Consiliul Judeţean a împărţit „extraordinar” cel mai mare buget din ultimii ani

Consilierii judeţeni, reuniţi ieri în şedinţă extraordinară, au adoptat bugetul propriu al Consiliului Judeţean pentru anul 2011, Programul lucrărilor de întreţinere, reparaţii şi modernizări pe drumuri judeţene şi programul investiţional. Astfel, aleşii judeţeni au împărţit peste 400 milioane lei pentru funcţionarea instituţiilor din subordine, dar şi pentru proiecte de dezvoltare în diverse domenii, de la mediu, sănătate, cultură, până la infrastructură rutieră.

Cum era şi normal, împărţirea banilor a iscat şi discuţii, mai ales că aleşii judeţeni, cel puţin cei ai PSD şi PNL, nu au avut la dispoziţie toată documentaţia, iar proiectul nu a fost dezbătut în comisiile de specialitate. De altfel, liberalul Ioan Deneş, întors de la graniţă de „extraordinara” de la CJ, a invocat enclavizarea judeţului şi modul discreţionar de alocare a fondurilor. Şi Daniel Suciu a precizat că, în mod normal, un proiect de o asemenea importanţă ar fi trebuit discutat şi în comisii. Punctul final i-a aparţinut unui alt liberal, Dorin Popescu, care, parafrazându-l pe preşedintele Băsescu în disputa cu Patriciu, a spus: „Să vă fie ruşine, Rusu Liviu!”. De cealaltă parte, preşedintele CJ, mult mai calm ca de obicei, a considerat intervenţia liberalului drept „o glumă nereuşită”, adăugând că doleanţele Opoziţiei vor deveni realitate „când va cocoşi papagalul şi va sta cucul pe ouă”.

Sumele pentru drumurile judeţene, de şapte ori mai mari faţă de 2010

În 2011, pentru lucrările de întreţinere, reparaţii şi modernizări pe drumuri judeţene, dar şi pentru deschiderea unor noi investiţii, Consiliul Judeţean dispune că aproximativ 121 milioane lei, cea mai mare sumă prevăzută pentru acest capitol, probabil în ultimii 20 ani. Comparativ, în 2010, cheltuielile totale la acest capitol nu au depăşit 19 milioane lei. Cea mai mare sumă va fi folosită pentru lucrările de modernizare de pe DJ 151, Consiliul Judeţean beneficiind de aproape 67 milioane lei numai din fonduri structurale. La acestea se adaugă şi cota de cofinanţare pe care trebuie să o achite instituţia judeţeană, respectiv 20 milioane lei. Consiliului Judeţean a nominalizat toate tronsoanele de drum pentru care vor fi efectuate lucrări de întreţinere sau modernizări, însă nu a precizat sumele alocate pentru fiecare obiectiv de investiţii, fapt care a nemulţumit consilierii judeţeni ai Opoziţiei.

La secţiunea „Dezvoltare”, figurează 21 de investiţii care însumează aproximativ 108 milioane lei, printre care tronsoanele Ciceu Giurgeşti – Negrileşti, DJ 151 – Monor, Bistriţa – Budacu de Jos – Buduş, Enciu – DJ 172E, Monariu – Jelna, Ocniţa – Milaş, Ilva Mică – Leşu, Satu Nou – Cuşma, Braniştea – Cireşoaia, Pintic – Teaca, Bistriţa Bârgăului – Colibiţa, Joseni – Strâmba, dar şi o serie de poduri în Bistriţa Bârgăului, Monor, Poienile Zagrei, Mintiu sau între Poienile Zagrei şi Suplai.

Răspunzând unei interpelări formulate de social-democratul Daniel Suciu, preşedintele Liviu Rusu a dat asigurări că vor fi continuate şi lucrările de asfaltare în zona localităţilor Leşu şi Milaş.

Instituţiile culturale nu vor resimţi criza

Aproximativ 12 milioane lei au fost repartizate instituţiilor culturale din subordinea Consiliului Judeţean, dintre care cea mai mare sumă, aproximativ 3 milioane lei, revine Muzeului Judeţean. Activităţile Centrului Judeţean pentru Cultură beneficiază de o finanţare de 2,6 milioane lei, în timp ce Biblioteca Judeţeană primeşte 1,4 milioane lei. O sumă deloc neglijabilă – 1,885 milioane lei - a fost alocată pentru elaborarea proiectului tehnic privind restaurarea Castelului de la Posmuş. Dacă vor rămâne bani după pregătirea documentaţiei tehnice, aceştia ar urma să fie direcţionaţi spre lucrări de maximă urgenţă. În timp ce ex-preşedintele CJ, Gheorghe Marinescu, reclama cuantumul mare al sumei, Liviu Rusu a precizat că „zestrea şi patrimoniul judeţului” trebuie conservate, iar dacă aceste lucrări ar fi fost făcute la timp, castelele nu ar fi ajuns nişte ruine.

Proiectele de mediu iau tainul bugetului

Pentru implementarea proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor menajere în judeţul Bistriţa-Năsăud”, în 2011 sunt prevăzute fonduri de 133,885 milioane lei, din finanţare UE, la care se adaugă 30 milioane lei, cofinanţarea asigurată de CJ Bistriţa-Năsăud. Tot la capitolul mediu sunt prevăzuţi 800 mii lei pentru refacerea ecologică prin împăduriri a unei zone din comuna Dumitriţa, dar şi pentru proiectul ce vizează conservarea Peşterii Tăuşoarelor.

În schimb, Consiliul Judeţean a distribuit doar 200 mii lei pentru activităţile sportive. În zona sănătăţii vor merge aproape 5 milioane lei, dintre care 3,5 milioane lei către Spitalul Judeţean, 850 mii lei pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi 580 mii lei pentru reabilitarea termo-energetică a aceluiaşi Spital Judeţean.

În 2011, Consiliul Judeţean va cheltui încă 1,5 milioane lei pentru reabilitarea clădirii de pe str. Al. Odobescu (fosta clădire a BNR) şi 750 mii lei pentru lucrări la un corp de clădire de pe B-dul Independenţei. De asemenea, pentru modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Centrului de Îngrijire Persoane cu Handicap Adulţi Nuşeni vor fi plătite lucrări de 1,3 milioane lei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5