Chiochiş se retrage din ADI Apă-canalizare. Vasile Silași: Perspectivele Master Planului sunt îndepărtate

Consiliul Local Chiochiş şi-a anunţat intenţia de retragere din cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Servicii de Alimentare cu Apă şi de Canalizare în judeţul Bistriţa-Năsăud. De altfel, CL Chiochiş a şi adoptat o hotărâre de aprobare a retragerii unilaterale din calitatea de membru-asociat al ADI Apă-Canalizare. În aceste condiţii, Adunarea Generală a ADI va trebui să adopte o hotărâre prin care să aprobe retragerea unui membru asociat.

În şedinţa ordinară de miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean va solicita consilierilor un mandat special pentru a putea vota în Adunarea Generală, demersul repetându-se pentru fiecare asociat, şi anume cele patru oraşe şi 52 de comune.

„Trebuie să facem ceva pentru infrastructura de apă şi canalizare din comuna Chiochiş. La nivel comunei Chiochiş nu au fost realizate investiţii în etapa I, iar perspectiva pentru faza a II-a a Masterplanului de apă şi canalizare este destul de îndepărtată. Fiind un proiect foarte mare, se mişcă şi foarte greu”, ne-a declarat primarul comunei Chiochiş, Vasile Silaşi.

De altfel, niciunul din cele zece sate ale comunei Chiochiş nu a putut fi prins în cadrul etapei a II-a a Masterplanului de extindere a infrastructurii de apă şi apă uzată, pentru investiţiile în reţeaua de canalizare, pentru că nu sunt aglomerări mari, ca populaţie. Primăria Chiochiş este nevoită să caute astfel resurse financiare alternative, cel mai probabil prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, în baza OG 28/2013.

„Vrem să depunem un proiect pe OG 28/2013, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Pe un proiect european prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 nu ne-am încadra, pentru că valoarea depăşeşte plafonul stabilit. De exemplu, lungimea reţelelor de apă pentru toată comuna Chiochiş ajunge la aproximativ 100 km. Avem un stadiu de fezabilitate pentru canalizare în cinci sate, iar reţeaua însumează 76 km. Pentru apă, soluţia va fi tot magistrala de la Lechinţa. În prezent, avem diverse captări, fântâni, avem un sat unde 80% dintre gospodării au apă curentă,  dar trebuie rezolvată situaţia în plan general”, a menționat edilul comunei Chiochiş.

Modernizări de drumuri şi şcoli, prin fonduri guvernamentale

Administraţia din Chiochiş este beneficiara a două contracte de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, finanţat în baza OG 28/2013. Este vorba despre modernizarea drumului comunal DC 24, între Strugureni şi Jimbor – Fânaţe, investiţie a cărei valoare este de aproximativ 9 milioane lei.

„Avem aprobate şi proiecte de reabilitare şi modernizare pentru cinci unităţi şcolare de pe raza comunei, în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare, la o valoare totală de aproximativ 4 milioane lei. Este vorba despre investiţii în puţuri, introducerea apei în şcoală, fosă septică, amenajarea grupurilor sanitare, împrejmuiri”, ne-a precizat primarul Vasile Silaşi.

Potrivit documentaţiei de pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, există contracte de finanţare pentru Şcoala Gimnazială Chiochiş, Şcoala Gimnazială – Grădiniţa cu Program Normal Bozieş, Şcoala Gimnazială Cheţiu, Şcoala Gimnazială Jimbor – Fânaţe şi Şcoala Gimnazială Manic.Toate aceste proiecte ale autorităţilor locale depind de aprobarea bugetului de stat pe 2017 şi apoi a bugetelor la nivel judeţean şi local, ulterior fiind programată lansarea procedurilor de achiziţii publice.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5