Cetatea şi-a deschis porţile

În cele trei zile în care s-au derulat Serbările Bistriţei Medievale, Florin Săsărman, împreună cu organizatorii, ne-a prilejuit bucuria întâlnirii cu istoria. Cea de-a V-a ediţie a adus în mica cetate cavaleri şi domniţe din cele şapte cetăţi medievale, dar şi din afara ţării. Atât la Turnul Dogarilor, cât şi în Biserica Evanghelică, sau în zona Pietonalului, bistriţenii s-au bucurat de Târgul meşteşugarilor, prezenţa Gărzii de Bistriţa, a demonstraţiilor de lupte cavalereşti şi a concertelor deosebite.

Filmul „Clopotele oraşului”, realizat de Nicolae şi George Cherecheşiu, a sensibilizat prin istoria dureroasă prin care a trecut simbolul Bistriţei în urmă cu trei ani. Biserica a renăscut din cenuşă, astfel încât, în haine de sărbătoare, şi-a aşteptat invitaţii. Cavalerul Hartmann, magister în arta cavalerismului, împreună cu galeşele domniţe şi tinerii cavaleri i-au învăţat pe bistriţeni dansurile medievale. Un punct aparte în derularea festivalului l-a constituit parada participanţilor, la care au fost prezenţi primarul Ovidiu Creţu, preşedintele Asociaţiei Bistriţa Medievală – Florin Săsărman, directorul Centrului Cultural Municipal – Dorel Cosma. Scenariul istoric a avut, anul acesta, ca personaj principal pe fierarul din NOSA, Pfaffenbruder, care alături de Căpitanul Gărzii, Andreas Amend, au retrezit spiritul veacurilor trecute.

Târgul de artă le-a oferit bistriţenilor prilejul de a achiziţiona diverse produse, de la tablouri confecţionate din aţă, realizate de familia Maior Negreanu, la opincile tradiţionale ale meşteriţei Floarea Cosmi din Runc sau cămăşile strămoşeşti aduse de Virginia Linu şi Lucia Tudoran. Bijuterii, oale de lut, dar şi măşti, turtă dulce sau alte produse de patiserie au putut fi admirate şi achiziţionate de la cei 40 de meşteri expozanţi. Spiritul medieval a făcut casă bună cu dorinţa organizatorilor de a promova cetatea, astfel încât la Bistriţa au poposit turişti nu doar din Transilvania, ci şi din Germania, care s-au bucurat împreună cu noi, în momentele în care cetatea a prins viaţă.

Concerte de neuitat

Serbările Bistriţei Medievale 2011 ne-au oferit prilejul, şansa de a lua parte la câteva concerte de neuitat, concerte care au adus pe scenă, muzicieni, artişti care s-au jucat cu emoţiile, cu stările noaste.

Au fost câteva spectacole diferite de ceea ce găsim pe piaţă.

Diferite, pentru că ne fac să ne punem întrebări. Printre hohote de râs, vezi concertul trupei Nightlosers, ne punem întrebări. Iar întrebările ne ajută să căutăm răspunsuri, şi atunci căutăm în noi. De aceea e bine ca oamenii să meargă din când la spectacole (mai) altfel, decât oferta cu care ne-au obişnuit organizatorii de festivaluri.

Până la urmă, rolul artei e să ne zguduie, să ne schimbe, să ne ajute să realizăm o condiţie sau alta.

*Unul dintre momentele care a reuşit să creeze un soi de bucurie instant, a fost concertul interetnic clasic ţigănesc cu Lavinia Răducanu & Rromak. A fost un concert mare, la fel ca şi vocea Laviniei, o tânără cu un spirit ludic desăvârşit, o muzică deosebită.

Taraful alcătuit din 8 ţigani din Ucraina, Ungaria şi Serbia, stabiliţi în Timişoara au reuşit să trezească în tine, simplu spectator, patosul trăirilor ţigăneşti fără nimic derizoriu sau kitch.

*Un moment nostalgic l-a creat muzica trupei Haggard, readusă în Bistriţa, prin coregrafia gândită de frumoasa domniţă, cu aptitudini de actriţă, bistriţeanca Alina Taloş.

Alina Taloş este unul dintre acei oameni care au crescut odată cu Serbările Bistriţei Medievale, este genul de personaj care simte nevoia de evadare, de schimbare, de căutare, de implicare.

*Au rezistat ploii, temperaturilor scăzute, membrii trupei ungare Bordo Sarkany. Cimpoaiele şi tobele au alungat ploaia.

*Juriul şi publicul au decis: Alexandra Runcan - ,,Domniţa Bistriţei”. Că tot vorbim de frumuseţe, tinereţe, domniţele au fost pata de culoare a serbărilor medievale. Felicitări fetelor pentru implicare, pentru modul cum au intrat în rol şi mai ales pentru mişcarea scenică pe muzica trupei Nightlosers.

*Schimb de experienţă ,,medievală” prin prezenţa trupei arădene de muzică medievală Lupus Dacus. Regia spectacolului îi aparţine lui Liviu Pancu, director artistic în ultimii ani ai Festivalului de Artă Medievală de la Sighişoara.

*Momentul cel mai aşteptat: concertul trupei Nightlosers. Trupa a dovedit încă o dată, dacă mai era cazul, că talentul, dăruirea în faţa publicului, nu ţin cont de vreme, de locaţie şi nu se erodează în timp.

Potrivit site-ului oficial, trupa se prezintă astfel: Nightlosers este o formaţie românească înfiinţată în 1994, ce combină muzica tradiţională ardelenească cu blues-ul american.

Concertele, apariţiile live şi turneele din ţară şi străinătate, sau pe scurt, contactul cu publicul au însemnat şi mai înseamnă până în zilele noastre prioritatea trupei Nightlosers.

*Oamenii care înghit flăcări au marcat finalul Serbărilor Bistriţei Medievale. Tinerii de la Crispus au ,,ars”, ne-au ,,ars” în flăcări. Un spectacol care a încins atmosfera, un spectacol al detaliilor…

*Şi aşa a mai trecut o ediţie a Serbărilor Medievale…Felicitări organizatorilor, şi în special, bravo Florin Săsărman. Vorba unei persoane dragi: serbările medievale, tot ceea ce pune la cale Florin, te fac să fii mândru că aparţii locului, că eşti bistriţean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5