Cine sunt candidații bistrițeni care se luptă în alegerile din 6 decembrie

 

 

11 partide și doi independenți s-au înscris în județul Bistrița-Năsăud în cursa pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.

Mulți tineri, programe diverse, promisiuni multe, dar și oameni cu experiență în domeniile lor de activitate și de viață.

Vezi CV-urile candidaților la alegerile parlamentare.

PSD deschide lista la Camera Deputaților cu Daniel Suciu, deputat în funcție. Daniel Suciu are 40 de ani și a absolvit Liceul Andrei Mureșanu Bistrița și Facultatea de Drept din Sibiu, secția Științe Politice. A fost angajat la ziarul Mesagerul de Bistrița-Năsăud, după care a fost numit de fostul prefect Szilaghi Ioan în funcție publică la cabinetul său. După o scurtă perioadă a fost angajat de Emil Radu Moldovan la cabinetul său parlamentar.În 2008 a fost ales consilier județean PSD, iar din 2012 este deputat ales pe listele USL (PSD-PNL) 2012-2016 și PSD 2016-2020. O foarte scurtă perioadă a fost numit ministru al Dezvoltării în Guvernul Dăncilă. Daniel Suciu a candidat de două ori pentru Primăria Sângeorz-Băi, fiind învins de fiecare dată de actualul primar, Traian Ogâgău.

Al doilea pe lista PSD este Bogdan Gruia, 29 de ani, absolvent al Facultății de Științe Politice Cluj-Napoca 2009-2012. Din anul 2012 este consilierul președintelui CJ BN, Emil Radu Moldovan. Bogdan Ivan Gruia a ocupat și funcția de membru al Consiliului de Administrație la societatea din subordinea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Lucrări Drumuri și Poduri. Nu știm care este calificarea în domeniu a tânărului domn, în afară de faptul că se ocupă de fotografiile președintelui CJ BN.

La Senat PSD primul pe listă este Ioan Deneș.Deneş e la al treilea mandat de senator, singura lui calitate e legată de faptul că e fratele primarului din oraşul Beclean, Nicolae Moldovan, care-l impune practic pe listele PSD. Deneş este subinginer, dar a făcut parte din Guvernul condus de Viorica Dăncilă ca ministru al Mediului.

PNL și-a votat o listă de candidați, fără a da posibilitatea unor liberali să se înscrie în cursă. A fost ca la comuniști, spun majoritatea celor care au fost prezenți, care s-au dus să-și votezeviitorii parlamentari și s-au trezit că li se impune o listă gata făcută.

Robert Sighiartău ocupă prima poziție la Camera Deputaților. Actualul deputata absolvit în 2011 Facultateade Studii Europene, extensia Bistrița a UBB. În perioada 2012-2016 a fost angajat al societății SC Comautosport și Mondial Motors, firme aparținând familiei Sighiartău.

Pe poziția a doua, PNL merge cu Diana Morar, de profesie jurist. Morar a fost catalogată de presa centrală ca o persoană controversată după ce premierul Orban a numit-o în funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției. Morar provine dintr-o familie foarte bogată cu rădăcini în fosta securitate.Potrivit unei declarații de avere depuse în iunie 2018, când era consilier local în Bistrița, Morar deține 16 terenuri cumpărate sau obținute prin succesiune în Bistrița, Bihor, Oradea, Constanța, Satu Mare, Timișoara, Turda și București. Ea a debutat în politică ca o susținătoare a USL-ului, nefiind bistrițeancă dar și-a întins tentaculele și legăturile în politica locală. Ca avocat nu s-a remarcat cu nimic în acești ani.

La Senat prima poziție este ocupată de Ovidiu Florean, fost consilier județean în mandatul care tocmai s-a încheiat. Florean a lucrat la firmă de foraje cu sediul secundar în Lechința, conform propriei declarații.  la Corpul Gardienilor Publici, el fiind destituit din funcție de actualul președinte al CJ BN, Emil Radu Moldovan. Florean nu amintește de această perioadă a carierei lui deși e cea mai îndelungată și poate singura în care a funcționat ca individ activ social.Am amintit noi dacă el a uitat. Rămas fără funcție, Florean s-a înscris în partid în anul 2016.Din prima zi a fost animat de obținerea de funcții.A încercat o candidatură pentru Primăria Bistrița în 2016 și una pentru președinția Consiliului Județean în acest an însă n-a primit votul de încredere din partea colegilor. A fost candidat pentru funcția de președinte al PNL BN, însă a primit doar 12 voturi din cele  400 ale delegaților la Conferința Județeană. Colegii nu l-au vrut nimic dar a ajuns primul pe lista de la Senat. Nu avem informații despre activitatea lui Ovidiu Florean în ultimii 5 ani. Presa locală menționează că el nu lucrează de mulți ani. Pe toate banerele, Florean a făcut mențiunea că este inginer, dar nu știm să fi profesat vreodată din această calitate.

