CETĂŢENI DE ONOARE NĂSCUŢI ÎN LUNA AUGUST

RADU PETRESCU, 83 DE ANI DE LA NAŞTERE

În 31 august 2010, se vor împlini 83 de ani de la naşterea scriitorului Radu Petrescu, prozator de marcă, eseist şi autor de jurnale, care a activat ca profesor la Prundu Bârgăului şi a primit, post – mortem, titlul de Cetăţean de onoare al comunei.

S-a născut la Bucureşti unde a absolvit Facultatea de Litere şi Filozofie, alegând între Bărăgan şi ţinutul bistriţean, de care a fost foarte impresionat. A descris, ca nimeni altul, locurile şi oamenii pe care i-a cunoscut, aici, în romanul său “Ocheanul întors”.

Nu avem posibilitatea de aprofundare a operei literare a celui care a imortalizat, cu ochi de mare pictor, poate cele mai frumoase imagini ale naturii, dar şi a oamenilor din această parte a ţării. Cred, totuşi, că am putea aminti, odată cu ziua de naştere a lui Radu Petrescu, al cărui nume este purtat de o importantă librărie din Municipiul Bistriţa, dar şi de Liceul din Prundu Bârgăului, localitate a cărui cetăţean de onoare post-mortem, a fost declarat scriitorul, o caracterizare a operei acestuia, făcută de Mihai Sin: „Două mi se par valorile de vârf ale orozei postbelice: Marin Preda şi Radu Petrescu. Într-un fel, fiindcă tot a fost vorba de proza interbelică, cei doi pot fi comparaţi cu Rebreanu şi Camil Petrescu, amândoi deschizând două tendinţe distincte (nu însă şi opuse, nu însă şi singurele) în proza românească, în condiţiile total diferite de cele antebelice. Comparată cu proza lui Rebreanu, proza lui Marin Preda e mai patetică, mai ”existenţialistă” (ca să folosim un termen postbelic), iar proza lui Radu Petrescu e mai discretă, mai secretă, mai severă (aproape monahal-cronicărească) decât aceea a lui Camil Petrescu”.

TOMA PLATON, LA 103 ANI DE LA NAŞTERE

La 25 august 2010 s-au împlinit 103 ani de la naşterea învăţătorului – director Toma Platon, Cetăţean de Onoare – post mortem - al comunei Prundu Bârgăului, tatăl inimosului profesor de limba şi literatura română, Mircea Eliade Platon de la Grupul Şcolar „Radu Petrescu”, fondator şi redactor al Gazetei de Bârgău – seria veche şi colaborator al seriei noi.

Pentru a nu lăsa uitării personalităţile comunei, amintim şi de soţia Raveca, a învăţătorului Toma Platon, care a salvat, în anii de cumpănă, soarta vechii fabrici de hârtie din Prundu Bârgăului, fiind şi singura femeie director al acesteia, o perioadă.

ANDREI NEUC, 82 DE ANI DE LA NAŞTERE

Profesorul pensionar Andrei Neuc, născut la Bistriţa Bârgăului, în august 1928, este o adevărată emblemă, nu numai pentru Valea Bârgăului, cât şi în afară.

Nepot al marelui tenor Constantin Pavel, întemeietorul şi primul director al Operei Române din Cluj, dar şi formator al celei din Bucureşti, Andrei Neuc a moştenit înclinaţia spre artă, activând în învăţământ, ca profesor şi director de şcoală, dar mai ales în scopul pregătirii culturale a oamenilor din locurile natale.

Meritele sale au fost, pe deplin, recunoscute, prin conferirea Titlului de Cetăţean de Onoare al comunei natale, de către Consiliul Local al comunei Bistriţa Bârgăului.

Devotamentul şi priceperea lui Andrei Neuc sunt continuate prin fiica lui, profesor Constanţa Neuc, director al Grupului Şcolar „Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului. Casa moştenită de la Constantin Pavel, din Bistriţa Bârgăului, este un adevărat muzeu, unde, prin grija familiei şi al unor oameni de cultură binevoitori a fost montată şi sfinţită, în anul trecut, o placă memorială, în memoria marelui artist.

Niculae Vrăsmaş

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5