PSIHOLOGIA VIEŢII

Controlul sentimentelor negative I.

”O stridie care nu a fost rănită, nu poate produce perle... Perlele sunt produsul durerii,

rezultatul pătrunderii unei substanţe străine şi nedorite în interiorul unei stridii, cum ar fi un parazit sau un grăunte de nisip. Perlele sunt răni vindecate.

În partea interioară a stridiei se găseşte o substanţă lucioasă numită sidef. Când intră un grăunte de nisip în stridie, celule de sidef încep să lucreze şi acoperă grăuntele de nisip cu multe straturi de sidef pentru a proteja corpul stridiei fără apărare. Ca rezultat, se formează o frumoasă perlă.

Stridia care nu a fost rănită niciodată, nu poate produce perle, pentru că perla este o rană cicatrizată.

-Te-ai simţit vreodată rănit de cuvintele cuiva? Ai fost acuzat de a fi spus lucruri pe care niciodată nu le-ai fi spus? Ţi-au fost ideile vreodată rău interpretate?

Ai primit lovituri din partea celor cu idei preconcepute? Ai fost vreodată obiectul indiferenţei? Atunci produce o perlă.

Acoperă-ţi rănile cu căteva straturi de iubire.

Majoritatea oamenilor învaţă să cultive resentimete, lăsându-şi rănile deschise, alimentându-se cu sentimente negative, care împiedică leziunile să se cicatrizeze.

În viaţa adevărată vedem multe "stridii", nu pentru că nu au fost rănite, ci pentru că nu au ştiut să ierte, să înţeleagă şi să transforme o durere în iubire.”

În cazurile resentimentelor, tendinţelor de răzbunare, recomandăm strategii cognitiv – emoţional-comportamentale, care se elaborează mai dificil, dar sunt benefice pentru om, si anume: transformarea emoţiilor distructive, puternice în emotii negative suportabile (de ex. să poţi ajunge de la tendinţa de suicid la nostalgie, tristete, stări mai uşor controlabile şi mai puţin periculoase pentru organism).

Prin tehnici speciale şi efort repetat se pot transforma aceste emoţii negative, dar de intensitate mai redusă în emoţii pozitive, care te ambiţionează, care te inspiră, care te provoacă la luptă, la reuşită...

Orice om este animat de resentimente în faţa jignirilor reale sau închipuite, dar conştientizând efectele negative ale acestor stări asupra psihicului (agresivitate, conduite rebele, conduite perverse, anxietate etc.) poate afişa un comportament autoprotector, proactiv şi să-şi canalizeze furia, invidia, răzbunarea spre obiective constructive... În practică este mult mai dificil decât în teorie, dar nu este imposibil... multe lucruri învăţăm, exersând...

Vom continua tema: Controlul emoţiilor negative, cu prezentarea unor tehnici speciale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5