Clubul Monarhiştilor Bistriţeni aduce un omagiu în fiecare an victimelor regimului anticomunist, în ziua de 9 martie

Perioada postdecembristă, pe care ne place să o numim ”postrevoluţie anticomunistă” a adus în memoria noastră, print-un proces greu, dar insistent al societăţii civile, momente ale istoriei ce trebuie onorate şi pe care să nu le uităm niciodată. Deşi anul 1945 aduce sfârşitul războiului II mondial şi lumea spera că se va reface şi rănile lăsate de război se vor cicatriza în timp, lucrurile nu vor sta aşa pentru o bună parte a ţărilor din Europa. Mai exact a celor din Europa de est. Regimul comunist sovietic va continua ororile, prigoana împotriva celor care se opuneau totalitarismului comunist. Aşa încât în toată Europa de est lupta va continua încă o lungă perioadă de timp. În România, imediat după război şi instaurarea regimului comunist în 30 dec 1947, după abdicarea forţată a Regelui Mihai I, comuniştii încep o vânătoare de neimaginat împotriva celor care luptau pentru libertatea României. Bilanţul al celei perioade este unul sumbru: în ţară au existat 44 de penitenciare principale, 72 de lagare de muncă forţată destinate deţinuţilor politici, în care au fost închişi peste 3milioane de oameni, iar 800000 au murit.

Din anul 2011, print-o lege votată în Parlament, ziua de 9 martie este “Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989”. De ce 9 martie? Această zi în calendarul ortodox este ziua de pomenire a celor 40 de mucenici. Aceşti mucenici au refuzat să se închine idolilor şi pentru acestă îndrăzneăla au fost pedepsiţi cu moartea de către împăratul roman Liciniu. Să păstrăm un moment de reculegere în sufletele noastre pentru aceşti fraţi ai noştri şi aşa cum spunea scriitorul Romulus Rusan ”Nu toate victimele au fost martiri, dar toate ne roagă, din cerul lor, să nu le uităm.”

Clubul Monarhiştilor Bistriţeni aduce un omagiu în fiecare an victimelor regimului anticomunist, în ziua de 9 martie. Nu dorim şi nu trebuie să-i uităm pe cei care s-au jertfit pentru valori morale, pentru libertate, pentu crezul lor. Aceştia au fost mari oameni de cultură, mari oameni politici, preoti, dar şi oameni simpli. Fie ca jertfa lor să nu fi fost în zadar şi a fie veşnic pomenită.

Comentarii

09/03/21 14:45
Talos Mircea

Aducem un pios omagiu martirilor anticomunisti, batjocoriti, schingiuiti, torturati si exterminati de brutele regimului comunist. E o eroare impardonabila sa numim acest regim criminal drept “anticomunist”!!!!

09/03/21 14:45
Talos Mircea

Aducem un pios omagiu martirilor anticomunisti, batjocoriti, schingiuiti, torturati si exterminati de brutele regimului comunist. E o eroare impardonabila sa numim acest regim criminal drept “anticomunist”!!!!

09/03/21 15:12
Paul

Anul acesta, pe 25 octombrie se inmpinesc 100 de ani de la nasterea Regelui Mihai. In cel de-al doilea război mondial Majestatea Sa Regele Mihai I al României a dat dovadă de un comportament excepțional de merituos în exercitarea unui serviciu remarcabil pentru cauza Națiunilor Aliate în lupta lor împotriva Germaniei hitleriste. În iulie și august 1944, Romania era sub dominația unui regim dictatorial peste care Regele nu avea control, aliindu-se cu agresorii germani. Astfel, Regele Mihai I, a reușit să dea sens, orientare și inspirație forțelor interne, necoordonate până atunci, care se opuneau conducerii dictatorului. În culminarea eforturilor sale, pe 23 august 1944, deși capitala lui era încă dominată de trupele germane, el personal, din propria lui inițiativă, și în completă nepăsare pentru sigurața lui personală, a dat semnalul pentru o lovitură de stat ordonând gărzilor palatului său să aresteze pe dictator și principalii lui miniștri. Imediat apoi, într-o inspirată proclamație către țară adresată la radio, el a declarat țării decizia lui de a scoate România de sub jugul nazist și a chemat Armata să se întoarcă împotriva trupelor germane, și să ucidă, captureze prizonieri sau să-i alunge din țară. Puși în fața acestui frontal și puternic act din partea suveranului lor, răspunsul poporului român și al armatei române a fost imediat și din toată inima, cu rezultatul că, în doar câteva zile, cea mai mare parte a teritoriului României a fost eliberat de sub controlul nazist, și linia principală a rezistenței germane pe frontul de Sud-Est a fost alungat mai mult de cinci sute de kilometri spre Nord-Vest. Prin aceasta, Regele Mihai I a adus o contribuție extraordinară la cauza libertății și democrației, prin scurtarea războiului cu 6 luni si amânarea cu 3 ani a instaurării comunismului in România. Pana la urma, Regele Mihai a fost silit să abdice la 30 decembrie 1947, iar la 3 ianuarie 1948, a fost silit să părăsească țara. Până la Revolutia din Decembrie, 1989 au urmat 45 de ani de comunism cu toate ororile sale, adus in România pe tancurile sovietice.
În anul 2011, ziua de 9 martie a fost declarată oficial Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial numărul 864 din 8 decembrie 2011.

09/03/21 23:17
Marius Nicolae Pop

Din cauza unei erori neintenționate, au aparut în titlu și text, cuvintele :regim anticomunist în loc de :regim comunist! Îmi asum, aceasta eroare și mulțumesc d-lui Talos pentru observație! Pe viitor, vom fi mai atenți la corectura textelor! Cu respect, MNPop

10/03/21 11:22
ZOLIKA

Paul, alții, foarte mulți, au o altă părere despre personajul în discuție.De gustibus(non)disputandum.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5