Cinema la tine acasă: iată 3 elemente de care ai nevoie pentru a crea un home cinema

În contextul vremurilor de astăzi tot mai multă lume optează să își petreacă timpul liber în intimitatea propriului cămin. Pentru o seară petrecută cu prietenii sau familia pe canapea la un film sau o seară de karaoke, un sistem integrat de home cinema este alegerea cea mai bună pentru a avea parte de o experiență senzorială și vizuală de excepție.

De aceea, pachetele speciale home cinema sunt o opțiune aleasă de tot mai multe persoane, pentru a putea recrea acasă o atmosferă de cinema sau chiar de club. Un sistem audio și video instalate într-un loc și mod specific pot să ne ofere seri de neuitat alături de cei dragi.

Iată care sunt cele 3 elemente necesare unui home cinema:

1. Echipamentul video

În acest sens se poate opțiunile ar fi fie un proiector, fie un HDTV de dimensiune mai mare. Majoritatea celor care optează pentru un home cinema, aleg varianta HDTV-ului mai ales dacă vizionează mult show-uri tv sau video deoarece calitatea, contrastul și luminozitatea sunt mai ușor de ajustat decât în cazul proiectorului. De regulă, utilizarea unei console TV este mai familiară, iar reglarea particularităților tehnice este mai ușoară. Cu ascensiunea tehnologiei, prețurile au scăzut și putem găsi variante accesibile la o calitate video extraordinară, indiferent pentru ce fel de specificații optezi.

Cele mai populare HDTV-uri rămân modelele standard LCD, însă în plină ascensiune sunt OLED-urile care sunt folosite de către unii producători tot mai des, calitatea imaginii fiind superioară având acei pixeli care își generează propria luminozitate astfel contrastul este mai mare și culorile sunt mai vii. Dacă ne dorim un sistem de ultimă generație o opțiune potrivită ar fi să alegem un model care suportă HDR (hygh dynamic range) care este ultimul model de imagine și care merită investiția.

Unii însă, preferă modul vizual realistic pe care proiectoarele high definition le reflectă. Avantajul major în cazul reflectoarelor este faptul că experiența este foarte apropiată de cea de cinematograf dacă dispunem de o încăpere de dimensiune mare. De asemenea, prețul este mai scăzut decât în cazul HDTV-urilor, doar că în încăperea în care îl instalăm trebuie să pătrundă foarte puțină lumină pentru a avea o calitate bună a imaginii.

2. Echipamentul audio

Componentele de bază pentru un sistem audio adaptat pentru un home cinema sunt fie un receiver, fie un sistem compus din preamplificator si amplificator - care face mai multe decât doar să transmită sunetul spre boxe.

În ceea ce privește partea de emitere a sistemului audio, adică boxele, putem opta pentru pachete de sonorizare de la Mcmusic.ro specifice unui home cinema, pentru a crea un sunet surround. În mod specific există sisteme audio 5.1 sau 7.1 pentru a crea o experiență auditivă cât mai asemănătoare unui cinema. Sistemul 5.1 se referă la numărul boxelor necesare pentru a crea ideea de sunet amplificat, iar acel unu este numărului subwooferului. Cu cât sunt mai multe boxe cu atât mai realist se va auzi sunetul.

Boxele se pot monta pe perete, în fața sistemului video sau în tavan, poziționate astfel încât sunetul să pătrundă în încăpere și să ne învăluie din toate direcțiile. De regulă, toate sistemele audio stil home cinema au minim o boxă stângă, una dreapta și una centru, alături de un subwoofer pentru sunetele de bas. Sistemele 7.1 mai au două boxe adiacente plasate în spatele celor din dreapta-stânga.

3. Cabluri și componente adiționale

Există nelimitate opțiuni în ceea ce privește alegerea elementelor adiționale: de la playere blu-ray sau dvd, boxe video și chiar servere video care înregistrează filmele pe care le vizionăm. Alte opțiuni ar fi customizarea sistemului cinema cu telecomenzi, chiar alegerea unui sistem de casă inteligentă prin care se încorporează într-o singură telecomandă toate butoanele de care avem nevoie pentru a accesa sistemul video cât și audio, luminile, perdeaua, și tot ce ține de ambianță.

Trebuie să fim atenți și la cablurile pe care le folosim pentru a putea folosi sistemele audio video la capacitate maximă. Cele mai folosite și accesibile cabluri sunt cele de tip HDMI. Unele cabluri necesită a fi integrate în perete, de aceea este nevoie de puțină atenție la alegerea lor și la poziționarea propice nevoilor noastre.

Sistemele de cinema ne salvează de la serile monotone petrecute pe canapea la televizor. Petrecerea de timp de calitate cu cei dragi, în siguranța căminului nostru este acum o opțiune dezirabilă de tot mai multă lume. De aceea investiția într-un sistem de cinema și un sistem audio care să ne ofere senzația de imersiune într-o altă lume, nu mai pare atât de inaccesibilă ca înainte.

Sursa foto: pexels.com 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5