Constituţia mea – repere pentru o revizuire democratică

Mihai Sărmăşan – consilier municipal PDL, preşedinte TDL Bistriţa

În perioada 23-28 Iulie 2013, în staţiunea turistică Azuga, Fundaţia Konrad Adenauer a desfăşurat prima ediţie a Şcolii de vară creştin-democrate cu tema "Constituţia mea: repere pentru o revizuire democratică". Revizuirea Constituţiei se dovedeşte a fi mai degrabă un exerciţiu de imaginaţie decât expresia unei consultări democratice. Lipsa de transparenţă a comisiei de revizuire, retragerea de la lucrările acesteia a partidelor parlamentare din opoziţie, absenţa experţilor şi rapiditatea cu care au fost adoptate amendamentele au generat un text al iniţiativei de revizuire extrem de controversat şi complet nefuncţional.

Dezbaterea Constituţiei nu trebuie să se oprească acolo unde se închid uşile Parlamentului, ci trebuie să fie prerogativa tuturor cetăţenilor interesaţi de viitorul lor şi al generaţiilor viitoare. Tocmai de aceea, pentru a cunoaşte cum ar trebui să arate o Constituţie democratică ce are ca scop asigurarea separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, precum şi conţinutul drepturilor fondamentale, Fundaţia Konrad Adenauer a organizat această şcoală de vară, unde au participat membrii ai PDL din toată ţara, tineri antreprenori, dar şi absolvenţi sau studenţi ai facultăţilor de studii politice din ţară, care nu sunt angrenaţi politic, dar care împărtăşesc valorile creştin-democrate şi vor să se implice în consolidarea democraţiei în România.

În urma unor selecţii organizate de către specialiştii Fundaţiei Konrad Adenauer, bazate pe formularea unor eseuri pe tema "Amendamentul meu la Constituţie", din răndurile Organizaţiei Municipale de Tineret a PDL Bistriţa, au fost selectaţi să participe la cursurile Şcolii de vară "Constituţia mea: repere pentru o revizuire democratică" – Mihai Sărmăşan (Preşedinte TDL Bistriţa, Consilier Municipal PDL) şi Mihai Tisa (Vicepreşedinte TDL Bistriţa).

Principalele teme abordate la aceasta Şcoală de vară au fost: Separaţia şi echilibrul puterilor din perspectivă istorică şi a experienţelor din dreptul comparat; Demnitatea umană, sursă a drepturilor fundamentale şi valoarea creştină; Protecţia drepturilor fundamentale în concepţia creştin-democrată; Economia social de piaţă şi reglementarea acesteia în textul constituţional. La fiecare dintre modulele de training, la care au participat, cursanţii au dobândit cunoştinţe cu privire la valorile creştin-democraţiei, cu accent pe demnitatea umană, drepturile şi libertăţile individuale, separaţia şi echilibrul puterilor în stat.

Temele au fost dezbătute de invitaţi şi lectori, printre care amintim: Sven-Joachim Irmer - Director, Fundaţia Konrad Adenauer pentru România şi Republica Moldova; Prof. Dr. Radu Carp – Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti; Pr. Nicolae Anuşcă – Preşedinte Caritas România; Prof. Dr. Ioan Stanomir – Universitatea Bucureşti; Cvetelina Todorova - Fundaţia Konrad Adenauer.

În concluzie, participanţii la această Şcoală de vară au avut oportunitatea în primul rând să exerseze cu ceilalţi colegi modul în care valorile şi principiile creştin democrate pot fi ancorate în textul constituţional şi să facă schimb de experienţă cu alţi colegi proveniţi din domenii de activitate diverse şi cu experienţe de viaţă diferite.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5