Apele Române, sesizate despre existenţa unei spume pe lacul Colibiţa! Vezi ce spun specialiştii, după verificări!
Ca urmare a sesizării din data de 19 iulie 2018, care reclama prezența de spumă pe luciul apei, în zona de la coada lacului Colibița, personalul de specialitate din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud s-a deplasat la faţa locului. Au fost inspectate atât zona de la coada lacului Colibița, cât şi conturul lacului, în diferite zone de acces.
În zona de la coada lacului, nu s-a confirmat prezența spumei, acest aspect nefiind sesizat nici în zona barajului, nici pe suprafaţa luciului de apă al acumulării Colibita.
0 cantitate nesemnificativă de spumă a fast identificată în două puncte din zonele inspectate, pe malul stâng al lacului.
Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă.
Pe terenul limitrof acumulării, în zonele inspectate, nu au fost identificate scurgeri de ape uzate.
S-au prelevat probe de apă, atât din cele două puncte unde s-a identificat prezența spumei, cât şi din alte două puncte — unul din zona barajului şi celălalt din zona situată la coada lacului. Probele prelevate au fost supuse analizei, iar valorile indicatorilor fizico-chimici determinaţi nu indică diferenţe semnificative faţă de valorile obţinute din monitoringul calitativ efectuat în cursul anului 2018. Precizăm faptul că nu se constată prezenţa detergenţilor în probele prelevate.
O posibilă explicaţie a existenţei trecătoare a spumei în apele curgătoare şi în lacuri, în timpul sezonului cald, este prezența agenţilor tensioactivi din surse naturale (polen, acizi humici, substanţe organice din masa apei) care la curgeri turbulente, în cazul râurilor și la producerea valurilor, în cazul lacurilor, formează spume.
Compartimentul de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa
Citiţi şi:
- Lacul Colibiţa, golit treptat, doar pentru un sezon. Nu este pusă în pericol fauna! Necesarul de apă pentru populaţie va fi asigurat
- Controale la Colibiţa. Apele Române, Garda de Mediu şi DSP au aplicat amenzi firmelor pentru gestionarea necorespunzătoare a apelor menajere
- Golirea lacului Colibiţa nu va începe mai devreme de toamna lui 2019
- Mărirea gradului de siguranţă a acumulării Colibiţa, pe ordinea de zi a Guvernului! Valoarea investiţiei este de peste 95 milioane lei!
- Miniştri, parlamentari, primari la Colibiţa! Ce se va întâmpla cu lacul?
Adaugă comentariu nou