Colegiul Naţional "Petru Rareş" Beclean, mobilitate în Polonia în cadrul proiectului Erasmus+
Contactul cu diferite sisteme de educaţie şi schimburile interculturale sunt doar două dintre oportunităţile de care profesorii şi elevii pot beneficia datorită proiectelor europene. În acest an şcolar, am participat la mobilitatea de grup a elevilor şi job-shadowing pentru profesori, în cadrul proiectului Erasmus+ E+ Skills for Life (2023-1-RO01-KA121-SCH-000134608), alături de colegii din echipa de proiect a Colegiului Naţional Petru Rareş Beclean. Mobilitatea s-a desfăşurat în săptămâna 22-26 aprilie 2024 în Polonia şi au fost implicaţi 14 elevi de gimnaziu şi liceu şi 5 cadre didactice (prof. Cîmpean Emeșe,prof.Aluaș Alina, prof. Blaga Adina, prof. Mureșan Lavinia, prof. Șolderea Camelia).
Echipa de elevi participanţi a fost formată din elevii: Mureșan Luca-Andrei (clasa a VII-a A), Bezeriță Raul Ioan, (clasa a VII-a A), Bodiu Vlad Ioan (clasa a IX-a E), Purcea Gabriel-Andrei (clasa a IX-a E), Legendi Ingrid Noemi (clasa a IX-a I), Marian Paula Nicola (clasa a IX-a I), Costin-Simijdean Vlad (clasa a IX-a I), Măricuț Maria (clasa a IX-a N), Laurențiu Sara Alexandra (clasa a IX-a S), Moruțan Carolina (cl a IX-a S), Poienar Bianca-Anisoara (clasa a IX-a S), Cicedea Maria-Diana (clasa a X-a I), Cira Maria-Cristina (clasa a X-a F) si Asaftei Dorina Paula Alexandra (clasa a X- a S).
În urma acestei participări, elevii şi-au îmbunătăţit atât competenţele de muncă în echipă, lingvistice, cât şi cunoştinţele privind reciclarea şi trierea deşeurilor. Toate aceste plusuri au fost posibile datorită şcolii gazde Szkoła Podstawowa w Zakliczynie, care ne-a oferit o paletă largă de activităţi didactice, artistice şi culturale. În prima zi, am explorat şcoala şi baza didactică de care aceasta dispune, iar un grup de elevi ne-a prezentat un PowePoint "EDUCATION SYSTEM IN POLAND", astfel am aflat noutăţi despre sistemul de educaţie din Polonia şi s-a realizat o comparaţie între cele doua sistem (sistemul român şi cel polonez). Săptămâna a fost presărată de experimente în laboratorul de ştiinţe, unde elevii au studiat Legea lui Newton şi conţinuturi de biologie folosind microscopul digital, dar, de asemenea, elevii gazdă şi cei oaspeţi au interacţionat la ora de limba engleză având la dispoziţie mijloacele TIC necesare şi o sumedenie de jocuri interactive. Pe lângă orele de curs, şcoala gazdă a pregătit activităţi culturale, artistice şi sportive, iar Ziua Pamântului a fost marcată printr-un moment artistic şi diferite prezentări care ne-au familiarizat cu flora şi fauna din regiune
Elevii şi profesorii români au avut ocazia de a descoperi obiectivele turistice din regiune: Castelul Wawel din Cracovia, Aushwitz-Birkenau, Dobczyce etc.
Cei 14 elevi participanți au interacţionat foarte bine şi au legat prietenii cu elevii din şcoala gazdă. Aceştia, prin diseminarea activităţilor derulate prin intermediul proiectului, i-au determinat pe colegii lor să participe la mobilităţile din cadrul proiectelor Erasmus+. Atât elevii participanţi, cât şi noi, cadrele didactice, ne-am întors cu dorința de a mai participa la astfel de mobilități din cadrul Proiectelor Erasmus+ , care creeaza punți de legătură între diversele sisteme educaționale.
prof. Şolderea Camelia, Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean
Citiţi şi:
- Argument pentru Matematică! Premii și mențiuni pentru elevii de la "Liviu"
- Elevi și profesori de la Școala Profesională Târlișua, în mobilitate în Polonia, printr-un proiect Erasmus +
- Sub semnul marelui Mihai Eminescu, la Școala Gimnazială "Ștefan cel Mare" din Bistrița
- Sorina Login şi Victor Vencsel sunt Miss şi Mister Boboc la Colegiul Naţional George Coşbuc!
- Flux de mobilitate în acreditarea școlară, Erasmus+ în Polonia, pentru elevi și cadre didactice de la Școala Profesională “Tiberiu Morariu” Salva
Adaugă comentariu nou