Nevoia de conectare, de gestionare şi exprimare a emoţiilor copiilor la vârsta preşcolară

Psihologul clinician Rusell Barkley spune: "Copiii care au cea mai mare nevoie de iubire o vor cere în cele mai greu de iubit moduri".

   Studiile arată că ataşamentul este mai important decât nevoia de hrană, iar lipsa conectării cu copilul va duce la numeroase probleme de adaptare şi relaţionare cu sine şi cu ceilalţi.

   Conectarea nu înseamnă doar prezenţă fizică, ci prezenţă emoţională, petrecând timp de calitate cu copilul tău. Copiii au nevoie de părinţii lor atât în momentele bune cât şi în cele mai puţin bune, susţinându-i şi transmiţându-le mesajul că sunt iubiţi, înţeleşi, importanţi, astfel reuşind să le crească stima de sine.

   Copiii se vor simţi conectaţi cu părinţii atunci când ei vor învăţa să-şi gestioneze şi să-şi exprime emoţiile.

   Exprimarea emoţiilor copiilor mici poate fi uneori dificilă iar noi ca părinţi avem un rol important în ghidarea lor într-un mod sănătos şi echilibrat, de aceea am putea să:

  1. Creăm un spaţiu sigur pentru emoţii, transmiţându-le că emoţiile, fie ele pozitive sau negative, sunt normale şi acceptate. Când copilul este trist, asigură-l că este normal să simtă acea emoţie, spunându-i: "Este ok să fii trist, sunt aici lângă tine, şi eu am momente când sunt supărată. Hai să găsim împreună un lucru care te face fericit".
  2. Îi ajutăm să-şi cunoască emoţiile, aici putem interveni ca părinţi spunându-le: "Observ că eşti frustrat pentru că nu te poţi încălţa singur, este normal să te simţi aşa, vom repeta împreună acest proces până îţi va reuşi".
  3. Le oferim întotdeauna un model de gestionare a emoţiilor, copilul întotdeauna învaţă prin imitare. "Astăzi sunt foarte obosită deoarece am avut o zi grea la muncă, aşa că îmi voi lua câteva minute să mă relaxez". Să nu uităm că pentru cei mici noi reprezentăm modele şi ei vor copia obiceiurile şi acţiunile noastre.
  4. Le arătăm că suntem răbdători şi empatici. Uneori, o îmbrăţişare, o sărutare sau simpla prezenţă alături de ei e mai importantă decât cuvintele.

   Sprijinirea exprimării emoţiilor la copii este un proces continuu care necesită răbdare, înţelegere şi acceptare. Copiii au nevoie de părinţi şi în momentele lor bune, recunoscându-le realizările, reuşitele şi victoriile, dar nevoia de conectare la copii apare în special atunci când se confruntă cu emoţii greu de gestionat pentru ei. Lasă-i să-şi exprime emoţiile fie ele pozitive sau negative,astfel modelându-şi personalitatea cu o stimă de sine crescută, încredere în forţele proprii, câştigându-şi autonomia şi independenţa.

   Faceţi un exerciţiu acasă, aşezaţi-vă lângă copil, întrebându-l: "Ce ar trebui să faci tu ca mami şi tati să te iubească?". Și orice răspuns, în afară de "Nimic", îţi arată exact care sunt convingerile, care sunt condiţionările acelea, lucrurile pe care el trebuie sau crede că trebuie să le bifeze pentru ca voi să îl iubiţi cu adevărat.

Prof. înv. preşcolar: Şeulean Iulia

Prof. înv. preşcolar: Tudurachi Denisa

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5