor două nume pentru săli – Valeria Peter Predescu şi Adrian Pintea.
„E un moment de foarte mare bucurie pentru mine şi sper că şi pentru foarte mulţi locuitori ai municipiului nostru şi judeţul Bistriţa-Năsăud. Aş vrea să mulţumesc bunului Dumnezeu pentru că ne-a lăsat şi astăzi, aici, în viaţă, să ne bucurăm de o nouă locaţie – mi-aş permite să spun, fără să spun cuvinte mari – ultramodernă, de care judeţul nostru avea o foarte mare nevoie”, a declarat, la momentul inaugural, preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan. Şeful administraţiei judeţene a ţinut să mulţumească tuturor consilierilor judeţeni, indiferent de culoarea politică (n.n. – în special cei din mandatul trecut), dar şi celor din aparatul de specialitate al CJ BN, atât pentru suţinere, cât şi pentru implicarea în derularea investiţiei.

De asemenea, mulţumiri au fost aduse din partea preşedintelui Radu Moldovan şi vicepreşedintelui Alexandru Pugna pentru modul în care s-a implicat în proiect prin desele sale drumuri la Bucureşti, reuşind să-i convingă pe cei de la RADEF „România Film” să cedeze întregul imobil în vederea reabilitării. Alexandru Pugna a fost şi cel care s-a gândit la compartimentarea spaţiilor, astfel încât să avem una dintre cele mai moderne instituţii culturale din ţară, mai mult, făcându-se demersuri pentru ca pe viitor clădirea să treacă în patrimoniul Consiliului Judeţean.
„E o investiţie importantă, cu bani asiguraţi integral din bugetul Consiliului Judeţean, în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro. (...) Sala de cinema „Adrian Pintea” are o capacitate de 170 locuri, cu aparatură Sony de ultimă generaţie, unde se vor putea vedea filme în condiţii optime. Sala de spectacole „Valeria Peter Predescu” are 330 de locuri. Sala C a fost transformată în sală de repetiţii, dar şi pentru găzduirea unor expoziţii sau alte evenimente culturale. De asemenea, au fost amenajate spaţii administrative pentru cei din Ansamblul profesionist „Dor Românesc”. După 20 de ani, cred că a venit momentul ca şi ei să aibă condiţii civilizate de activitate”, a menţionat Radu Moldovan.
După recepţia tehnică, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Gavril Ţărmure, va depune documentaţia la Bucureşti, la Centrul Naţional al Cinematografiei, în vederea avizării ca acest cinematograf să funcţioneze legal.
„Eu sper ca cel târziu în două săptămâni să avem şi vizita reprezentanţilor de la Consiliul Naţional al Cinematografiei şi avizele necesare pentru a putea să funcţionăm efectiv şi cu sala de cinematograf. E un moment de bucurie şi pentru mine şi pentru dumneavoastră. E un nou obiectiv de investiţii care va îmbunătăţi viaţa artistică şi culturală a judeţului nostru”, a mai spus Radu Moldovan..
***
La inaugurare, cei prezenţi au avut posibilitatea să vizioneze o reclamă în format 3D, dar şi prezentarea unor scurte secvenţe de film. În sala de spectacole ”Valeria Peter Predescu”, artiştii şi dansatorii Ansamblului Profesionist „Dor românesc” au susţinut un scurt moment artistic, prilej pentru managerul Gavril Ţărmure de a puncta faptul că sala va găzdui atât evenimente folclorice, cât şi de teatru sau dedicate altor genuri muzicale. Au fost pe scenă, sub bagheta lui Anghel Urs, Domnica Dologa, Mirela Petruş, Ioachim Spînu, Cristina Retegan, Felix Gălan şi Ioan Dordoi, dansatorii coordonaşi de coregraful Adrian Paşcu, iar în sală, în primul rând, maestrul Ştefan Cigu şi artista Matilda Pascal Cojocăriţa, care alături de Alexandru Pugna au pus bazele ansamblului, bucuroşi că, după 20 de ani au un spaţiu adecvat artiştilor. La început de septembrie va fi primul mare eveniment, Festivalul „Valeria Peter Predescu” ce va aduce la Bistriţa nume sonore ale folclorului, alături de profesioniştii noştri. De asemenea, invitaţii au vizitat şi celelalte spaţii dedicate artiştilor sau personalului angrenat în ceea ce se numeşte „Dor Românesc”.
De asemenea, începând de joi, 18 august, și până duminică, 21 august, între orele 10:00 și 22:00, Centrul va fi deschis publicului larg, care va putea să viziteze Sala de Spectacole ”Valeria Peter Predescu” și Sala de Cinema ”Adrian Pintea”.

***
Lucrările, de foarte bună calitate, aşa cum remarca toată lumea, au fost executate de către asocierea de firme Romco System Bucureşti şi Audio Tech Multimedia Group SRL Bucureşti, după ce o primă parte au fost făcute de Imobil Dan. Cel care şi-a pus amprenta asupra transformării Cinematografului Dacia în centru cultural este tânărul arhitec bistriţean Rareş Roşu. Noua instituţie are ca director pe Nicu Cioancă, iar şef-serviciu pe Ramona Bugnar Creţa.

Comentarii

18/08/16 08:48
Vizitator

Pentru un oras ca Bistrita, Centrul Cultural Dacia trebuia sa ramana in totalitate cu functia de cinematograf. Din pacate, sub actuala administratie, traim in epoca improvizatiilor si a proiectelor gresite. Asa s-a intamplat cu biblioteca judeteana, care a fost mutata in pripa intr-o cladire amenajata pentru ca sa gazduiasca un muzeu de arta religioasa, dupa care s-a constatat ca spatiul este insuficient si ulterior a fost improvizata o cladire anexa in curtea bibliotecii. Acum si in cazul Cinematografului Dacia, in loc sa construiasca de la inceput ceva nou, acesti lideri mediocri s-au "straduit" ani de zile sa desfiinteze singurul cinematograf din judet, transformand sala mare intr-un fel de impovizatie pentru spectacole folclorice. Amintindu-si de prima ocupatie, Raducu s-a gandit sa amenajeze in holul Cinematografului Dacia si un Popcorn-Bar, inspirat probabil si de afirmatia lui Victor Ponta facuta in campania prezidentiala din 2014: "Nu voi participa la dezbateri înainte de primul tur, îmi voi lua popcorn şi mă voi uita la ceilalţi candidaţi". Cu toate ca aceasta aroganta l-a costat pe Ponta pierderea alegerilor, cei de la CJ nu au renuntat la popcorn-bar. Lasand gluma la o parte,nu prea se justifica o carciuma in holul unui centru de cultura, mai ales ca in apropiere exista o serie de astfel de unitati de alimentatie. Mai curand acolo s-ar putea amenaja o galerie de arta. Ba mai mult, daca tot au sacrificat Cinematograful Dacia, la etaj in locul cabinelor de proiectie ar putea fi amenajate birouri in care sa se mute cu totul Centrul Judetean de Cultura Bistrita-Nasaud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5