Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989, din România, marcată la Bistrița
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Astăzi , 9 martie, Asociația Foștilor Deținuți Politici, filiala Bistrița-Năsăud, împreună cu Clubul Monarhiștilor Bistrițeni, au adus un pios omagiu celor care au suferit în închisorile comuniste pentru că s-au împotrivit regimului bolșevic tiranic. La depunerea de coroane de flori și de lumânări a fost prezent și domnul primar Ioan Turc care și-a exprimat convingerea:
,, Rămâne de actualitate necesitatea restabilirii adevărului istoric cu privire la evenimentele din perioada 1945-1989, în care oameni nevinovați au fost victime ale unui regim de asuprire și detenție din cauza convingerilor politice anticomuniste."
A luat cuvântul și Președintele AFDPR Bistrița, domnul Bor Florean, el însuși fost persecutat politic, expropriat în două rânduri, mutat cu domiciliu forțat, împreună cu familia, din satul Visuia, Bistrița-Năsăud, în Dobrogea, comuna Anghel Saligny, în condiții de sărăcie, de foame și de mizerie, fratele mai...,,mare"(tata), în vârstă de 12 ani, fiind nevoit să muncească pentru a se putea întreține în viață: ,,Gulagul românesc a fost o realitate dureroasă , în perioada 1945-1989, pentru cei peste 2 milioane de cetățeni români care au fost persecutați, torturați, înfometați și umiliți. Cu toate acestea, ei nu și-au trădat convingerile, rămânând verticali în fața opresiunii. Astăzi, când ne bucurăm de libertate, trebuie să ne amintim de prețul plătit de toți cei care au fost despărțiți de familie și de copii. Mulți dintre aceștia nu au supraviețuit, dar amintirea lor trăiește în inimile noastre, iar faptele și suferința lor a devenit o imensă filă în istoria neamului nostru. Am nădejdea că [...] voința politică a României va permite studierea istoriei negre a comunismului ca parte a istoriei noastre naționale. [...] A nu fi recunoscători înseamnă, în profunzime, a nu fi înțeles valoare acestui dar - libertatea, care, după cum vedem în alte părți ale lumii, poate fi foarte ușor deturnat.
Noi vom fi mereu aici să vă cinstim memoria! Dumnezeu să vă odihnească pe toți!
Nihil Sine Deo!"
După acest moment, la ora 12, la Palatul Culturii Bistrița , sala Appassionata , secretarul AFDPR Bistrița, domnul Bor Ioan Romulus și subsemnata, în calitate de membră a AFDPR Bistrița, au citit fragmente din cărțile care aduc mărturie despre modalitățile de opresiune și despre dezvoltarea resurselor psihice interioare pentru a rezista trupește și sufletește condițiilor de detenție nedrepte și inumane.
În continuare, a fost vizionat filmul ,,Binecuvântată fii, închisoare!", film inspirat din mărturisile scrise ale unei foste deținute politic.
Domnul Marius Pop , reprezentant al Clubului Monarhiștilor Bistrițeni, a încheiat cu un scurt cuvânt prin care și-a exprimat dorința ca această manifestare să constituie un nou început , o redescoperire, din partea tinerilor societății actuale, a trecutului recent al României.
Multe personalități dintre foștii deținuți politici, dintre victimele comunismului, dintre sfinții închisorilor, pot constitui adevărate repere morale, profesionale, spirituale pentru tinerii care vor forma societatea românească de mâine.
Citiţi şi:
- Literatura închisorilor comuniste: Punct și de la capăt de Gabriel Chifu
- De „Ziua Foştilor Deţinuţi Politici”, rememorarea adevăratei istorii
- Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti, marcată de Clubul Monarhiştilor Bistriţeni
- Deputatul Robert Sighiartău, Ziua deținuților politici anticomuniști din România: Să nu uităm istoria!
- Onor, recunoştinţă şi omagiu Deţinuţilor Politici Anticomunişti din judeţul nostru
Adaugă comentariu nou