Golirea lacului Colibiţa nu va începe mai devreme de toamna lui 2019

Ing. Ştefan Rus, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, a anunţat, în cadrul Colegiului Prefectural, că proiectul pentru mărirea gradului de siguranţă pentru acumularea Colibiţa a obţinut finanţare din fonduri europene. Potrivit acestuia, a fost demarată procedura de achiziţii publice pentru un studiu de fezabilitate.
 
„Este un proiect pentru mărirea gradului de siguranţă a barajului Colibiţa care după eforturi susţinute a primit finanţare, aprobare de la Comisia Europeană. E pus pe SEAP pentru refacerea studiului de fezabilitate, proiect tehnic şi detalii de execuţie. Pe urmă se va scoate la licitaţie contractul de execuţie a proiectului. 10 milioane euro sunt alocate pentru barajul Colibiţa, respectiv mască şi tot ce trebuie făcut din punct de vedere al gospodăririi apelor, 15 milioane euro sunt lucrări în aval, de la baraj până la confluenţa cu Şieu. Se preconizează, în funcţie de cum merg licitaţiile pe SEAP şi ce contestaţii vor mai fi, că golirea barajului va începe în toamna viitoare, în 2019”, a declarat ing. Ştefan Rus. 
 
Potrivit acestuia, conform proiectului, lacul Colibiţa va fi golit treptat, din toamnă până în primăvară, undeva spre mai-iunie 2020, pentru a se putea lucra câteva luni la baraj, ulterior va începe reumplerea barajului.
„E un obiectiv important. Suntem obligaţi să facem lucrul acesta dacă nu am fi obţinut bani europeni, cu sprijinul tuturor celor implicaţi, puteam să ajungem ca în 2-3 ani să golim lacul, obligaţi, şi să nu mai putem să-l umplem sau să nu avem bani să facem aceste lucrări”, a mai spus Ştefan Rus.
 
Subprefectul Ciprian Oprea Ceclan a punctat faptul că râul Bistriţa ardeleană va fi regularizat pe parcurusl a 51 km, mulţumind SGA şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului pentru implicarea în obţinerea tuturor acordurilor şi autorizaţiilor. „Cu regret spun, avem cetăţeni în acest judeţ care de dragul de a se opune unor asemenea lucrări au făcut tot posibilul să le oprească. Pe toate căile legale, au fost obţinute toate autorizaţiile. Acest proiect continuă, se va realiza pentru bistriţeni, pentru siguranţa cetăţenilor din Bistriţa-Năsăud, chiar dacă unii se opun, inclusiv consolidărilor de maluri, din cauza anumitor peşti leneşi. Peştii leneşi nu stau în cuva excavatorului. E mult mai important să salvăm vieţi omeneşti, locuinţe, să nu avem pagube materiale. Chiar cu riscul de a se reface habitatul acelor peşti în 2-3 luni”, a spus subprefectul Ceclan.
 
De altfel, şi prefectul Ovidiu Frenţ a subliniat faptul că acest proiect are rolul de a creşte şi calitatea apei în contextul în care acumularea Colibiţa are şi rolul de asigurare a apei pentru peste 30.000 locuitori.
***
În context, şeful SGA  a făcut referiri şi la situaţia controalelor efectuate în zona lacului Colibiţa. „Anul trecut s-a terminat acţiunea pe malul drept. Am reşit să facem cu toţi riveranii procese-verbale  de vecinătăţi, respectiv proprietatea intabulată pe statul român, aflată în administrarea Apelor Române şi riveranii. Am reuşit să dăm gardurile jos cu patru persoane şi societăţi suntem în instanţă. De luna trecută, am început activitatea pe malul stâng să reuşim ca proprietatea statului român s-o eliberăm de garduri”, a declarat Ştefan Rus. 
Verificările pe malul stâng vor mai dura aproximativ o lună, fiind date termene pentru dărâmarea gardurilor, acolo unde au fost construite pe terenul statului român.
Şeful SGA B-N a ţinut să menţioneze că în zona de protecţie a lacului, turiştii se pot plimba, însă nu se pot organiza picnicuri, grătare. Pe malul drept, bistriţenii şi nu numai au acces la „coada lacului”, dar şi pe drumurile aflate în proprietatea Primăriei Bistriţa Bârgăului. Autorităţile au făcut apel la bunul simţ al turiştilor, să nu arunce deşeurile, pentru că nu există o firmă care să ecologizeze ulterior zona. El a adăugat că nu au fost găsite cazuri de deversare a dejecţiilor în lacul Colibiţa, locaţiile autorizate având fose septice. 
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5