Colaj colorat, temã de învãţat - la palat!
-
View the full image
foto
-
View the full image
foto
-
View the full image
foto
Nu de prea multă vreme, am primit o invitaţie: Dacă vă plac seninătatea, jocul, umorul şi morala, vă invităm la o întâlnire cu I. L. Caragiale şi Mircea Sântimbreanu! Pe rol... La poştă, Cum se înţeleg ţăranii, Jocul culorilor, Portretul colegei de bancă, Luna de pe cer, Moment organizatoric, Tata doarme? Protagonişti – elevii de la cercul de teatru, din ciclul gimnazial, Palatului Copiilor Bistriţa, coordonaţi de profesoara Ionela-Silvia Nuşfelean! Marţi, 8 iunie 2010, ora 19, 15, sala festivă, la acelaşi palat! Nu ezitaţi! Sunteţi foarte aşteptaţi! Şi, nu am mai stat pe gânduri...
Printre acestea, „Jocul culorilor”, o scenetă „colorată”, ne arată ce riscăm dacă ne jucăm în timpul orelor. Aici, două colege foarte distrate se joacă în timp ce profesorul predă. Foarte vesele îşi vedeau de ale lor, când profesorul le scoate la răspuns şi... sunt notate bineînţeles amândouă cu trei. Cele din „Portretul colegei de bancă” învaţă că se zice în o mie de feluri „potrivit”. În „La poştă” şi „Moment organizatoric”, personajele mai aruncă vreo filă în coşul timpului pierdut, în timp ce actorii s-au străduit să transmită cât mai fidel aceasta. În schiţa „Cum se înţeleg ţăranii” de I. L. Caragiale, protagonistele (s-a jucat în travesti!) au atras atenţia publicului prin umorul scenetei şi a bunei lor interpretări. O altă piesă, „Luna de pe cer”, ne face cunoştinţă cu Puişor, un băiat răsfăţat, care nu vrea să mănânce nimic dacă nu primeşte un cadou, necăjindu-şi astfel mama, tatăl şi bunica. Dar, până la urmă renunţă, când i se face foame. Poate şi datorită ajutorului/ capcanei unui vecin, musafir, poate autorul, care îi propune (ironic), ca dar, luna de pe cer, dar până să răsară ea, băiatul cere mâncare. Ce să mai zicem şi de „Tata doarme?”? Două fetiţe cu fiţe, atrase de mode, TV, dau serioase frământări/ insomnii părinţilor şi determină bătrâneii spectatori (tot actori) să părăsească sala.
Toate piesele au fost şi joc, dar şi-un semnal de alarmă! Doar am avut de a face cu cei mai de seamă moralişti, Caragiale şi Sântimbreanu, pe segmentul literaturii pentru copii. Publicului i-a plăcut momentul artistic şi deduc aceasta din reacţiile lui. Micii actori, deşi au avut emoţii, nu foarte multe, şi în ciuda lor, s-au descurcat foarte frumos.
Georgiana Florea, 14 ani, creaţie literară, Palatul Copiilor Bistriţa
Adaugă comentariu nou