Concurs de mozaicuri din capace de PET

Peste 200 de copii din Bistriţa şi localităţile învecinate au participat, ieri, la un concurs de făcut mozaicuri din capace de PET. Ideea aparţine Asociaţiei Ecologiste „Floarea de Colţ”, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Timp de trei ore, copiii, organizaţi în echipe de câte 10 persoane, au înlocuit mouse-ul cu capace de PET şi programele de desenat pe calculator cu parcarea amenajată în faţa Palatului Administrativ din Piaţa Petru Rareş. Tema concursului a fost generoasă: cei mici au fost invitaţi să îşi imagineze…natura, în cele mai diverse forme.

Copiii au fost nemaipomeniţi, toţi au dovedit imaginaţie şi creativitate. A fost o plăcere să-i vezi la lucru atât de serioşi şi implicaţi. Toţi au primit premii promoţionale, pentru că toate mozaicurile au fost minunate şi surprinzătoare.

Echipa câştigătoare a fost premiată cu 10 locuri într-o tabără ecologică. Juriul a apreciat originalitatea, mesajul, dar şi dimensiunea lucrărilor realizate.

Scopul concursului a fost acela de a atrage atenţia publicului faţă de problema deşeurilor. Asociaţia Ecologistă „Floarea de Colţ” militează pentru implicarea activă în rezolvarea problemelor comunităţii şi schimbarea atitudinii de neimplicare şi ignoranţă fata de mediul înconjurător.

,,Cel mai important scop este conştientizarea cetăţenilor şi a tinerilor asupra importanţei reciclării, şi avem un element foarte practic în acest concurs. Datorită faptului că se colectează foarte multe capace, multe PET-uri rămân fără dopuri, şi astfel este mult mai uşor compactarea şi transportarea la punctele de colectare sau reciclare. Chiar dacă nu se reciclează în totalitate, tot se face o economie de carburanţi şi drumuri de maşini compactoare. Aş putea să şi fac o estimare. Datorită activităţii copiilor de aici, s-ar putea ca 10 drumuri de maşini compactoare să fie economisite. Capacele vor fi colectate de Asociaţia Ecologistă ,,Floarea de Colţ” şi o parte vor fi reciclate şi se vor face obiecte care vor ajunge înapoi la participanţi, iar o parte dintre ele vor merge pentru un mozaic uriaş pentru Cartea Recordurilor. Unii copii şi-au manifestat dorinţa de a recicla capacele pentru mozaicuri, covoare fixate, care să rămână la ei”, ne-a declarat Korosfoy Sandor, preşedintele Asociaţiei Ecologiste ,,Floarea de Colţ” şi expert de mediu în cadrul proiectului derulat de CJ.

Aceasta acţiune vine în sprijinul eforturilor Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud care implementează, în această perioadă, un proiect pentru gestionarea deşeurilor menajere, finanţat din fonduri europene.

Concursul face parte din campania de promovare a proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud”, cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu.

Investiţia presupune construirea unui Centru de Management Integrat al Deşeurilor în comuna Dumitra, a unei staţii de transfer la Bistriţa precum şi a patru puncte de transfer în localităţile, Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi şi Galaţii Bistriţei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5