Marş regal de Ziua Monarhiei Româneşti

Cred că puţin locuitori ai Bistriţei mai ştiu sau mai ţin cont de faptul că în oraş este ridicat un monument de marmură dedicat Deţinuţilor Politici din România. Şi mai cred că, cu excepţia Republicii Populare Chineze şi a Uniunii Sovietice (a Rusiei bolşevice, cum se spune), în România - imediat după ce regele Mihai a fost forţat să abdice iar Guvernul Petru Groza a abolit regismul monarhic românesc, declarând statul Republica Populară Romînă – în România au fost înfiinţate cele mai multe închisori şi lagăre de muncă forţată, în comparaţie cu alte ţări din estul Europei, ţări căzute sub zona de influenţă comunist-stalinistă. Se mai poate face precizarea că noul regim popular instalat în România în 30 decembrie 1947 cu sprijinul regimului sovietic a consimţit la îndemnul lui I.V. Stalin să transforme ţara din substantiv propriu, România, în adjective, Populară Romînă, cu î din i. În închisori au fost întemniţaţi la grămadă, judecaţi superficial sau chiar închişi fără sentinţe, într-un timp foarte scurt, suteşi sute de români proveniţi din toate categoriile sociale, intelectuali, muncitori, ţărani, studenţi, tineri şi vârstnici, bărbaţi şi femei. Vina generală care se atribuia acelor deţinuţi cu forţa în devălmăşie era aceea „de a fi ROMÂN”. Celelalte vini se reduceau la a fi pur şi simplu „duşmanul poporului” sau „bandit”, adică luptător împotriva comunismului şi comuniştilor. Închisorile au fost transformate imediat în lagăre ale morţii şi suferinţei fără de margini. Şi în Bistriţa a fost înfiinţată o închisoare chiar în buricul oraşului, situată în actuala clădire a Liceului de Arte, de pe strada Dornei.
Pentru că întreg acest calvar a început odată cu abolirea regimului monarhic românesc şi alungarea regelui din ţară, în data de 10 mai, Ziua Regalităţii Româneşti, Ziua Monarhiei din România, Clubul Monarhiştilor Bistriţeni a organizat depunerea de coroane de flori în memoria foştilor deţinuţi politici, în memoria celor care au mutit în închisorile din România, în cinstea celor care au supravieţuit regimului concentraţionar din ţara noastră, în memoria eroilor şi martirilor români. La ceremonie au luat parte şi oficialităţi ale judeţului, Consiliul Judeţean şi Prefectura Bistriţa-Năsăud.
Pentru ce a fost aleasă această zi de cinstire, 10 mai? Pentru că Ziua de 10 mai are mai multe semnificaţii pentru România şi pentru români. 10 Mai 1866 este ziua în care România a primit pentru sine pe prinţul Karl de Hohenzollern-Sigmaringen ca princepe domnitor ereditar, astfel alăturându-se ca stat monarhic celorlalte monarhii din Europa. La 10 Mai 1881 Carol I se încoronează rege al României. 10 Mai va fi declarată Ziua Independenţei României, după câştigarea războiului cu turcii în 1877.
La monumentul Deţinuţilor Politici din Bistriţa de 10 Mai 2014 a fost rostit un tedeum şi s-au ridicat rugăciuni în memoria celor ce nu mai sunt. După depunerea coroanelor de flori a fost intonat Imnul Regal. E un imn frumos şi convingător, pentru ţară, pentru întregul popor şi pentru rege. „O, Doamne Sfinte,/Ceresc Părinte,/ Întinde a Ta mână/ Pe Ţara Română!” pentru România. A urmat un marş regal. A urmat un marş regal, adeseori aplaudat de bistriţeni, pe traseul Andrei Mureşanu, Decebal, Gării, Gheorghe Şincai, Dornei, Liviu Rebreanu, Grigore Bălan până la Muzeul Judeţean. Se poate afirma că a fost o zi fericită printre bistriţeni. 10 mai este o importantă zi din istoria României. (V.R.)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5