Contractele de muncă trebuie înregistrate cel târziu până în ziua anterioară începerii muncii

Angajatorii sunt pasibili de plata unor amenzi între 1.500 şi 20.000 de lei, pentru fiecare contract de muncă neînregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu cu o zi înaintea începerii activităţii. De asemenea, ei pot risca sancţiuni între 3.500 şi 5.000 de lei pentru completarea acestuia cu date eronate.

Amenzile sunt prevăzute de un nou act normativ aprobat recent, care obligă angajatorii să înregistreze contractele de muncă ale salariaţilor cel târziu până în ziua anterioară începerii activităţii, în registrul general de evidenţă, în contracte urmând a fi înscrise datele angajaţilor.

Totodată, angajatorii au obligaţia de a transmite registrul în format electronic la Inspectoratul Teritorial de Muncă, cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către primul salariat şi, ulterior, de către fiecare nou salariat.

Actul normativ prevede şi completarea cu două noi contravenţii, respectiv: neînregistrarea contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor anterior începerii activităţii şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor cu date eronate, dar şi majorarea cuantumului amenzilor.

Înainte de apariţia noului act normativ, angajatorii erau obligaţi să înregistreze contractele de muncă în termen de 20 de zile de la încheierea lor, acelaşi termen fiind valabil şi pentru transmiterea registrului în formă electronică la ITM.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5