Controale la Colibiţa. Apele Române, Garda de Mediu şi DSP au aplicat amenzi firmelor pentru gestionarea necorespunzătoare a apelor menajere
Prefectul Ovidiu Frenţ a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, concluziile controlului dispus de directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR) în zona Acumulării Colibiţa, în urma suspiciunilor apărute cu posibile deversări de ape menajere în apa lacului. Potrivit acestuia, au fost verificate imobilele din zona prezentată cu posibile deversări de apă menajeră în lac. La nivelul staţiunii Colibiţa, există 276 case de vacanţă şi 109 imobile cu populaţie stabilă (Miţa). Interesant este faptul că, anul trecut, Aquabis-ul avea doar 33 de contracte de vidanjare, proprietarii de cabane invocând faptul că nu folosesc în mod curent acele locaţii.
„Cred că situaţia generală nu este una dezastruoasă, nu este un pericol asupra sănătăţii publice calitatea apei la Colibiţa, nici asupra speciilor de animale şi plante care definesc biodiversitatea în această zonă, dar există aceşti câţiva iresponsabili pe care trebuie să-i sancţionăm de fiecare dată când vor mai încălca aceste norme sanitare”, a spus prefectul Ovidiu Frenţ.
Astfel, în urma acțiunii de control desfășurată de reprezentanții Biroului Corp de control al ANAR, împreună cu inspectori de gospodărire a apelor detașați în regim de urgență din teritoriu, s-a arătat că „în data de 07.03.2019 a fost identificată o conductă îngropată prin care o societate comercială evacua prin pompare ape uzate menajare din bazinul vidanjabil”.” Conducta a fost dezafectată de către inspectorii aflați la fața locului și fapta constatată a fost sancționată contravențional, conform Legii Apelor 107/1996, cu o amendă în valoare de 40.000 lei. La circa 100 de metri în amonte de societatea sancționată s-a identificat o altă conductă, dar prin care nu se evacua apă la data controlului, inspectorii procedând la blindarea acesteia. Totodată, au mai fost inspectate 13 obiective aparținând operatorilor economici care, la data controlului, nu desfășurau activități, nefiind posibilă identificarea de evacuări de ape uzate în lacul de acumulare Colibița. Conductele la care s-a făcut referire într-un reportaj difuzat de un post TV au fost identificate, dar pe acestea nu existau scurgeri de apă; în urma verificării la fața locului s-a constatat că acestea sunt conducte de drenaj realizate pentru consolidarea malului, iar operatorul economic care își desfășoară activitatea în zonă are act de reglementare în acest sens. În data de 08.03.2019 o altă societate comercială a fost sancționată contravențional cu 80.000 de lei, pentru instalarea unei conducte fără act de reglementare; de asemenea, s-a dispus dezafectarea, în maximum 48 de ore, a conductei amplasate în cuveta lacului fără avizul de gospodărire a apelor și prezentarea dovezii de îndeplinire a măsurii la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița Năsăud”, a prezentat prefectul Frenţ, din concluziile celor de la Apele Române.
Mai mult, „verificându-se la pas malurile acumulării, au fost identificate 4 conducte prin care la data controlului nu se evacua apă; în urma verificării, s-a constatat că acestea aparțin unor case de vacanță care la dată inspecției nu erau locuite. Conductele au fost blindate de inspectori”.
„În cadrul acțiunii de verificare a malurilor acumulării Colibița nu au fost identificate garduri pe zona de protecție a acesteia, operatorii economici inspectați fiind atenţionați să mențină permanent limita impusă. Totodată, s-a realizat o filmare aeriană cu drona care confimă faptul că la data verificării nu existau și alte conducte prin care să se evacueze ape uzate”, se arată în raportul de control.
De altfel, SGA Bistrița-Năsăud a derulat acţiuni de contriş în arealul Acumulării Colibița în perioada 2016-2018, fiind încheiate 71 de procese- verbale de control și aplicându-se 6 amenzi contravenționale în valoare de 180.000 de lei, la trei operatori economici și trei persoane fizice.
Garda de Mediu a aplicat două sancţiuni în valoare de 160.000 lei
Comisarul şef Gabriel Petraş a precizat că în urma verificărilor din zona Colibiţa, Garda de Mediu a descoperit două societăţi comerciale care nu respectau legislaţia de mediu. „Prima societate nu respecta condiţia referitoare la gestionarea apelor uzate, menajere, iar pentru acest fapt a fost sancţionat cu 100.000 lei. A doua societate, cea care apare şi în filmare cu conductele de dren, nu deţinea act de reglementare pentru lucrările executate acolo şi a fost sancţionată cu 60.000 lei. Am spus public că atunci când se va realiza proiectul de punere în siguranţă a Acumulării Colibiţa, vom depista şi conductele mascate. Noi am mai făcut controale acolo, am aplicat şi sancţiuni în cuantum de 65.000 lei, dar contravenientul se foloseşte de diverse tertipuri pentru a masca acele conducte, pentru a masca forma de proprietate”, a precizat Gabriel Petraş.
Dr. Anca Andriţoiu: Am găsit trei probe neconforme cu depăşiri de amoniu
Directorul executiv al DSP B-N, dr. Anca Andriţoiu, a anunţat că au fost recoltate probe de laborator care au fost prelucrate la Aquabis, care este acreditat conform legislaţiei.
„Am găsit trei probe neconforme, cu nivel mare de amoniu şi de materii în suspensie, ceea ce contravine legislaţiei şi am amendat, cu cea mai mare valoare pe care o avem noi, dar mică în comparaţie cu colegii noştri, 10.000 lei pentru că nu au aplicat normele igienico-sanitare în ceea ce priveşte gestionarea apelor uzate şi a deşeurilor. Aceste controale trebuie să continuie şi pe partea cealaltă a lacului, trebuie să vedem care e situaţia şi să luăm şi alte măsuri de sancţionare”, a declarat dr. Andriţoiu.
Citiţi şi:
- Controale la Acumularea Colibița!
- Apele Române, sesizate despre existenţa unei spume pe lacul Colibiţa! Vezi ce spun specialiştii, după verificări!
- Petru Drăgan (director SGA): Nu am sesizat deversări ale apelor uzate în lac. Potenţialul ecologic este bun
- Comisarul şef Cristian Niculae: După avertismente, vom amenda pe cei care folosesc bărci cu motoare termice pe lacul Colibiţa
- Guvernul a aprobat investiţii de 235 milioane lei pentru mărirea gradului de siguranţă a Acumulării Colibiţa
Comentarii
Mereti in bgiata voastra ! Nu sunteti credibili nici o institutie asa cum nu mai este credibil guvernul Romaniei in EUROPA. Voi si ungurii lui Orban mintiti lumea si nu aplicati legislatia.
Adaugă comentariu nou