Comisarul european Corina Crețu și fostul ministru Ioan Rus, in Bistrita-Nasaud

 

Comisarul European pentru Politică Regională, d-na Corina Crețu, primul loc pe lista Pro România pentru alegerile europarlamentare și d-l Ioan Rus, fost ministru și consilierul președintelui Pro România, d-l Victor Ponta , au ajuns astăzi la Beclean și la Bistrița.


Prima oprire a avut loc la Beclean, acolo unde, cei doi lideri ai Pro România, au avut o întâlnire cu primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan, aceștia vizitând Băile Figa. Atât Corina Crețu dar și Ioan Rus au lăudat tot ceea ce a făcut Nicolae Moldovan pentru comunitatea și orașul pe care îl administrează, rezultat al proiectelor implementate din bani europeni, Figa fiind un exemplu de bune practici. De asemenea, cei doi lideri ai Pro România s-au întâlnit și cu liderii organizațiilor locale din zona Beclean.

 

La Bistrița, Corina Crețu și Ioan Rus au susținut o conferință de presă și au dialogat cu liderii de organizații locale de pe valea Someșului, Sălăuței sau Șieului în sala de ședințe a Palatului Administrativ, cei doi politicieni având și o scurtă întâlnire protocolară cu președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan.

 

În acest context, Ioan Rus, a afirmat că Pro România nu este o variantă nouă a PSD, ci un partid de sine stătător, o alternativă serioasă pe eșicherul politic. Rus a arătat că Pro România s-a născut dintr-un necaz al tuturor. În opinia domniei sale, PSD este un partid care a derapat de la valorile social-democrației moderne, în concordanță cu partidele europenede stânga din aceeași familie.


 

Ioan Rus a subliniat faptul că principalul obiectiv al Pro România la alegerile europarlamentare este obținerea a unui minim de 5% din voturile electorilor din întreaga țară.


 

Considerată cel mai puternic politician român la nivel European, așa cum a caracterizat-o Ioan Rus, Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a vorbit de faptul că aderarea la zona euro depinde de starea economiei româneşti, pentru că altfel riscă să se transforme într-un bumerang în loc de beneficii, să fie o povară pe umerii cetăţenilor, care se vor trezi dintr-o dată că vor trebui să piardă foarte mulţi bani: ”Mă îngrijorează şi această tensiune între Guvern şi Banca Naţională, pentru că sunt cele două entităţi care trebuie să pregătească economia românească pentru aderarea la zona euro. Eu zic că nu este cazul să stabilim termene. Este important ca economia românească să fie suficient de matură, astfel încât să suporte cu bine cetăţenii României această tranziţie, care ar însemna un pas enorm înainte, dacă România va fi pregătită", a declarat Corina Crețu.


 

Important de știut:

PRO România este un proiect politic nou care îi implică și îi reprezintă pe toți cei care cred în România - în potențialul său uman și natural.

PRO România își propune să fie un laborator politic în care oameni competenți construiesc și aplică proiecte concrete pentru DEZVOLTAREA țării. PRO România va susține master planuri generale în fiecare domeniu de activitate.

PRO România vine cu un model nou pe scena politică prin promovarea unei gândiri de incluziune socială, factură liberală în economie și progresistă în ceea ce privește drepturile și libertățile fundamentale.

Biroul de presă


 


 

Comentarii

21/04/19 11:06
Vizitator

Si mai e ceva. In prezent vorbim de Europa regiunilor , iar in acest sens exista Comitetul European al Regiunilor (CoR) care este un organism consultativ al UE, format din 350 de membri si care reprezintă autoritățile regionale și locale din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.
Anul acesta, pe 14-15 martie, 2019, a avut loc la Bucuresti, Al 8-lea Summit european al regiunilor și orașelor, prilej cu care a fost adoptata „Declaraţia de la Bucureşti”. Liderii regiunilor şi oraşelor din UE au lansat la Bucureşti un apel pentru reconstruirea temelie a Europei. Declarația de la Bucureşti reprezintă contribuţia regiunilor şi oraşelor Europei la pregătirea Agendei strategice 2019-2024.
Romania are nevoie de regionalizare. Si asta pentru ca din cauza centralizarii excesive din Romania, in actualul exercitiu financiar, se inregistreaza serioase intarzieri in absorbtia fondurilor europene. Aceste intarzieri duc la pierderea unor sume importante de bani europeni. Solutia pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene este regionalizarea, care sa duca la descentralizare si cresterea gradului de autonomie locala . Pentru asta este nevoie de vointa politica. Exista două căi de a face regionalizarea. Prima este prin revizuirea Constituției și introducerea „regiunii” drept categorie administrativ teritorială în Romania ceea ce nu există astăzi. A doua cale este mai simpla si se poate face prin lege care sa prevada comasarea mai multor județe, ceea ce nu necesită modificarea Constituției. Aceasta presupune ca din cele 41 de județe actuale sa faci un numar mai redus dupa modelul Poloniei, care a făcut reforma administrativa in1999, prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare judetelor de la noi) in 16 mari voievodate, pentru a corespunde cerintelor europene. Uniunea Europeană nu recunoaște caracterul de regiune, decat dacă ai minim 800.000 de locuitori. Dacă nu ai 800.000 de locuitori nu ești considerat regiune, deci nu poți să depui singur proiecte pentru fonduri europene, nu ești eligibil pentru niciun fel de proiect. In Romania, nu exista nici un județ care îndeplinește condiția de a avea 800.000 de locuitori. România pierde, din această cauză, enorm de mulți bani europeni, fiindca totul depinde de guvernul de la București unde lucrurile se misca foarte greu.

22/04/19 15:10
vizitator

Corina Creţu, sustine că actuala organizare administrativ – teritorială a țării împiedică foarte mult absorbția fondurilor europene. Comisarul european pentru politică regională, arata ca solutia este regionalizarea.
Sa nu uitam insa ca in timpul USL , Guvernul Ponta cu o majoritate de 65% nu a avut curajul sa vina cu o reforma administrativa profunda. S-au invocat tot felul motive si s-a apelat doar la paleative care nu au dus la nici un rezultat.
Regionalizarea trebuie sa aiba ca obiectiv esential descentralizarea si un grad ridicat de autonomie regionala. Insa regionalizarea cu pastrarea judetelor nu rezolva nimic, dimpotriva adauga un nivel suplimentar de birocratie intre administratia centrala si locala. Solutia este extrem de simpla si ea presupune desfintarea judetelor si trecerea unor prerogative de importanta zonala, ale acestora la regiune, si a celorlalte atributii judetene care au importanta locala, la primarii, unde sunt mai aproape de cetatean. Astfel, orasele si comunele mari vor putea primi mai multe atributii in timp ce comunele mici vor ramane cu functiile actuale. Aceasta masura ar determina in timp asocierea comunelor si nu comasarea lor facuta din birou dupa ureche. Prin urmare, Ponta care se pricepe la plagiat, aflat acum in fruntea "Pro Romania" ar trebui sa copieze modelul polonez de regionalizare, fara riscul de a-i aduce prejudicii ca in cazul cu doctoratul.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5