Controale la Acumularea Colibița!
În urma informațiilor vehiculate în spațiul public, care reclamau deversarea de ape uzate menajere în lacul Colibița, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a făcut o serie de precizări. :
La această oră se realizează verificări în teren privind aspectele semnalate, de către o comisie mixtă, care cuprinde reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Bistrița-Năsăud, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud, ai Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Bistrița-Năsăud și ai Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud. În știrea prezentată de către PRO TV este speculat faptul că ar fi vorba de rețele de canalizare improvizate, de la pensiunile din zonă, care ar deversa direct în lac.
Din primele informații pe care le deținem până la finalizarea verificărilor din teren și raportându-ne strict la ceea ce a fost filmat, cel mai probabil este vorba despre conducte care evacuează ape rezultate din precipitații și din drenarea apelor subterane.
După finalizarea verificărilor din teren, concluziile comisiei mixte vor fi consemnate într-un proces verbal. Vom reveni cu aceste informații.
Citiţi şi:
- SGA BN: Propunem ca zona de Câmpie să fie alimentată cu apă din Acumularea Colibiţa
- Primăria a cumpărat Baza Mecanică. Ioan Turc: Amenajăm o zonă de agrement la nivel naţional
- La mulţi ani, EMIL ILIEŞ, viceprimar al comunei Cetate!
- Controale la Colibiţa. Apele Române, Garda de Mediu şi DSP au aplicat amenzi firmelor pentru gestionarea necorespunzătoare a apelor menajere
- ABA Someș-Tisa solicită demolarea construcțiilor ilegale din zona lacului Colibița
Comentarii
In urma cu cativa ani , CJ impreuna cu Primăria Bistrița Bârgăului au facut demersuri pentru declararea Colibiței - stațiune de interes local, desi la capitolul turism lucrurile lasa mult de dorit. În Colibița, loc în care pe timpul verii în fiecare weekend ajung mii de turiști, sunt doar trei restaurante care pot să ofere mâncare doar pentru câteva sute de oameni. Pe lângă cele trei restaurante , mai sunt și aproximativ 400 de pensiuni care oferă cazare turiștilor, dintre care 35 sunt construite prin fonduri europene. Deși multe dintre aceste pensiuni au în contract statut de agropensiuni, adică trebuie să asigure și o parte din alimentație oamenilor care se cazează acolo, foarte puține îndeplinesc și această condiție. Pe scurt, oamenii vin, plătesc, dar se întâmplă să nu aibă ce să mănânce, restaurantele fiind pline ochi. Resursele umane fiind puține, unii patroni neavând bucătari, se așteaptă ore în șir până când mâncarea este pusă pe masă. La acestea se mai adauga si lipsa totala a ofertei de servicii turistice. Practic, turiștii care merg la Colibița nu știu ce pot să facă, ce activități pot să desfășoare odată ajunși acolo. Aceasta este consecinta lipsei de implicare a autoritatilor locale si judetene. Prin urmare, Colibita a ajuns mai degraba o "statiune de interes personal".
Proprietarii de vile din Colibita au ingradit si ce nu-i a lor. Au mers cu gardul pana la oglinda apei luand pana si zona de protectie din jurul lacului. Cel mai grav lucru este insa deversarea dejectilor direct in lac, astfel incat lacul Colibita risca sa ajunga o imensa latrina. De aceea, trebuie trecut imediat la actiune pentru refacerea zonei de protectie din jurul lacului, care nu presupune cheltuieli din partea CJ, decat o doza de fermitate in aplicarea legii. Odata recuperata zona de protectie de la cei care au ocupat-o abuziv, se va putea trece la amenajarea unor locuri de plaja si de promenada pe faleza lacului. De asemenea in anii trecuti se discuta ca autoritatile jidetene negociază achiziția unui teren în zona lacului, pentru amenajarea de campinguri însă pana acum nu s-a facut nimic concret. Cel putin acum cu ocazia golirii lacului , este un bun prilej pentru a intra in legalitate .
Adaugă comentariu nou