USR PLUS are o listă cu figuri total absente din toate punctele de vedere. Filiala locală a USR a ratat orice şansă de a conta pentru politica locală. Practic filiala este formată din aceleaşi 5-6 persoane care s-au adunat în urmă cu 4 ani pentru a susține USR ca pe un ONG, dar au avut norocul să aibă un parlamentar. Cu toate acestea filiala n-areușit să genereze absolut niciun candidat cât de cât pentru un oraș sau comună. Practic lista lor e aproape nulă și mai ales nevotabilă așa cum de altfel a fost și în urmă cu câteva luni la alegerile locale, când USR PLUS n-au trecut nici măcar pragul electoral.

Emilian Gabor și Lorant Sas deschid listele Alianței USR PLUS.Personaje care n-au spus niciodată nimic despre acest județ. Lorant Sas a lucrat în cadrul companiei Teraplast. Nu avem alte informații despre el fiindcă nu are publicat CV-ul nicăieri.Actualul deputat, Cristina Iurișniți,ocupă doar poziția a treia la Camera Deputaților, după președintele organizației județene, Lorand Toth, care ocupă poziția a doua.

PMP merge în aceeași echipă ca în 2016. Ionuț Simionca conduce lista la Camera Deputaților și Cârcu Caius la Senat.

Ionuț Simionca e absolvent al Liceului Agricol Bistrița, iar timp de mai mulți ani a fost plecat în America. Nu avem informații despre activitatea lui de acolo. Din 2016 este deputat, mandat prins la redistribuire după ce scorul obținut de el a fost de 4% din voturi. Cu toate acestea Simionca a reușit să comunice permanent activitatea din Parlament, fiind foarte vocal săptămână de săptămână, mult mai vizibil decât ceilalți parlamentari ai județului.

Cârcu Caius este jurist de profesie, fost candidat la Primăria Beclean, actual consilier județean. E recunoscut ca o persoană serioasă și ca un bun profesionist.

Alianța pentru Unirea Românilor-AUR, a depus liste complete pentru Parlament în toate județele, fiind singurul partid neparlamentar care a depus liste și în Diaspora. AUR a fost înființat anul trecut la 1 Decembrie avându-l în frunte pe activistul George Simion, cea mai populară persoană politică de pe rețeaua Facebook.

La Bistrița-Năsăud, AUR deschide listele cu Marcel Seserman. Marcel Seserman este absolvent al Liceului Pedagogic Năsăud și al Facultății de Matematică Babeș-Bolyai. A fost învățător și profesor, ulterior optând pentru meseria de bibliotecar, astăzi fiind șef-serviciu la Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud. Este membru al Uniunii Scriitorilor, autor a mai multor cărți de literatură și coautor al unor auxiliare de matematică.În perioada 1996-2000 a fost consilier județean și subprefect al județului din partea PNȚCD. E căsătorit și are un copil. La Senat, AUR merge cu inginerul silvic Filipoi Victor din comuna Șanț. O persoană serioasă, recunoscut ca un bun profesionist în domeniu.

PER deschide lista la Camera Deputaților cu Silviu Rus, candidat pentru președinția Consiliului Județean Bistrița-Năsăud la alegerile din 27 septembrie 2020. Rus e fost membru PNL, fost director al Casei de Cultură din Năsăud. În acest moment lucrează în mediul privat. În urmă cu câteva luni a fost numit președinte al PER Bistrița-Năsăud.

Primarul comunei Romuli, Ioan Monița, deschide lista PRO România la Camera Deputaților. Monița este recunoscut ca o figură pestriță a politicii locale, care se orientează la fiecare ciclu al alegerilor. Surprinzător în acest an a mers pe liste comune cu președintele Radu Moldovan, deși este bine știut de toată lumea că este într-o strânsă și veche prietenie cu Ioan Turc, președintele PNL. La Senat Grigore Timoce din Beclean e pe prima poziție.

Partidul Verde merge tot pe mâna noului președinte și al noului consilier local, Dan Dumitru Ciobănică. După plecarea organizației în urma numirii lui Ciobănică în poziția de președinte de conducerea centrală, organizația locală a reușit totuși să depună liste. Ciobănică este antreprenor local, fost sportiv, licențiat în sport și economie.

Partidul Puterii Umaniste. La Camera Deputaţilor, lista este deschisă de Macedon Pătrăşcan, fost viceprimar al comunei Şanţ. La Senat, primul pe listă este Pompei Cocean din Târlişua, un tânăr antreprenor, activist în organizația județeană ALDE.

PNȚCD Maniu -Mihalache. Camera Deputaților prima poziție revine Mariei-Irodeada Mazilu iar Mircea Taloș candidează pentru Senat.

Alianța Renașterea Națională. Camera Deputaților: Lucian Moisa

Pe ultima sută de metri s-au înscris și doi candidați independenți:

Nicolae Cioancă este un tânăr artist, fost membru PSD, despre care se știa că urmează să apară pe listele PSD. Nemulțumit, Cioancă a ales să candideze independent.

Tot independent a ales să candideze și tânărul Ovidiu Rațiu, fost membru PLUS, candidat și la alegerile europarlamentare pe poziția 27.

 

 


 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5